mam 2 problemy z dokumentami seryjnymi:
1)chcę zdefiniować serie dokumentów np. dla 10 kontrahentów, w okresie 01.2011 - 12.2011
przy definiowaniu nowej serii dokumentów seryjnych -> opcja -> "Dokumenty seryjne" co 2-3 raz pole start samoistnie zmienia datę początkową na 2005 pomimo wybrania np. 01.2011. Dzieje się tak po zdefiniowaniu kontrahenta. Nie pomaga ponowne ustawienie na 01.2011. Program akceptuje zmianę ale po uruchomieniu opcji "Aktualizuj" dokumenty (faktury) zakładają się od 2005. W takim przypadku jedynym rozwiązaniem na jakie wpadłem to usunięcie dokumentów i zdefiniowanie serii od nowa.
Niby działa ale może jest lepsze rozwiązanie ?
2) po zdefiniowaniu nowej serii dokumentów i uruchomieniu opcji "Aktualizuj" zakładają się faktury, w których nieprawidłowa jest wartość "Do zapłaty". Zamiast wartości brutto jest tam wartość netto. Przy próbie wydrukowania takiej faktury program zgłasza zresztą, że "Kwota do zapłaty jest niezgodna z wartością wyliczoną na podstawie specyfikacji". Wystarczy jednak wchodząc do specyfikacji faktury wymusić odświeżenie (przeliczenie ?) poprzez wejście i wyjście do dowolnego pola np. "gęstość" - bez wpisywania żadnej wartości. Nie trzeba nic zmieniać - po prostu wejść i wyjść

Obok przycisku "roz." zmienia się kolor kwadrata z żółtego na zielony. Po wyjściu do okna "rejestr VAT" wartość do zapłaty i dług jest już OK.
W przypadku generowania seryjnego dokumentów dla np. 100 kontrahentów za okres 12 miesięcy zastosowanie mojego "workaround-a" wymagałoby wchodzenia do specyfikacji 1 200 faktur co byłoby dość uciążliwe i czasochłonne.
prośba o pomoc
Jacek