Stowarzyszenie

pełna księgowość

Stowarzyszenie

Postprzez stow » 24.11.2010 16:00

Bardzo podoba mi się Vatowiec i proszę o pomoc w starcie, ponieważ nie jestem księgową. Stow. nie jest watowcem - wprowadzam faktury w Raporty Kasowe i Wyciągi bankowe w "Bank, kasa i kompensaty". Ale te dokumenty nie pojawiają się automatycznie w KD. Po zaksięgowaniu tych dokumentów w FK w tym że "Bank, kasa i kompensaty", one pojawiają się w KD, ale z zerowymi kwotami i się nie da tej kwoty wprowadzić. Za 2009 rok musiałam usunąć całą dekretację i wprowadzić kwoty w KD, potem wprowadzałam dekretację już w KD. W tym roku znowu wprowadziłam dokumenty do "Kasy" i "Banku" i pojawił się ten sam problem. Poza tym, program wpisuje mi nr PK z 2009. Co robię nie tak?
Z góry dziękuję
stow

Re: Stowarzyszenie

Postprzez listek » 24.11.2010 21:33

nie wiem co jest dokładnie nie tak
ale główną zasadą powinno być wprowadzanie dokumentów kosztowych przychodowych i innych
w Księdze dokumentów, a w module Bank Kasa powinno się ściągać wprowadzone dokumenty

przypisując domyślne konta rozrachunkowe kontrahentom i za pomocą znaków przy kwotach
w Księdze dokumentów ("+" to przychody "-" to koszty)

w module bank, kasa ściągamy w specyfikacji wpływy i wypływy
jeśli kontrahenci mają przypisane domyślne konta i jeśli kontrahent KASA
(wbity jako kontrahent w górnej tabeli) ma przypisane domyślne konto
jakieś 100 to po zaptaszeniu przy "autodekr" system dekretuje wszystko sam
co w efekcie daje księgowanie po jednej stronie na konto kasy, a po drugiej
na konta rozrachunkowe

w banku jest tylko różnica, że należy kontrahentowi BANK dopisać domyślne konto
na prowizje bankowe i domyślne konto na przychody z tyt odsetek na "+"
i poza kontami rozrachunkowymi system zadekretuje koszty prowizji i przychody finansowe
listek

Postprzez stow » 25.11.2010 12:49

Dzięki, bardzo mi ta rada pomogła. Wygląda na to, że zaczęłam nie z tej strony :? . Po pierwsze nie przypisałam konta do kontrachentów. Tu też mam problem. W stowarzyszeniu wpływy są jako składki do kasy i do banku. Wydatki na cele stowarzyszenia.Ale czasami jest pobierana gotówka z bankomatu do kasy. Jest to księgowane w KD jako Wn Kasa, Ma Sr. pien. w drodzę. Właśnie tu mam problem, ponieważ nie wiem jakiego kontrachenta w module "kasa" w tym przypadku wybrać na dole, jako przeciwstawnego do kasy.
stow

Postprzez Pio » 25.11.2010 19:34

Zasada wyboru kontrahenta w module bank/kasa/saldowanie/.....

1. w górnej tabelce wybieramy kontrahenta który "trzyma" pieniążki,
może nim być fizycznie istniejący kontrahent np. bank, może być nim pracownik, a również może nim być kontrahent "wirtualny" np. kasa itd.

2. w dolnej tabelce wybieramy kontrahenta którego dotyczy operacja finansowa,
czyli klienta, dostawcę, pacjenta, członka, osobę, ...... czy też bank jeśli mamy odsetki lub prowizję

3. jeżeli po wyborze "bank" w górnej i dolnej tabelce wystąpi ten sam kontrahent/bank, to program automatycznie zaksięguje
transakcję jako odsetki lub opłaty

Wszystkie dokumenty z modułu bank/kasa/..... są automatycznie przenoszone do Księgi, ale widać tylko istotne.
Istotnymi są takie, które mają wpłynąć na przychody/koszty lub są zaksięgowane do FK.
Awatar użytkownika
Pio

Postprzez stow » 17.12.2010 16:49

W stowarzyszeniu, gdzie jest prosta księgowość, wszystkie dokumenty są istotne, są kosztami lup przychodem (składki), wszystkie księguję w FK w module Kas/Bank, a i tak nie są widoczne w Księdzę i muszę wykonywać podwójną robotę. Najpierw W Kasa?Bank, potem przechodzę do Księgi i tam wpisuję. Tylko że dekretacja już jest. Robię coś nie tak?
stow

Postprzez listek » 18.12.2010 00:14

24.11 napisałam, że najpierw księgowanie w Księdze Dokumentów
a w Kasie lub w banku ściąganie tylko dokumentów
zadekretowana i zaksięgowana Kasa wygląda tak, że po jednej stronie jest konto kasy,
a po przeciwnych najczęściej 2-ki (same rozrachunkowe)
- koszty i przychody w księdze dokumentów
listek

Postprzez stow » 20.12.2010 12:10

OK, teraz wpisuję wszystko do Księgi dokumentów, ale nie wiem jak je ściągnąć do Kasa/Bank, bo same się nie ściągają.
stow

Powróć do FK