Zestawienia->Raporty definiowane

gospodarka magazynowa

Zestawienia->Raporty definiowane

Postprzez marehel » 28.12.2010 13:30

Prośba pewnie na podniesienie komuś ciśnienia :) Czy mógłbym prosić o pomoc w zdefiniowaniu takiego zestawienia jak "Stany i obroty magazynowe za okres" gdzie mógłbym zmieniać czasokres zestawienia i również czy wartość, czy ilość ?
Przyznam, że pewne skróty w systemie są dla mnie trochę niejasne :(

I drugie pytanie. Czy od nowego roku jak w systemie zmienię domyślną stawkę VAT z 22% na 23% czy to wystarczy i nie zmieni danych na fakturach archiwalnych ?

Pozdrawiam :)
Marek
marehel
 
Postów: 29
Dołączył: 15.04.2009 10:21

Re: Zestawienia->Raporty definiowane

Postprzez Pio » 29.12.2010 07:48

hm, a Zestawienia->Magazyn->Drukuj->"Kartoteka" nie daje wystarczających danych ?

Zasada ogólna: stawki domyślne w Stałych, Katalogu, Kontrahentach <= są domyślnymi w czasie wykonywania transakcji, NIE mają wpływu na dokumenty już wykonane.
Z tego też powodu można je zmienić w praktycznie dowolnym czasie. Po prostu stawkę 22 zawsze można zmienić ręcznie na 23 w specyfikacji dokumentu.
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2546
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Zestawienia->Raporty definiowane

Postprzez marehel » 30.12.2010 22:18

Dziękuję Panie Piotrze :) Oczywiście, że to mi wystarcza a jedynie nie trafiłem tam :) Nie wiem dlaczego jak ustalam sobie zakres dat od-do to nie wszędzie mam "stan początkowy" i zestawienie rozchód liczy mi jako stany ujemne ? Może jakaś podpowiedź ? :)

Pozdrawiam i korzystając z okazji wszelkiej pomyślności w Nowym Roku :)
marehel
 
Postów: 29
Dołączył: 15.04.2009 10:21

Re: Zestawienia->Raporty definiowane

Postprzez marehel » 30.12.2010 22:58

Przepraszam ale po dokonaniu dogrywki i wykonaniu zestawienia raz jeszcze, wszystko idealnie tak jak potrzebuję :) Pewnie sama dogrywka wykonała za mnie coś co powinienem robić systematycznie...tylko co ? :D

A przy okazji jako laik zapytam jeszcze czy można zrobić takie zestawienie w temacie marża i zysk ? Mam pewien problem, ponieważ wystawiając fakturę VAT dodaję pozycję "wysyłka pocztowa" i zauważyłem, że to jest sumowane jako mój zysk a nie jest przecież moim zyskiem ? Zależy mi na zestawieniu właśnie marży na towarze i zysku faktycznym.

Pozdrawiam
MarekK
marehel
 
Postów: 29
Dołączył: 15.04.2009 10:21

Re: Zestawienia->Raporty definiowane

Postprzez Pio » 03.01.2011 23:22

.. można raportować praktycznie wszystko.
Proponuję na początek zaimportować to co już jest, czyli Zestawienia->Raporty definiowane->guzik Import XML-> wskazujemy \BR\PROGRAMY\HELP
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2546
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Zestawienia->Raporty definiowane

Postprzez Renata81 » 14.02.2015 17:17

Witam serdecznie,
W związku z tym, że Vatowcu prowadzę wszystko od roku, a w zasadzie od 19 m-cy (początek powstania firmy) i wszystko super działa postanowiłam prowadzić też magazyn.
Uzupełniłam pozycje w KTiU o odpowiednie kategorie "T", wybrałam metodę rozchodu, uzupełniłam wszystkie dokumenty zakupu i sprzedaży itd.)
Wszystko wygląda na OK jeżeli chodzi o stany magazynowe na koniec roku - jeżeli porównam je z programem na którym dotychczas prowadziłam magazyn.
Problem pojawia się w tym, że prowadząc magazyn chciałabym na koniec miesiąca osiągnąć następujące zestawienia:
1. Zestawienie przychodów w m-c z podziałem na magazyny (01 i 02) oraz z podziałem na grupy towarów, tj. wartość PZ dla 01 i analogicznie PZ dla 02
osobno MM tak samo dla obu magazynów.
Na wydruku potrzebowałabym konkretnie :
okres miesieczny (dzień), nr magazynu grupa towatu, kod (indeks) nazwa towaru, il z pz, cena ewid., wartosć ewid., nr dok mag., nazwę kontrach (skróconą) i nr dok - faktury.
Zależy mi aby to zestawienie sumowało przychody wg grup, potem całych magazynów osobno i kolejna watrość przychodów w sumie na obu magazynach. Idealnie byłoby alby grupowały także wg rozdzaju dokumentów osobno PZ i MM
Zaimportowałam podobne zestawienia próbowałam je modyfikować ale mam problem.
Na niektórych fakturach mam towar i usługę - koszty transportu.
Przy towarze określam który magazyn przy usłudze usilnie próbuję wykasować nr mag. który kopiuję się samoczynnie do pozycji usługi. Jeżeli usunę magazyn daje wydruk PZ jest OK ale! tylko na chwilę. Po weryfikacji magazynu z kontrolą dostaw w specyfikacji znowu pojawia się przy usłudze nr magazynu i na PZ pokazuje że przyjmuje mi usługę na magazyn.
Robiąc raport pokazuje mi na nim niewłaściwą kwotę przychodów na magazyn - jakby nie widział że usługa to Usługa "U".
Dodatkowo jeżeli na jednej fakturze mam towar do przyjęcia na dwa magazyny to przyjmie mi ładnie na własciwe magazyny odpowiednie stany lecz w raporcie pokazuje mi to zdublowane - np. przyjmuję na fakturze:
10 szt. po 1 zł na mag 01
5 szt. po 1 zł na mag. 02
w w/w przypadku na mag 01 przychód jest 10 zł a na mag. 02 jest 5 zł - mi na raporcie pokazuje zarówno ja jednym jak i na drugim przychód z całej faktury tj. po 15 zł ...

Nie potrafię sobie z tym poradzić żeby uzyskać odpowiednie zestawienie...
Zależy mi na tych raportach aby móc sprawdzać czy np. wartości dokumentów magazynowych jest zgodna z zestawieniem. Poza tym w naszej firmie koszty zakupu rozlicza się w stosunku do rozchodowanych towarów i takie zestawienie bardzo ułatwiłoby mi pracę.

2. Zestawienie rozchodów w m-c z podziałem na magazyny (01 i 02) również jest mi potrzebne w zasadzie byłoby ono identyczne do przychodowego jednak potrzebowałabym aby oprócz w/w grupowań "zbijało" mi także wg kontrahenta - RW dla danego kontraktu i WZ .
Co do zestawień rozchodów -na WZ pojawia mi się np zaliczka (którą wprowadzam pod 1 poz. w specyfikacji z wartością "-" - mimo że nie zaznaczam przy niej nr magazynu.)

Jeżeli ktoś mógłby mi pomóc przesłałabym to, co juz udało mi się osiągnąć.
Na razie prowadzę magazyn na starym programie ale o ileż łatwiej byłoby mieć wszystko "w jednym miejscu"
Myślę że takie zestawienia przydadzą się nie tylko mnie ale także innym.
Będę wdzięczna za odpowiedź co robię nie tak, przeczytałam wszystkie wpisy na forum odnośnie GM ale niestety nie udało mi się znaleźć odpowiedzi co robię "źle"

Mam nadzieję, że ktoś zrozumie mój problem i naprowadzi lub pomoże mi go rozwiązać.
Z góry dziękuję.

Pozdrawiam,
Renata

edit: Będę bardzo wdzięczna jeżeli ktoś pomoże mi rozwiązać chociaż problem z pojawiającymi się na Pz usługami jeżeli takowe występują na fakturze.


Ostatnio podbity przez Renata81, 14.02.2015 17:17
Renata81
 
Postów: 24
Dołączył: 08.03.2014 12:23


Powróć do GM

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości