rozliczanie paliwa

zasady ogólne, tzw. książka

rozliczanie paliwa

Postprzez beti_ » 10.11.2009 19:27

Witam serdecznie!
Jestem początkującą użytkowniczką Vatowca i mam nadzieję, że ktoś mi tutaj udzieli porady jak rozliczyć fakturki za paliwo.
Wpisuję fakturę w dokumenty/ pojazdy/ ...ona wskakuje automatycznie do księgi i do rejestr vat.
Do księgi ok, ale czy do rejestru to nie wiem, bo nie odliczam vatu na paliwo(używam prywatnego auta do działalności gosp.)
W deklaracji vat jest wszystko ok,bo jest bez tego vatu,
ale w rejestrze vat jest wliczona cała faktura .Czyli nie zgadza mi się tak ogólnie wydruk vatu z deklaracją.
Wydaje mi się, że coś źle mam zaznaczone w programie, że on mi to tak źle księguje.
Czekam na jakieś podpowiedzi :( , z góry dzzz
beti_

Re: rozliczanie paliwa

Postprzez Pio » 13.11.2009 01:10

Pojawienie się dokumentu w rejestrze vat, to zaszłość historyczna, w pewnym momencie twórczości MF, czy kogoś tam, zakupy paliwa były wykazywane w VAT7. Zatem, jeśli były w VAT7, to musiały być w RV. Obecnie zostały w RV, aby zapewnić logiczną ciągłość, ale nie oznacza to, że muszą się drukować. Wystarczy podczas wydruku wyłączyć kategorię "P". (ja bym nie wyłączał, bo chyba obowiązuje zasada, że RV musi zawierać dane niezbędne do wykonania deklaracji VAT7, czyli nadmiar nie boli, tylko brak danych może zaboleć :) )
Awatar użytkownika
Pio

Postprzez beti_ » 20.11.2009 12:03

Hej hej ponownie!
No teraz to namieszałam na cacy.
Coś pokombinowałam i teraz w ogóle nie przenosi mi faktury na paliwo z pojazdów do księgi i rejestru Vat.
W pojazdach jest widoczna a w księdze ani w vacie nie.
Ktoś ma pomysł jak to odczynić?
Beti.
beti_

Postprzez Pio » 20.11.2009 23:18

Powinien zawsze przenosić, ale może przenosić w innym okresie, np. z powodu zablokowania dat w kolumnie "blk"
lub po prostu z powodu braku wystarczającej liczby kilometrów w ewidencji przebiegu (dolna tabelka).
Awatar użytkownika
Pio

Powróć do PKPiR