Towar jest, ale go nie ma

zasady ogólne, tzw. książka

Towar jest, ale go nie ma

Postprzez Marakesz » 25.02.2011 01:45

Witam ponownie.
Mam następujący problem:
Mam towar, który na występuje na magazynie w ilości zdecydowanie większej od zera. Sprawdzam następująco: Zestawienia =>Magazyn. Jest towar. Super. Nawet historia się wyświetla i wszystko się zgadza.
Próbuję go sprzedać. A tam towaru nie ma. Szczegółowo: Rejestry VAT=>Sprzedaż=>Dodaj=>Specyfikacja. Wybieram towar, a Vaciak mi na to, ze "zredukowano wpisaną ilość do dostępnej na magazynie". W tym przypadku do zera. I nie przeszkadza mu, że w Zestawienia =>Magazyn towar występuje, a jakże. Mało tego - w okienku "są" jest "ptaszek".
Jakby nie było dość tego, kiedy dokupiłem ten sam towar i wrzuciłem go w specyfikację zakupu, na magazynie pojawił się pod dokładnie ta samą nazwą, ale w innym wierszu. I ten nowo zakupiony można sprzedać, ale tego zalegającego na magazynie już nie.
Problem dotyczy tylko jednej pozycji magazynowej. Pozostałe schodzą z magazynu jak trzeba, sumują się przy zwiększeniu stanów magazynowych i wszystko jest ok. A ta jedna cholera nie chce. Weryfikowałem magazyn i towar. Nie działa.
Bardzo proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Marakesz

Re: Towar jest, ale go nie ma

Postprzez edi67 » 25.02.2011 09:49

Marakesz napisał(a):Witam ponownie.
Mam następujący problem:
Mam towar, który na występuje na magazynie w ilości zdecydowanie większej od zera. Sprawdzam następująco: Zestawienia =>Magazyn. Jest towar. Super. Nawet historia się wyświetla i wszystko się zgadza.
Próbuję go sprzedać. A tam towaru nie ma. Szczegółowo: Rejestry VAT=>Sprzedaż=>Dodaj=>Specyfikacja. Wybieram towar, a Vaciak mi na to, ze "zredukowano wpisaną ilość do dostępnej na magazynie". W tym przypadku do zera. I nie przeszkadza mu, że w Zestawienia =>Magazyn towar występuje, a jakże. Mało tego - w okienku "są" jest "ptaszek".
Jakby nie było dość tego, kiedy dokupiłem ten sam towar i wrzuciłem go w specyfikację zakupu, na magazynie pojawił się pod dokładnie ta samą nazwą, ale w innym wierszu. I ten nowo zakupiony można sprzedać, ale tego zalegającego na magazynie już nie.
Problem dotyczy tylko jednej pozycji magazynowej. Pozostałe schodzą z magazynu jak trzeba, sumują się przy zwiększeniu stanów magazynowych i wszystko jest ok. A ta jedna cholera nie chce. Weryfikowałem magazyn i towar. Nie działa.
Bardzo proszę o pomoc.

Sprawdź, czy weryfikujesz i próbujesz sprawdzać ten towar z tego samego magazynu.
Sprawdź też, czy próbujesz sprzedawać dokładnie ten sam towar. Towary w Vatowcu mogą mieć dokładnie tę samą nazwę (Kod i identyfikator) i być 2 różnymi towarami (można to sprawdzić po polu KOD_TU w tabeli).
Piszesz, że ten towar występuje w 2 wierszach - pewnie masz 2 różne towary o tej samej nazwie.
Serdeczne pozdrowienia :)
Edward.

Poszukujesz pomocy - zajrzyj na http://vatowiec.wikia.com/
Pomóż od nowa napisać Społeczną Instrukcję Vatowca

W wolnych chwilach przenoszę starą wersję wiki, pomóź, jeśli masz ochotę...
edi67

Re: Towar jest, ale go nie ma

Postprzez Marakesz » 25.02.2011 14:46

Dzięki, poradziłem sobie, chociaż do końca nie wiem jak. :)
Wyszło to trochę intuicyjnie i nie bardzo jestem w stanie logicznie tego uzasadnić, więc tym razem nie opiszę swoim zwyczajem procedury krok po kroku.
Na pewno nie był to inny magazyn, bo mam tylko jeden. Skasowałem jeden dokument z rejestru VAT oznaczony jako IN, potem skasowałem jeden dokument z gospodarki magazynowej i towar zaczął funkcjonować w rejestrze sprzedaży. Dorzucony z zakupów nie wbił się jako nowy, tylko powiększył stan, tak jak należy. Szkoda, że nie bardzo rozumiem jak to się stało, ale jak zrozumiem to opiszę :)
Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Marakesz

Powróć do PKPiR