Leasing operacyjny

zasady ogólne, tzw. książka

Leasing operacyjny

Postprzez piome » 09.12.2010 19:22

Opłatę wstępną w leasingu operacyjnym, rozlicza się, wpisując pełną kwotę do zakupów w RV i w konsekwencji,jednorazowo odlicza się cały Vat z faktury. Inaczej sprawa wygląda w KPiR, gdzie miesięcznie należy wpisać 1/36 (jeśli leasing 3 letni) kwoty netto z faktury. Problem w tym, że nie daje się jednocześnie wpisać całej kwoty do RV i tej przykładowej 1/36 do KD...no chyba, że się da, ale ja o tym nie wiem. Próbowałem przez Środki Trwałe, ale to chyba, nie tędy droga. Proszę o podpowiedź. Piotr
piome

Re: Leasing operacyjny

Postprzez Pio » 09.12.2010 21:49

... lub 1/3 na rok, a to już tylko 3 pozycje w księdze, a nie 36.
Piszę to na podstawie ogólnej zasady podatku dochodowego, który jest podatkiem rocznym.

Powyższa teoria do sprawdzenia oczywiście, bo każdy podatnik odpowiada za siebie.

edit. a jak ma być 36, to już lepiej dokumenty seryjne tylko dla księgi
Awatar użytkownika
Pio

Postprzez piome » 09.12.2010 23:17

tak, ale po wpisaniu faktury do Rejestru Vat zakupu- NIE CHCĘ, aby netto z tej faktury pojawiło się w KPiR- najprościej byłoby po prostu (tę wartość netto z f.vat), usunąć z KPiR, ale tak nie można- wyskakuje "dokument podrzędny". W miejsce tego usuniętego "netto z faktury" wpisałoby się, powiedzmy 1/36 i już. Próbowałem wpisać "2,78" w kolumnę "udział%" i było OK, aż do momentu gdy zauważyłem, że to 2,78 % zadziałało również w Rejestrze Vat, a tego nie chciałem.
Upieram się przy takim, a nie innym księgowaniu opłaty wstępnej leasingu operacyjnego, choćby dlatego: http://www.podatki.egospodarka.pl/34843 ... ,65,1.html
piome

Postprzez Pio » 09.12.2010 23:38

Dokument w RV, ale w KD praktycznie dowolne znaczenie poprzez wybór kategorii KD w np. stopce vat okna RV.
Przykładowo, wybieramy "N" i z głowy.
Awatar użytkownika
Pio

Postprzez piome » 10.12.2010 19:04

:? hm, tak prosto nie było. Dobrałem się do tego, przez Słowniki[b] potem Kategorie KD[b] i tam dodałem kategorię zbliżoną do "k.inne", z tym że zaznaczyłem pola "wyłączające z Księgi Dokumentów", następnie wprowadziłem literkę dla grupy i w ten sposób pozbyłem sie wpisu z RV w KD, potem Dowodem Wewnętrznym, załatwiłem sprawę raty odpisu w KD z "Opłaty wstępnej". Czyli jest dobrze w KD, RV i Zestawieniach Vat i podatku doch. Pozostał jeszcze problem z deklaracją Vat 7 po eksporcie do IPS- są tam dane- bez kwoty z faktury zakupu "Opłaty wstępnej". Niby, zawsze można ręcznie poprawić deklarację, ale przecież nie o to chodzi...[/b][/b]
piome

Postprzez piome » 10.12.2010 19:20

Jeszcze drobne auto uzupełnienie- przed chwilą sprawdziłem co się dzieje z deklaracją grudniową vat7 i wygląda na to, że jest w porządku. Pewnie w listopadzie, to IPS nie wytrzymał moich licznych eksperymentów i zahibernował wcześniej zapisane, błędne dane.
Pozdrowionko. Piotr
piome

Powróć do PKPiR