Przenoszenie zakupów do KD z RV w kwocie brutto

pełna księgowość

Przenoszenie zakupów do KD z RV w kwocie brutto

Postprzez Cabana » 22.07.2012 15:42

Mam problem z przeniesieniem kosztów z rejestru VAT do księgi dokumentów. Dla zakupów związanych z sprzedażą zwolnioną z VAT zdefiniowałem nową kategorię RV, w kolumnie "Kwota stanowiąca koszt" wprowadziłem "B", czyli kwota brutto. Vatowiec jednak przenosi do Księgi dokumentów jako koszt tylko kwotę netto :evil:. Nie chcę do tego celu wykorzystywać kategorii "N" (nie podlegającą odliczeniu), która nawiasem mówiąc przenosi się dobrze (czyli brutto), natomiast jest tak samo opisana jak moja kategoria.
Czy ktoś ma może doświadczenia w tym zakresie i może mi pomóc?

Pozdrawiam,
Artur
Cabana

Re: Przenoszenie zakupów do KD z RV w kwocie brutto

Postprzez Pio » 16.08.2012 17:53

Proszę porównać swoją kategorię z N-ką.
Program nie rozumie nazwy kategorii, czyli nie widzi "N", ale parametry przy "N".
Inaczej mówiąc, można skopiować parametry "N" do swojej.
Awatar użytkownika
Pio

Postprzez Cabana » 20.10.2012 21:57

Porównałem kategorie "N" i swoją. Miałem jedną różnicę (w mojej było zaznaczone pole "Bez podatku VAT...". Zmieniłem ustawienie tego pola (czyli kategorie w oknie Kategorie RV różnią się tylko w kolumnach "Kategoria", "Od kiedy", "Opis", "Druk"). Wprowadziłem nowy dokument, przypisałem swoją kategorię - w księdze dokumentów koszt jest w kwocie netto.

Wykonałem kolejny test:
Dodałem nową kategorię na bazie "N". Zmieniłem nazwę kategorii na "E".
Dodałem nową kategorię na bazie "N". Pozostawiłem jako "N".
Obie nowe kategorie mają datę obowiązywania od bieżącego miesiąca.
Dodaję dwa dokumenty: jeden z kategorią "E", drugi "N".
W KD jeden ma koszt w kwocie netto, drugi w kwocie brutto.

Powyższe doświadczenie nie zgadza się ze stwierdzeniem, że program nie reaguje na nazwę kategorii (lub jest jeszcze jakieś inne miejsce niż okno "Kategorie RV" (inne parametry), gdzie jest ustawiany sposób reakcji na wybrany rodzaj kategorii RV).

Pozdrawiam,
Artur
Cabana

Postprzez Pio » 01.11.2012 22:43

i na pewno obie różnią się wyłącznie nazwą ?
Są pewne szczególne kategorie domyślne, jak "A" - sprzedaż/zakupy w stawce podstawowej, "W" - wewnątrz wspólnotowe nabycie, "E" - eksport, "I" - import,
ale ich działanie i tak sprowadza się do ustawień w kategoriach RV
Awatar użytkownika
Pio

Postprzez Cabana » 26.11.2012 23:38

Tak jak napisałem w poprzednim poście kategorię N skopiowałem dwa razy, jednej zmieniłem tylko nazwę, więc wszystkie inne parametry (tzn. te, które ja widzę) mają takie same. Program się jednak zachowuje inaczej w zależności od tego, którą z nich wybiorę.

Pozdrawiam,
Artur
Cabana

Powróć do FK