Nieprawidłowe rozchodowanie towarów z magazynu

gospodarka magazynowa

Nieprawidłowe rozchodowanie towarów z magazynu

Postprzez edi67 » 05.04.2014 15:55

Próbuję sobie uporządkować magazn. Niby wszystko się zgadzało z aktualnymi stanami magazynowymi, ale przy wydrukach remanentu w niektórych okresach pojawiają się stany ujemne przy towarach.
Wynikało to z faktu, że były sprzedawane towary przed ich wprowadzeniem na magazyn. Postanowiłem sobie to popoprawiać, przydzielając chronologicznie dostawy.

Jednak, z jakichś powodów nie działa to tak, jakbym chciał.

Zacząłem od dodania dużej (kilka razy większej od potrzeb) liczby danego towaru dokumentem PZ przed jakimikolwiek dostawami.
Następnie we wszystkich dokumentach sprzedaży ustawiłem ten fikcyjny PZ jako dostawę źródłową.
Teraz w historii towaru wszystkie dokumenty rozchodowe (S) mają w kolumnie Dok.zak. fikcyjną dostawę PZ.
Widnieją też dokumenty przychodowe (Z), na których widnieją poszczególne dostawy towaru wynikające z faktur zakupowych.

Oczekuję, że po wejściu w chronologicznie pierwszy dokument sprzedaży tego towaru powinienem mieć w oknie dostaw wszystkie dostawy wynikające z faktur zakupowych + fikcyjny dokument PZ.
Tak jednak się nie dzieje. Niektóre dostawy z faktur zakupowych są widoczne, niektórych w ogóle nie ma na liście.
Ponadto w okienku Dostaw na dole Specyfikacji liczba towaru w polu Dostawa jest niezgodna z faktycznie przyjętą daną fakturą zakupową.
Tzn. dla niektórych faktur zakupowych wszystko się zgadza, np: przyjęto 6 szt i te 6 szt jest dostępnych. W przypadku niektórych faktur zakupowych ilość towaru w kolumnie Dostawa jest większa, np: przyjęto 15 szt., a wyświetla się 34 szt.

Próbowałem zmieniać liczbę przyjętych sztuk w tych fakturach zakupowych, w których dane są niezgodne lub niewidoczne i jak się wejdzie w ich specyfikację, to w okienku dostaw (przyjęcia towaru) wszystko jest ok. Tzn. od razu wyświetla się prawidłowa, pełna liczba szt. towaru i po zmianie liczby towaru w specyfikacji faktury zmiana od razu widoczna jest w okienku dostaw. Jednak po przejściu do specyfikacji dokumentu sprzedaży sytuacja jest jak wyżej.

Nie wiem jak to teraz wyprostować, skoro dla kolejnych faktur sprzedaży nie mogę wybrać dostaw z rzeczywistych faktur zakupowych.

Wcześniej jak tak coś namieszałem i 'nie chciało puścić' to tzw. ruszenie specyfikacji dokumentu (zmiana liczby szt/wartości) i ew. sprawdzenie dat powodowało, że wszystko liczyło się prawidłowo.
Teraz klikam już 2 dni, wszystko wydaje się być ok, a nie jest.
Czy w historii towaru może się nie wyświetlać jakieś rozchodowanie/przyjmowanie towaru, co sprawia, że całość nie gra? Czy może sprawdzić coś gdzie indziej?
U mnie brak pomysłów..
Serdeczne pozdrowienia :)
Edward.


Poszukujesz pomocy - zajrzyj na http://vatowiec.wikia.com/
Pomóż od nowa napisać Społeczną Instrukcję Vatowca

W wolnych chwilach przenoszę starą wersję wiki, pomóź, jeśli masz ochotę...
edi67
 
Postów: 850
Dołączył: 18.12.2007 22:22

Re: Brak dostawy w okienku dostaw

Postprzez edi67 » 05.04.2014 17:01

W niektórych dokumentach MM co bym nie zrobił, zawsze numer dokumentu i opis powraca do pierwotnej postaci (nie da się zmienić).

Np. dokument MM zd. 2011.01.19 ma na zestawieniach (np. Kartoteka towaru) zawsze numer 2011/01/032|2009/001.
Jeśli w GM zmienię numer tego dokumentu na dowolnie inny (np. na zrzucie na 2011/01/14), to i tak po otworzeniu specyfikacji jako dokument dostawy widnieje zawsze 2011/01/032|2009/001 (część |2009/001 jest na zrzucie niewidoczna).
Nie mogę też zmienić opisu zdarzenia, zawsze po wciśnięciu Enter wraca do początkowej wartości :roll:
Załączniki
vatowiec - niezgodne numery dokumentow-w kartotece.jpg
vatowiec - niezgodne numery dokumentow-w kartotece.jpg (1.63 KIB) Obejrzany 12319 razy
vatowiec - niezgodne numery dokumentow.jpg
Serdeczne pozdrowienia :)
Edward.


Poszukujesz pomocy - zajrzyj na http://vatowiec.wikia.com/
Pomóż od nowa napisać Społeczną Instrukcję Vatowca

W wolnych chwilach przenoszę starą wersję wiki, pomóź, jeśli masz ochotę...
edi67
 
Postów: 850
Dołączył: 18.12.2007 22:22

Re: Brak dostawy w okienku dostaw

Postprzez edi67 » 05.04.2014 17:47

hmm..

wydaje mi się, że chyba poszczególne wiersze dostaw, wyświetlane w okienku na dole Specyfikacji z jakiegoś powodu są 'poprzesuwane'/'nie wyświetlają się prawidłowo'.

Nie wiem jak to opisać, ale mam podobną przypadłość w Definicjach nadruku na przykład.
Dla niektórych definicji, nie można prawidłowo wybrać pliku arkusza. Tzn. jeśli zmieniam plik arkusza w Definicji A, to tak naprawdę zmieni się plik arkusza w definicji B.
Dzieje się tak chyba głównie przy Definicjach, które były kopiowane - tzn. Definicja A była skopiowana do B i C, formuły poszczególnych definicji są identyczne (lub prawie identyczne) chcemy je tylko drukować na różnych szablonach. Poszczególne pliki do tych Definicji trzeba było ustawić ręcznie w tabelach, bo bezpośrednio w Vatowcu się nie dało.

Teraz w okienku dostaw zmiana dostawy powoduje dziwne zmiany liczby towaru w zupełnie innych dostawach.
Np
Dostawa A - przyjęto 2 szt, na magazynie 2 szt.
Dostawa B - przyjęto 6 szt, na magazynie 0 szt.
Dostawa C - przyjęto 100 szt., na magazynie 50 szt.

Przejście 1 szt. pomiędzy dostawami A i C powoduje zwiększenie stanu w dostawie B z 0 na 1 szt.
Niektóre zmiany o 1 szt. powodują zmianę stanu na ujemny (np -4 szt).

Pomimo, że wszystkie następne rozchodowania towaru teoretycznie są ustawione na tę fikcyjną dostawę, w której jest mnóstwo towaru na stanie.
Albo coś mi automatycznie zabiera towar z rzeczywistych dostaw, albo jak w przypadku wyżej opisanego przypadku z Definicjami - to co widzę w oknie Vatowca niekoniecznie jest tym samym co zmienia się w tabelach.


coś pewnie z tą konkretną bazą danych jest kopnięte, bo gdzie indziej raczej nie ma takich problemów.. tylko co? :roll:
Serdeczne pozdrowienia :)
Edward.


Poszukujesz pomocy - zajrzyj na http://vatowiec.wikia.com/
Pomóż od nowa napisać Społeczną Instrukcję Vatowca

W wolnych chwilach przenoszę starą wersję wiki, pomóź, jeśli masz ochotę...
edi67
 
Postów: 850
Dołączył: 18.12.2007 22:22

Re: Brak dostawy w okienku dostaw

Postprzez Pio » 06.04.2014 11:40

Nieśmiało zaproponuję następującą procedurę:
1. kopia bazy firmowej np. \br\bazy\<firma> \br\bazy\robocza
2. uruchomienie na "robocza"
3. system->reindeksacja
4. dokumenty->....>[specyfikacja]->tabelka z dostawami->prawy myszy->kontrola
5. jak uporządkuje rozchody i jest ok, to można zestawienia->magazyn->weryfikacja z kontrolą dostaw (guzik sumuj)
6. sprawdzamy system->zdarzenia->magazyn - jak są jakieś komunikaty, to proszę o info

Jak wszystko gra, to proszę sprawdzić wyszukiwanie w oknie towarów (post niżej).
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2546
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Brak dostawy w okienku dostaw

Postprzez edi67 » 07.04.2014 14:37

Nie idzie..
Kontroli w dostawach nie można było zrobić, bo pierwotnie utawione jest rozchodowanie dostawami.
Zmieniłem ten towar na FIFO, wykonałem reindeksację, kontrolę dostaw, weryfikację z kontrolą dostaw. W każdym przypadku w Zdarzeniach > Magazyn brak błędów.

Jednak ciągle się miesza, nie mam możliwości przydzielenia wszystkich dostaw.
Zauważyłem, że w okienku dostaw zamiennie pojawiają się dwie dostawy tego towaru (jedna z PZ, druga z faktury zakupowej) - nigdy nie wyświetlają się w okienku dostaw obie na raz.
Jak otworzy się specyfikację PZ, to w okienku dostaw widoczna jest dostawa z PZ
Jak otworzy się specyfikację faktury zakupowej, to w okienku dostaw widoczna jest dostawa z tej faktury, a znika z PZ.
Obie dostawy pojawiają się na 3 miejscu na liście dostaw, choć chronologicznie jedna jest pierwsza (PZ, faktura jest 4).

I wcześniej jak ponownie próbowałem przydzielać towar właśnie z tych dwóch dokumentów (PZ lub faktura) stany wchodziły na minusy, albo nie zgadzała się suma..
Do tej faktury zakupowej pierwotnie była wystawiona korekta (wartościowa), ale teraz nawet pozmieniałem dokumenty, tak by korekta dotyczyła zupełnie innego towaru.
I dalej nic.
Serdeczne pozdrowienia :)
Edward.


Poszukujesz pomocy - zajrzyj na http://vatowiec.wikia.com/
Pomóż od nowa napisać Społeczną Instrukcję Vatowca

W wolnych chwilach przenoszę starą wersję wiki, pomóź, jeśli masz ochotę...
edi67
 
Postów: 850
Dołączył: 18.12.2007 22:22

Re: Brak dostawy w okienku dostaw

Postprzez edi67 » 07.04.2014 14:46

Dodatkowo nie da się ustawić prawidłowej liczby towaru w Zestawienia > Magazyn.

Po sumowaniu wyświetla się prawidłowa liczba, ale
Po wejściu w specyfikację i wykonaniu np kontroli (a wcześniej zmianie dostawy) w Zestawienie > Magazyn liczba towaru zmienia się na nieprawidłową (najczęściej mniejsza).-
W Zdarzenia > Magazyny ciągle cisza..
Serdeczne pozdrowienia :)
Edward.


Poszukujesz pomocy - zajrzyj na http://vatowiec.wikia.com/
Pomóż od nowa napisać Społeczną Instrukcję Vatowca

W wolnych chwilach przenoszę starą wersję wiki, pomóź, jeśli masz ochotę...
edi67
 
Postów: 850
Dołączył: 18.12.2007 22:22

Re: Brak dostawy w okienku dostaw

Postprzez edi67 » 07.04.2014 15:11

W innym towarze ten sam problem z kilkoma dokumentami źródłowymi.
Jak się ruszy specyfikację faktury zakupowej to dostawa jest widoczna, liczba sztuk na stanie zgadza się z liczbą szt. w dostawie.
Jak z kolei otworzy się jakąś fakturę sprzedażową, to dane dostawy w ogóle nie są widoczne w okienku dostaw.
Z kolei inna, widoczna dostawa dla tego kontrahenta (dostawcy) ma zawyżoną liczbę sztuk w widocznej dostawie.
Te dwie liczby - zawyżone i brakujące ilości towaru w dostawach są różne.
Serdeczne pozdrowienia :)
Edward.


Poszukujesz pomocy - zajrzyj na http://vatowiec.wikia.com/
Pomóż od nowa napisać Społeczną Instrukcję Vatowca

W wolnych chwilach przenoszę starą wersję wiki, pomóź, jeśli masz ochotę...
edi67
 
Postów: 850
Dołączył: 18.12.2007 22:22

Re: Brak dostawy w okienku dostaw

Postprzez Pio » 07.04.2014 17:22

Hm, to po prostu działa filtr.
W okienku dostaw nie widać wszystkich, bo jakby miały być wszystkie, to okno koszmarnie długo się otwiera.
Są widoczne tylko istotne dostawy, a wszystkie można sprawdzić i zweryfikować na podstawie historii towaru
lub wydruków, np. kartoteki na magazynie.
Kontrola w dostawach służy to przeprowadzenia chronologicznych rozchodów i tak, żeby nie było minusów.
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2546
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Brak dostawy w okienku dostaw

Postprzez edi67 » 07.04.2014 17:45

To raczej nie to.
Są widoczne różne dostawy wcześniejsze i późniejsze w stosunku do tych znikających. Poza tym, jak rozchoduję istniejące dostawy to powinny w końcu pojawić się te, które teoretycznie są jeszcze dostępne, a nie pojawiają się.
W przypadku dostaw zamieniających się miejscami, można doprowadzić do wyświetlania się jednej, albo drugiej, ale nie obu na raz.
Te dostawy zachowują się jak naczynia połączone - tzn. rozchodowanie z jednej powoduje również rozchodowanie z drugiej (i stany ujemne w drugiej)..
Serdeczne pozdrowienia :)
Edward.


Poszukujesz pomocy - zajrzyj na http://vatowiec.wikia.com/
Pomóż od nowa napisać Społeczną Instrukcję Vatowca

W wolnych chwilach przenoszę starą wersję wiki, pomóź, jeśli masz ochotę...
edi67
 
Postów: 850
Dołączył: 18.12.2007 22:22

Re: Brak dostawy w okienku dostaw

Postprzez Pio » 07.04.2014 22:31

Miało to działać tak:
Jak ilość rekordów <100
to indeks MG:MKW gdzie dla IL_DST>0
zielona kontrolka filtru

a jak > 100
to indeks MG:MKSW gdzie dla IL_DST>0 i IL_STAN<>0
czerwona kontrolka filtru

dodatkowo, w każdym przypadku filtr na daty, tj. są sprawdzane data minimalna i maksymalna związana z rozchodami dla dokumentu,
czyli powinien odciąć wszystkie dostawy związane bezpośrednio z tym konkretnym dokumentem

zatem może się zdarzyć, że w jednym dokumencie widać dostawę, której nie widać w innym

ogólnie to ciężki temat, który wałkowałem wiele lat, a problem pojawił się w bazach gdzie było kilka tysięcy dostaw,
wówczas okienko z dostawami stawało się baaardzo uciążliwe, dlatego wprowadziłem filtrowanie

krótko mówiąc, w tym okienku nie ma wszystkich dostaw, powinny być widoczne istotne dostawy stare i wszystkie nowe

Odnośnie stanów ujemnych w dostawie, nie powinno ich być widać.
O ile rozchód odbył się przed dostawą, to pojawią się na wydruku kartoteki,
a w oknie nie powinny być widoczne. Jeśli jednak są, to najczęściej mają związek z korektą.
Nie pamiętam, ale chyba jak dokument jest zablokowany, to automat nie rusza dostaw i wówczas nie koryguje "minusów" :(
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2546
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Następna

Powróć do GM

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość