PITY2024

Re: PITY2024

Postprzez najmar11 » 29.01.2025 16:13

gumek napisał(a):Witam Najmar11.
05.02.2024 informacja poszła na Twoja prywatna pocztę, żeby na forum nie robić reklamy.
Odpisywałeś do mnie więc poczta doszła.

Tak, mam to.
Zapomniałem, ale sobie przypomniałem, że mam na poczcie.
Jeszcze raz dzięki!!!
najmar11

Postprzez 4d4m » 30.01.2025 17:58

Druga wersja PIT11 jest OKee.
tzn: WYWALIŁEM definicję z poz "14" (rezydent/Nierezydent) : czy rezydent iif(trim(OSOBY->PASZPORT),trim(OSOBY->T_KRAJ),.F.) -> .F.
ponieważ nie działało i do xmla wpiywał pustą <P_14></P_14>, do czego USK się buntował. Def .F. usuwa wpis pozycji <P_14> i jest OK.
Dopisałem poprawki dot. Podmiotów. USK łyknął XMLe i wydał pozytywne UPO.
Przy nanoszeniu danych xml na aktywny druk PIT11(29) wyrzuca błąd w poz 109 oraz 114, ale wydrukować można bez problemów.

Co do PIT4R dopisałem pozycje od 58 do 69 w dziale "4" -> rozliczenie dochodów "inne" <- rozliczenie podatku od NAPIWKÓW DOBROWOLNYCH danych przez ViSA, gdzie płatnikiem podatku PIT 12% jest Pracodawca.
przykładowe definicje za styczeń (58):
iif(MP('P4_58',PobierzSklPlc("PIT4",4,.T.,left(PLCMSC->RM,4)+".01.01",left(PLCMSC->RM,4)+".01.31"))<>0,str(PobierzSklPlc("PIT4",4,.T.,left(PLCMSC->RM,4)+".01.01",left(PLCMSC->RM,4)+".01.31"),12,0),.F.)
po drodze inne miesiące, oraz na grudzień (69):
iif(MP('P4_69',PobierzSklPlc("PIT4",4,.T.,left(PLCMSC->RM,4)+".12.01",left(PLCMSC->RM,4)+".12.31"))<>0,str(PobierzSklPlc("PIT4",4,.T.,left(PLCMSC->RM,4)+".12.01",left(PLCMSC->RM,4)+".12.31"),12,0),.F.)

Zdefiniowałem 3 nowe Składniki Płacowe:
NAPIWEK :napiwek dobrowolny żywcem, jaki przyszedł do banku, czyli Napiwek Brutto, bez definicji - do wpisania ręcznie, albo jako składnik indywidualny wynagrodzeń dla kelnera; TYP SKŁADNIKA PŁACOWEGO - "2" ->P2/P2_P (do karty wynagrodzeń); KOLUMNA PIT11="90" (odpowiedni numer pola w formularzu pit11).
NAPPOD :podatek 12% do potrącenia i wysłania przez Płatnika do USK, definicja: round(NAPIWEK*12/100,0), może też być round(round(NAPIWEK,1)*12/100,0); TYP SKŁADNIKA PŁACOWEGO - "2P"->Q2/Q2_P (do karty wynagrodzeń); KOLUMNA PIT4 = "4" (odpowiedni numer do działu "4" z pozycjami 58 do 69 w deklaracji pit4); KOLUMNA PIT = "94" (odpowiedni numer pola w formularzu pit11).
NAPNET :napiwek do wypłaty dla kelnera, czyli napiwek netto, definicja: NAPIWEK-NAPPOD.

Zdefiniowałem 3-kolumnową listę płac, dodatkową, NAPIWKI-12 -> napiwki dobrowolne z podatkiem PIT 12 procent, ze składnikami, jak powyżej.
Wybierz listę, "insert" : wybierz pracownika z listy ludzi, wpisz mu NAPIWEK brutto, reszta sama się wyliczy i pokaże w karcie wynagrodzeń, oraz wejdzie do PIT-ów.
Można też zdefiniować SKŁADNIKI OSOBY dla danego pracownika - wybierając NAPIWEK - za określony miesiąc i wpisując Mu kwotę napiwków brutto...

Zadziałało i poszło, USK łyknął ..
HejHo! pozdrawiam.
Pecunia non olet, sed nil des­pe­ran­dum.
Awatar użytkownika
4d4m

Postprzez gumek » 10.02.2025 20:55

Super, że sobie poradziłeś, w poz 14 tam został "śmieć" z wersji roboczej. To definicja pola 15. Problem był tylko, jeśli wpisałeś nr PASZPORTU. Automat w tej kwestii to stary pomysł,
którego już nie poprawiłem, ponieważ jak ktoś nie jest rezydentem, to rzadko wypełnia PIT-11.
Wtedy kłania się ministerialny formularz albo w przyszłym roku jak będzie zdrówko to dokończę.

"Przy nanoszeniu danych xml na aktywny druk PIT11(29) wyrzuca błąd w poz 109 oraz 114, ale wydrukować można bez problemów."
Te pola to sumy, jeśli nie zdefiniowałeś składnika podlegającego sumowaniu w poz 110 do 113 dla pola 109 a dla pola 114 poz 115 do 117 to będzie się puszył.

Co do pól obsługiwanych przez PIT4r to zdefiniowane były najpopularniejsze, jeśli występują inne rodzaje, to na podstawie definicji można sobie dopisać. I tutaj zadziałałeś super i jeśli osiągnąłeś spodziewany rezultat gratulacje!!!

Teraz składnik pt Napiwek, czy ludek oprócz napiwku nic nie dostał? Był zatrudniony, miał umowę cywilno-prawną? Czy ta lista musiała być osobno?
Wierz mi, szanuję że sam wymyśliłeś i opracowałeś - SZACUN. To właśnie to czego oczekuję od użytkowników, że są aktywni i nie czekają na gotowe rozwiązanie a dzielą się pomysłami!!!
Ja pewnie zrobiłbym tą listę inaczej, ale musiałbym znać odpowiedzi na zadane wyżej pytania.
Na pewno nie użyłbym pola 2P"->Q2/Q2 bo w moich listach jest historycznie zajęte przez odliczoną składkę zdrowotna dla PIT-0. Może jeszcze wróci. Problem z TYPami jest taki, że nie działają jak
składniki płacowe, nie maja okresu ważności (od kiedy maja działać, więc czasem może to spowodować bałagan.
4d4m masz mój email, jeśli masz ochotę przedyskutować twój pomysł na listę zapraszam. Jak uznasz, że wypracowaliśmy alternatywne rozwiązanie, lepsze, bardziej uniwersalne to opublikujesz :)

Gratuluje wszystkim, którzy okres PITolenia styczniowego za 2024 rok przetrwali i zmieścili się w terminie.
gumek

Poprzednia

Powróć do Płace