Panie Edwardzie, dziękuję

Rzeczywiście jak odhaczyłem w fakturze importowej ten podatek VAT przeciwstawny (tzn. usunąłem odhaczenie) to w zestawieniu podatku VAT ładnie mi się to zliczyło

Po prostu nie rozumiem tej idei podatku przeciwstawnego w imporcie. Myślę, że będę sobie musiał jeszcze potrenować na firmie testowej w vatowcu jak robić przyjęcie towaru na fakturze importowej w walucie faktury. Pozostaje mi teraz rozgryźć jak wyliczać te różnice kursowe (przede wszystkim gdzie ?)

Jest jeszcze jeden problem. Towar importowy mam już przyjęty w naszej walucie PLN ale wklepując z wyciągu bankowego zapłatę za ten towar w walucie USD i podając w vatowcy kurs przeliczeniowy banku, to jednak program nie przelicza mi tego w złotówkach ale czysto liczbowo. Tzn. powiedzmy przyjąłem towar o wartości 3500zł a na wyciągu bankowym jest 1000USD to w rozliczeniu Vatowiec odejmuje mi 3500-1000=2500 i wylicza saldo -2500. Czy można to jakoś ustawić w programie czy konieczne jest wbijanie do programu zapłaty już w złotówkach ? Nie sądzę bo przecież powinny być wyliczane różnice kursowe ?