Pozycja ksiegowa

pełna księgowość

Pozycja ksiegowa

Postprzez Rainbow » 18.11.2010 19:25

Czy każdy dekret w dzienniku chronologicznym powinien mieć inna pozycje, czy pozycja powinna odnosić się do całego ksiegowanego(np.faktury) dokumentu
Przykład księguje fakturkę płacona gotówką nie rozliczam VAT i mam taki dekret który zapisuje do dziennika chronologicznego
101 KASA M 25,00zł Poz 6
520 KOSZTY W 25,00zł Poz.7

czy moze powinno wygladać to tak
101 KASA M 25,00zł Poz 6
520 KOSZTY W 25,00zł Poz.6

i do czego służa pozycje w dekretowniku??
Rainbow

Re: Pozycja ksiegowa

Postprzez Pio » 19.11.2010 10:24

Nie wiem kto jest w stanie wyjaśnić i jasno opisać problem numeracji pozycji księgowej.
Zgodnie z UoR
"Art. 14. 1. Dziennik zawiera chronologiczne ujęcie zdarzeń, jakie nastąpiły w danym okresie sprawozdawczym. Bez względu na technikę prowadzenia ksiąg rachunkowych dziennik powinien umożliwiać uzgodnienie jego obrotów z obrotami zestawienia obrotów i sald kont księgi głównej.

2. Zapisy w dzienniku muszą być kolejno numerowane, a sumy zapisów (obroty) liczone w sposób ciągły. Sposób dokonywania zapisów w dzienniku powinien umożliwiać ich jednoznaczne powiązanie ze sprawdzonymi i zatwierdzonymi dowodami księgowymi.

3. Jeżeli stosuje się dzienniki częściowe, grupujące zdarzenia według ich rodzajów, to należy sporządzić zestawienie obrotów tych dzienników za dany okres sprawozdawczy.

4. Przy prowadzeniu ksiąg rachunkowych przy użyciu komputera zapis księgowy powinien posiadać automatycznie nadany numer pozycji, pod którą został wprowadzony do dziennika, a także dane pozwalające na ustalenie osoby odpowiedzialnej za treść zapisu."

Nie będę się zajmował interpretacją, od tego są inni :) ale wyjaśnię dlaczego jest jak jest.
Otóż Dziennik Chronologiczny to nie tylko wykaz czy zestawienie, to narzędzie umożliwiające kontrolę zapisów.
Najważniejszym i najczęściej stosowanym elementem kontroli są sumy narastające, które powinny się odpowiednio "schodzić" w okresach lub nawet po każdym dokumencie księgowym.
Kolejnym elementem kontroli jest numeracja pozycji Dziennika. Zgodnie z ogólnie przyjętą zasadą numeracji, robi się ją po to, aby precyzyjnie wskazać określoną pozycję.
Czy precyzja ma dotyczyć każdego zapisu, czy też dokumentu, czy też paczki, nie wiem (może to jest zapis polityki rachunkowości).

Identyfikacja pozycji Dziennika wskazująca dokument księgowy odbywa się poprzez jego numer, tj. numer dokumentu księgowego i numer polecenia księgowania.
Ponieważ mamy identyfikację dokumentu, to wydaje się logiczne, że numer pozycji Dziennika Chronologicznego, to coś więcej niż numer kolejny dokumentu.

Nie będę wojował i się upierał przy jakimś konkretnym rozwiązaniu, chciałbym tylko, alby wszystkie rozwiązania były zgodne z bieżącymi przepisami :)
(wiem, wiem, zgodne z bieżącymi interpretacjami przepisów).
Awatar użytkownika
Pio

Powróć do FK