uzależnienie stawki podatkowej od wieku pracownika

uzależnienie stawki podatkowej od wieku pracownika

Postprzez shimmy » 28.01.2020 15:07

Tak jak w tytule, czy są jakieś pomysły, ewentualnie w jaki sposób pobrać do formuły płacowej wiek, pesel lub datę urodzenia. Rozwiązaniem luksusowym była by funkcja, ale gdzież bym śmiał :)
shimmy
 
Postów: 33
Dołączył: 24.07.2010 23:30

Re: uzależnienie stawki podatkowej od wieku pracownika

Postprzez 4d4m » 05.02.2020 03:35

Powinno być to proste.
Do definicji składników: KU - Koszty Uzyskania, KW - Kwota Wolna, Zaliczka, Zal-PIT
należałoby dodać restrykcje zerujące w zależności od daty listy wynagrodzeń, oraz
daty urodzenia człowieka, z danych osobowych.
Tylko jak wygląda funkcja pobierająca datę urodzenia i obliczająca czy nie minął DZIEŃ 26-tych urodzin?
Tego nie umiem zrobić :-)
No i problem, gdy urodziny będą w połowie miesiąca. Wtedy część wynagrodzenia będzie opodatkowane
na zasadach ogólnych.
Może lepiej jakichś mechanizm powinien być w "karierze" ?
4d4m
Pecunia non olet, sed nil des­pe­ran­dum.
Awatar użytkownika
4d4m
 
Postów: 60
Dołączył: 23.01.2015 10:04

Re: uzależnienie stawki podatkowej od wieku pracownika

Postprzez computax » 06.02.2020 10:41

Doraźnym rozwiązaniem problemu wynagrodzeń osób z wiekiem do 26 lat byłaby proponowana przeze mnie opcja w karierze "Zwolnienie podatkowe" na wzór i podobieństwo tego co jest w umowach zlecenia. Kasowanie (zerowanie) podatku (zaliczki) w szczegółowych parametrach na danej liście płac dla danej osoby jest "upierdliwe" bo wymaga comiesięcznej ingerencji w ten parametr (składnik płacowy - u mnie poz. 59 zaliczka)
computax
 
Postów: 9
Dołączył: 15.06.2012 14:19

Re: uzależnienie stawki podatkowej od wieku pracownika

Postprzez shimmy » 11.02.2020 13:07

Czyli jak na razie żadnego pomysłu poza wstawieniem znacznika w Karierze - rozwiązanie skuteczne aczkolwiek mocno nieeleganckie.
shimmy
 
Postów: 33
Dołączył: 24.07.2010 23:30

Re: uzależnienie stawki podatkowej od wieku pracownika

Postprzez gumek » 06.03.2020 18:38

Rozwiąznie jest od lipca 2019 i całą listę można przygotować bez problemu.
Trzeba to zrobić myśląc do przodu: jak wypełnić PIT-11, ZUS, PD itd.
Proste i skuteczne rozwiązanie to "przełącznik logiczny" zwracający logiczne 0 lub 1.
Działa jak twoje pole logiczne w Karierze.
Mając taki składnik można szaleć na innych składnikach listy.
Pamiętaj jednak, że to nie tylko zerowanie wybranych składników płacowych!!! Trzeba dopisać nowe, określić prawidłowo typy dla celów ZUS i PIT
i nie zapomnij dodać składnika do listy.
Składnik płacowy przełącznika to np:
POD26=
iif((Rok(.T.)+(Miesiac(.T.)/100))-(val(left(Osoby('U_DATA'),7))+26)<=0,1,0)

Reszta to zabawa, ponieważ jak wiesz iloczyn dowolnej wartości i 0 to zero....itd.
Można dla innej elegancji zastosować: iif(POD26=1,<jakaśwartoscczyfunkcja>,<innawartosćlubfunkcja>)
Można zaprzęgnąć funkcje and(), or() itd.(o ile bedą potrzebne, ale to już tylko inwencja i wiedza merytoryczna)
Obie metody będą skuteczne.

Powodzenia.
W razie problemu pytaj.
gumek
 
Postów: 106
Dołączył: 22.04.2008 09:55

Re: uzależnienie stawki podatkowej od wieku pracownika

Postprzez ania159 » 04.12.2020 14:16

Nadal nie do końca wiem z czym mam się bawić? Jestem na poziomie początkującej w Kadrusiu.
Stworzyłam Składnik płacowy POD26=iif((Rok(.T.)+(Miesiac(.T.)/100))-(val(left(Osoby('U_DATA'),7))+26)<=0,1,0)
tak jak to proponował gumek, dodałam go do listy, i co dalej?
Żeby to działało i było 0, musze pozmieniać formuły, np. składnika ZALICZKA tylko nie wiem jak, a już nie wspominam o określeniach prawidłowo typu dla celów ZUS i PIT.
Może ktoś zachcę poprowadzić za rączkę i opiszę szczegółowo, co i jak w tym temacie, bo jak na razie zeruję wprowadzając to ręcznie.
Będę wdzięczna za pomoc.
ania159
 
Postów: 7
Dołączył: 23.09.2017 18:13

Re: uzależnienie stawki podatkowej od wieku pracownika

Postprzez gumek » 17.02.2021 23:52

Witam.
Pierwsza sprawa to popraweczka przełącznika:
iif(Rok()*100+Miesiac()+val(right(Data(),2))/100<=(val(left(Osoby('U_DATA'),7))+26)*100+val(right(Osoby('U_DATA'),2))/100,1,0)
Spowoduje doprecyzowanie dni, jeśli data listy będzie po dniu 26 urodzin przełącznik zwróci zero(0).

Matematycznie jeśli masz składniki , które nie powinny sie naliczać i pomnożysz przez 0 to nie będą się naliczać, a jak pomnożysz przez 1 to bedą.
Logicznie jeśli POD26 zwróci "1" to prawda jeśli "0" to fałsz. Zastosowanie poniżej.
Wykorzystując tą zasadę tworzymy skladniki dla "małolata" zwolnionego z podatku NP:
PRZYCHNO przychód nieopodatkowany; iif(POD26=1,WYNAG+WYNAGB+WYNPO+PREMIA+WYNCH+WYNUW+DODGDN+DODNOC+DODSZK+EKUW+EKWBHP+WYNUWEK,0)
nie może być po prostu iif(POD26=1,BRUTTO,0) ponieważ BRUTTO zawiera wypłaty zasiłków a te nie są zwolnione z podatku
kolejne składniki to:
SKLSPP26 potracone składki zus ;(SKLEMP+SKLREP+SKLCHOR)*iif(POD26=1,1,0) a normalne potracone składki zus to
SKLSPP POTRĄCONE SKŁADKI ZUS; (SKLEMP+SKLREP+SKLCHOR)*iif(POD26=1,0,1)
Można te składniki zdefiniować logicznie tak:
SSKLSPP26; iif(POD26==1,SKLEMP+SKLREP+SKLCHOR,0)
SSKLSPP ; iif(POD26==0,SKLEMP+SKLREP+SKLCHOR,0)
itd.
kolejne składniki do powielenia dla małolatów to: KU-koszty uzyskania, KW-kwota wolna, PODPOD-podstawa opodatkowania, PODATEK-podatek, SKLZDO-zdrowotne odliczone SKLZDP-zdrowotne pobrane
i analogicznie definiujemy te składniki KW26;KU26 etc....
OCZYWIŚCIE PODSTAWA TO NIE KASUJEMY ANI NIE POPRAWIAMY ISTNIEJĄCYCH SKŁADNIKÓW!!!!!
Dodajemy nowe z nowym okresem ważności np 2021.01
Nowe składniki podpinamy do listy i gotowe. Pamiętamy o TYPach składnik np SKLZDP26 w zależności od ustawień typów w waszym programie biorąc pod uwagę eksport do "Płacznika".
Pozdrawiam i powodzenia.
Jeśli macie problem z defincją jakiegoś składnika pytajcie.....Może nowy temat poświęcony wyłącznie definicjom składników?
gumek
 
Postów: 106
Dołączył: 22.04.2008 09:55


Powróć do Płace

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron