przez 4d4m » 30.01.2025 17:58
Druga wersja PIT11 jest OKee.
tzn: WYWALIŁEM definicję z poz "14" (rezydent/Nierezydent) : czy rezydent iif(trim(OSOBY->PASZPORT),trim(OSOBY->T_KRAJ),.F.) -> .F.
ponieważ nie działało i do xmla wpiywał pustą <P_14></P_14>, do czego USK się buntował. Def .F. usuwa wpis pozycji <P_14> i jest OK.
Dopisałem poprawki dot. Podmiotów. USK łyknął XMLe i wydał pozytywne UPO.
Przy nanoszeniu danych xml na aktywny druk PIT11(29) wyrzuca błąd w poz 109 oraz 114, ale wydrukować można bez problemów.
Co do PIT4R dopisałem pozycje od 58 do 69 w dziale "4" -> rozliczenie dochodów "inne" <- rozliczenie podatku od NAPIWKÓW DOBROWOLNYCH danych przez ViSA, gdzie płatnikiem podatku PIT 12% jest Pracodawca.
przykładowe definicje za styczeń (58):
iif(MP('P4_58',PobierzSklPlc("PIT4",4,.T.,left(PLCMSC->RM,4)+".01.01",left(PLCMSC->RM,4)+".01.31"))<>0,str(PobierzSklPlc("PIT4",4,.T.,left(PLCMSC->RM,4)+".01.01",left(PLCMSC->RM,4)+".01.31"),12,0),.F.)
po drodze inne miesiące, oraz na grudzień (69):
iif(MP('P4_69',PobierzSklPlc("PIT4",4,.T.,left(PLCMSC->RM,4)+".12.01",left(PLCMSC->RM,4)+".12.31"))<>0,str(PobierzSklPlc("PIT4",4,.T.,left(PLCMSC->RM,4)+".12.01",left(PLCMSC->RM,4)+".12.31"),12,0),.F.)
Zdefiniowałem 3 nowe Składniki Płacowe:
NAPIWEK :napiwek dobrowolny żywcem, jaki przyszedł do banku, czyli Napiwek Brutto, bez definicji - do wpisania ręcznie, albo jako składnik indywidualny wynagrodzeń dla kelnera; TYP SKŁADNIKA PŁACOWEGO - "2" ->P2/P2_P (do karty wynagrodzeń); KOLUMNA PIT11="90" (odpowiedni numer pola w formularzu pit11).
NAPPOD :podatek 12% do potrącenia i wysłania przez Płatnika do USK, definicja: round(NAPIWEK*12/100,0), może też być round(round(NAPIWEK,1)*12/100,0); TYP SKŁADNIKA PŁACOWEGO - "2P"->Q2/Q2_P (do karty wynagrodzeń); KOLUMNA PIT4 = "4" (odpowiedni numer do działu "4" z pozycjami 58 do 69 w deklaracji pit4); KOLUMNA PIT = "94" (odpowiedni numer pola w formularzu pit11).
NAPNET :napiwek do wypłaty dla kelnera, czyli napiwek netto, definicja: NAPIWEK-NAPPOD.
Zdefiniowałem 3-kolumnową listę płac, dodatkową, NAPIWKI-12 -> napiwki dobrowolne z podatkiem PIT 12 procent, ze składnikami, jak powyżej.
Wybierz listę, "insert" : wybierz pracownika z listy ludzi, wpisz mu NAPIWEK brutto, reszta sama się wyliczy i pokaże w karcie wynagrodzeń, oraz wejdzie do PIT-ów.
Można też zdefiniować SKŁADNIKI OSOBY dla danego pracownika - wybierając NAPIWEK - za określony miesiąc i wpisując Mu kwotę napiwków brutto...
Zadziałało i poszło, USK łyknął ..
HejHo! pozdrawiam.
Pecunia non olet, sed nil desperandum.