Jak przenieść nadwyżkę Vat z poprzedniego roku?

zasady ogólne, tzw. książka

Jak przenieść nadwyżkę Vat z poprzedniego roku?

Postprzez Wredotka4 » 24.04.2012 22:20

Witam.Mam problem w zestawieniu kwartalnym.Chciałabym przenieść nadwyżkę vatu jaka zostala mi z poprzedniego roku w zestawienia za "ten".Jak to zrobić?Przyznam,że rozliczam dla kogoś dwa lata zaległości czyli 2010 i 2011.Wcześniej pracowałam na zupełnie innym programie tego się dopiero uczę.
Wredotka4

Re: Jak przenieść nadwyżkę Vat z poprzedniego roku?

Postprzez edi67 » 25.04.2012 08:59

Proszę sprawdzić stałą: System->Stałe programów->VATowiec->"Czy nie ważne zapłaty w zestawieniu VAT ?"
viewtopic.php?f=51&t=114&p=499&hilit=vat+nast%C4%99pny+okres#p499
Serdeczne pozdrowienia :)
Edward.

Poszukujesz pomocy - zajrzyj na http://vatowiec.wikia.com/
Pomóż od nowa napisać Społeczną Instrukcję Vatowca

W wolnych chwilach przenoszę starą wersję wiki, pomóź, jeśli masz ochotę...
edi67

Postprzez Wredotka4 » 25.04.2012 09:42

Chodzi mi o przeniesienie czy wpisanie nadwyżki z 2009 roku , wtedy nie korzystałam z tego programu i nie wiem jak to wpisać żeby się zgadzało.
Wredotka4

Postprzez edi67 » 25.04.2012 12:17

Jeśli chodzi o samo wpisanie wartości przeniesienia na formularz, to przed wydrukiem z IPS dane we wszystkich polach można edytować (więc wpisać co potrzeba).
Jeśli chodzi, żeby Vatowiec rozliczał te nadwyżki, to podejrzewam, że najlepiej wpisać fakturę w 2009 r. tak, żeby wygenerowała odpowiednią nadwyżkę podatku.
Edward.

edi67

Postprzez Wredotka4 » 25.04.2012 13:17

Byłoby to proste gdyby to było kilka faktur ale firma rozlicza sie kwartalnie a miesiecznie jest to 50-60 faktur,a w kwartale wiadomo.Chyba,ze wpisze fikcyjna fakture z taką kwota żeby się zgadzało tylko dla własnych potrzeb.Myślałam,że można to wpisać w tabele gdzie wyświetlaja się zestawienia.Dziekuje jednak za pomoc.

Niestety program wyswietla mi komunikat :OKRES ZAMKNIETY!(chodzi o rok 2009-wtedy nie używałam tego programu)
Wredotka4

Postprzez edi67 » 26.04.2012 08:45

Wredotka4 napisał(a): Chyba,ze wpisze fikcyjna fakture z taką kwota żeby się zgadzało tylko dla własnych potrzeb.Myślałam,że można to wpisać w tabele gdzie wyświetlaja się zestawienia.Dziekuje jednak za pomoc.

O to dokładnie mi chodziło.
Jeśli potrzebujesz danych zawartych w historycznych fakturach - odpowiedź jest oczywista. Jeśli ich nie potrzebujesz wystarczy, że dodasz jedną "meta-fakturę", która odtworzy Ci stan na koniec danego roku/okresu (wedle potrzeb i uznania).
OMW będzie trudno(niej) wprowadzić te dane bezpośrednio do tabeli VAT

Wredotka4 napisał(a):Niestety program wyswietla mi komunikat :OKRES ZAMKNIETY!(chodzi o rok 2009-wtedy nie używałam tego programu)

Musisz w Zestawieniu podatkowym odblokować dany okres (ptaszki na końcu tabeli) i/lub wprowadzić okres rozpoczęscia działalności w Stałych.
Edward.

edi67

Postprzez Wredotka4 » 27.04.2012 10:03

Serdecznie dziekuje.Chciałam żeby wszystko w programie było jak trzeba.Teraz sen z powiek spędza mi KADROWIEC.
Wredotka4

Powróć do PKPiR