korekta VAT

korekta VAT

Postprzez agrufo » 10.02.2011 14:38

Mam problem z korektą faktury.
Zwróciliśmy towar do dostawcy, przysłał nam korektę. Wprowadziłam korektę VAT do konkretnej faktury ..i tu pojawia się problem.
Korygowana jest jedna pozycja, więc na tej pozycji się skupiłam w specyfikacjach. Ale kiedy chce zmienić ilość sztuk z 102(zwróconych) na 0 - nie mogę tego zrobić.
Teoretycznie mogę tą zwróconą ilość odjąć z magazynu sprzedając jakby to sobie i nawet tak zrobiłam - wtedy stan magazynowy jest taki jaki powinien być po zwrocie towaru.

Próbowałam też zamiast ilości sztuk w specyfikacji na korekcie wprowadzić cenę 0 zł a ilość pozostawić taka jak było -102 - skutkuje to tym że mam korekte na minusową kwotę (tyle ile nasz dostawca powinien nam zwrócić.

Faktura VAT do której wystawiona jest korekta nie jest jeszcze rozliczona(długi termin), ale mimo,że widnieje na niej zapis korekty to kwota wcale się nie pomniejszyła o koszt zwróconego towaru.

Może ktoś mi pomoże i wyjaśni co robię nie tak i jak powinnam postąpić żeby korekta skutkowała odjęciem korygowanej kwoty z faktury(długu) ?
agrufo

Re: korekta VAT

Postprzez Pio » 12.02.2011 15:05

Wystawianie korka:

1. kolumna RD <= np. KO (cokolwiek zaczynającego się od "K")
2. wybór dokumentu korygowanego
3. [Specyfikacja] w pozycji korygowanej (szary wiersz) wpisujemy ilość 0 (zero)

to wszystko
Awatar użytkownika
Pio

Powróć do Fakturowanie