znikający towar

gospodarka magazynowa

znikający towar

Postprzez smiechu » 14.12.2013 22:20

Witam,

Od dłuższego czasu mamy problem z poprawnym wyliczaniem stanów magazynowych.

Przy wystawianiu faktury sprzedażowej w specyfikacji faktury, stan magazynowy praktycznie każdego towaru nie odpowiada rzeczywistości.
Wszystkie towary rozliczamy metodą dostaw.
Poprawny stan pojawia się dopiero po kliknięciu na przycisk "Weryfikuj" (załączam przykładowy efekt dla zaznaczonego towaru, po akcji "weryfikuj" stan magazynowy dla tego towaru wyświetla się poprawnie).
Przed "Weryfikuj":
Specyfikacja-Towary przedWERFYKUJ.jpg


Po "Weryfikuj":
Specyfikacja-Towary poWERFYKUJ.jpg


Pracujemy w ten sposób od dłuższego czasu, ale przy większej liczbie pozycji magazynowych robi się straszne zamieszanie.

Kiedyś pomagała na chwilę "Reindeksacja" i "kontrola magazynów z kontrolą dostaw" (Zestawienia->magazyn->R_click->Sumuj->Czy wszystkich z kontrolą dostaw).
Niestety teraz każdą pozycję trzeba weryfikować oddzielnie z pozycji specyfikacji faktury.

Zauważyłem że sporo towarów ma ten sam identyfikator (towary dodawane do katalogu poprzez kopiowanie istniejących wpisów) - czy to pole ma istotny wpływ na wyliczanie stanów magazynowych? Każdy produkt ma unikalny kod.

Może coś robimy źle?
Z góry dziękuję za pomoc.
smiechu
 
Postów: 9
Dołączył: 23.10.2013 20:23

Re: znikający towar

Postprzez Pio » 14.12.2013 23:50

Czy błędne stany dotyczą wyłącznie zerowania ilości ?
Jakie są wykonywane operacje za wyjątkiem operacji w GM: przychodu i rozchodu ?
Czy zerowane pozycje miały: korekty lub importy ?
Czy ktoś modyfikuje dane za pomocą innego programu ?
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2546
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: znikający towar

Postprzez smiechu » 15.12.2013 15:22

Błędy to nie tylko zerowanie. Częściej pojawiają się nieprawidłowe wartości w stanach (różne od zera).
Problem dotyczy praktycznie każdego towaru.

Jedyne operacje jakie wykonujemy w GM to przychody i rozchody na podstawie specyfikacji do faktur zakupowych i sprzedażowych. Czasami specyfikacje importowane są z zamówień - ale i tak później przy specyfikacji sprzedażowej każdy towar ma dobieraną ręcznie dostawę z której jest sprzedawany.

Korekty były od początku roku może 3 i to dla towarów których ilości wliczają się poprawnie.

Dane nie są edytowane w żadnej zewnętrznej aplikacji. Vatowiec nie sygnaluzuje błędów.

Zauważyłem również że wartości w kolumnie koszt przy specyfikacji sprzedażowej pojawiają się z opóźnieniem lub dopiero po powtórnym wejściu do specyfikacji. Ponadto koszt zakupu wyliczany jest błędnie, często wartość ta jest dwukrotnością faktycznego kosztu zakupu danego towaru.
smiechu
 
Postów: 9
Dołączył: 23.10.2013 20:23

Re: znikający towar

Postprzez Pio » 15.12.2013 15:27

Na rzucie widzę tylko pozycje wyzerowane, czy po prostu źle widzę.

Wykonamy (ja i kilka innych osób) testy, może się uda upolować przyczynę.
Na prawdę otrzymałem bardzo mało danych i wymagane są testy.
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2546
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: znikający towar

Postprzez Pio » 15.12.2013 16:39

Sam trochę testowałem i znalazłem pewne problemy z dostawami.
Proszę o zrobienie dogrywki i sprawdzenie, czy stany nie zmieniają się po weryfikacji.
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2546
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: znikający towar

Postprzez smiechu » 15.12.2013 22:14

Jest lepiej, dziękuję.

Po zaimportowaniu z zamówienia listy towaru do specyfikacji sprzedażowej i wybraniu właściwego magazynu w tabelce z dostawami (lewa dolna część ekranu) pojawiają się dostawy z poprawnie przypisaną ilością towaru.
Niestety w kolumnie Stan przy każdym towarze jest wartość 0. Pomaga wyjście ze specyfikacji, wejście w Zestawienia->magazyny i prawyclick Sumuj i Kontrola wybranego magazynu.
Po ponownym wejściu do specyfikacji sprzedażowej ilość towaru w kolumnie Stan u dołu ekranu wyświetla się poprawnie i można przydzielić dla danego towaru właściwą dostawę.

Poprawiło się też w specyfikacji sprzedażowej wyświetlanie wartości w kolumnie koszt i podsumowanie u góry specyfikacji (pozycje koszt= i zysk=).
Te dwie pozycje (koszt= i zysk=), a w zasadzie cały wiersz w którym powinny się znajdować, nie wyświetlają się po każdym wejściu w specyfikację - pomaga dwuklik/enter na polu UWAGI lub NR FABR przy dowolnym towarze i wyjście z trybu edycji.
Specyfikacja-nagłówekOFF.jpg

Specyfikacja-nagłówekON.jpg


Jutro potestujemy dalej.
smiechu
 
Postów: 9
Dołączył: 23.10.2013 20:23

Re: znikający towar

Postprzez edi67 » 16.12.2013 13:28

Opisywałem to już kiedyś. Np. mamy sytuację:

Wiaderka, stan magazynu A - 45 szt.
1) Dokumenty > Zamówienia, wystawiamy zamówienie/fakturę proforma na 1 szt. (bez określania magazynu)
2) Dokumenty > RV, wystawiamy nową fakturę, importujemy wystawione Zamówienie. W Specyfikacji faktury wybieramy magazyn (przy imporcie magazyn nie wprowadza się sam). W okienku na dole ze stanem magazynowym wyświetli się stan 43 szt (1 szt. zdjęta ze stanu przy imporcie zamówienia, 2 szt. zdjęta przy wprowadzeniu magazynu).
3) W Zestawienia > Magazyn również będzie widnieć stan 43 szt.
4) Wykonujemy weryfikację stanu - pojawi się prawidłowy stan 44 szt.
Serdeczne pozdrowienia :)
Edward.


Poszukujesz pomocy - zajrzyj na http://vatowiec.wikia.com/
Pomóż od nowa napisać Społeczną Instrukcję Vatowca

W wolnych chwilach przenoszę starą wersję wiki, pomóź, jeśli masz ochotę...
edi67
 
Postów: 850
Dołączył: 18.12.2007 22:22

Re: znikający towar

Postprzez Pio » 16.12.2013 22:17

dogrywka - do sprawdzenia
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2546
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: znikający towar

Postprzez smiechu » 18.12.2013 01:09

Wygląda na to że jest duuużo lepiej.

Stan magazynowy odpowiada rzeczywistości, kolumna koszt również wyświetla prawidłowe wartości (czasem trzeba wejść drugi raz w specyfikację, żeby się pojawił "koszt" przy wszystkich pozycjach) i nagłówek specyfikacji również wyświetla się za każdym razem.

Serdecznie dziękuję za pomoc i testujemy dalej.
smiechu
 
Postów: 9
Dołączył: 23.10.2013 20:23

Re: znikający towar

Postprzez mpap » 18.12.2013 23:50

Przyłączę się do tego postu, bo mam ten sam problem z magazynem. Stany magazynowe często nie zgadzają się z historią towaru .Pomaga dopiero weryfikacja pojedyńczego towaru. Oprócz faktur wystawiam dużo dokumentów RW i przyznaję, że ciągła weryfikacja jest uciążliwa. Ponadto zauważyłam, że problemy pojawiają się, jeśli wydaje się materiały z magazynu z różnych dostaw. Wówczas w inwentaryzacji magazynu w kolumnie różnica kontrolna wartości pojawiają się jakieś kosmiczne kwoty. Po rozbiciu pozycji wydania na dwie pozycje, odrębne dla każdej dostawy, różnica kontrolna wartości zeruje się.
Przy okazji chciałabym zwrócić uwagę, że dowód RW (wydanie wewnętrzne) program traktuje jak sprzedaż i pojawiają się dekrety konta sprzedaży.
Ponadto, czy jest możliwość ustawienia programu tak, aby automatycznie do RW wchodziły mi ceny zakupu (ksiegowane jako koszt własny usług). Teraz muszę tego pilnować.
Nie mam ustalonych cen sprzedaży, ponieważ w mojej działalności nie ma takiej potrzeby (firma usługowa). Sprzedaż części jest sporadyczna na zasadzie cyny umownej i wówczas program zapamiętuje tą cenę sprzedaży i wstawia ją do RW.
Pozdrawiam
mpap
 
Postów: 19
Dołączył: 22.12.2010 17:30

Następna

Powróć do GM

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron