Wydruk CIT, odsetki i zobowiazania

pełna księgowość

Wydruk CIT, odsetki i zobowiazania

Postprzez Tom » 08.01.2013 11:12

Witam serdecznie użytkowników Vatowca :)
Jakkolwiek program wydaje się być kompletnym rozwiązaniem to mam z nim trochę problemów których nie potrafię rozwiązać.

Pierwszy problem jaki napotkałem to podatek dochodowy.
Nijak nie potrafię zrobić wydruku CIT-2. Mam zaznaczone wszedzie FK, jednak program z uporem maniaka wyrzuca na ekran formularz PIT-5.
Poradzi ktoś?

Druga sprawa - odsetki i zobowiązania.
Wprowadzam faktury któe są już zapłacone, jednak program liczy od nich odsetki i pokazuje, ze pozostały do zapłaty.
Odsetki są liczone również od kapitału zakładowego i ów kapitał jest zobowiązaniem :roll:
Zaksiegowalem go jako poszegolne wplaty do kasy - kazdy z udzialowców zostal wprowadzony jako kontrahent, ksiegowanie do kasy - 100, pozniej lacznie wszystkie wplaty na konto 800 jako wplata na pokrycie kapitalu. Mimo to ciagle wisza zobowiazania w stosunku do udzialowcow w wysokosci wniesiony kapital + odetki.

Trzecia i poki co ostatnia rzecz (bylo ich wiecej, ale dzieki dluuugiemu czasowi aktywacji konta poradzilem sobie z czescia :) ) to place w Kadrowcu.
Składowe jak i formuly trzeba wpisać ręcznie. Czy nie da się skopiować wyrażeń z przykładowej bazy BRTEST?
Byłoby wygodniej edytować całość. Wpisywanie od nowa to droga przez meke :?

edit
Jednak nie poradzilem sobie z jedna rzecza, bo sumowaniu znow liczy netto - zestawienia -> podatek VAT.
Spolka nie jest jeszcze VATowcem, faktury wprowadzam jako brutto i zaznaczam im kategorie N w RV i K w KD i poczatkowo wydaje sie, ze liczy brutto, w podatku VAT sa przeniesione kwoty brutto, ale gdy sie dopisze jakis dokument i uruchomie zsumowanie w Podatku VAT to znow wyrzuca kwoty netto...

edit2
Chociaz chyba z tym VATem jest OK, dobrze mysle, ze tam bedzie zawsze netto?
Bo widze ze podatek dochodwy jest liczony od brutto czyli OK, chyba pomylilem tabelki podatku ;)
Tom

Re: Wydruk CIT, odsetki i zobowiazania

Postprzez listek » 10.01.2013 14:17

jeśli chodzi o pełną rachunkowość i CIT polecam inne rozwiązanie niż liczenie podatku z "formy uproszczonej"
która ląduje w Zestawienia->Podatek dochodowy
proponuję aby liczyć podatek z zaksięgowanych dokumentów, czyli już tego co wylądowało na kontach księgowych
a FK-> Zestawienia finansowe
w tamtym miejscu można robić wiele zestawień
np robimy zestawienie do CIT - dodajemy pozycję w górnej tabelce, zaznaczamy w kolumnie "Nar" "X" aby liczył narastająco
i na dole dodajemy pozycje mówiące nam o tym co chcemy wiedzieć i które łatwo można podzielić np wg syntetyk np
PRZYCHODY ZE SPRZEDAŻY - w Regule mam do tego wpisaną sumę syntetyk M700+M730
KOSZTY SPRZEDAŻY - w Regule mam do tego wpisane W731
itd
oddzielnie mam np sumowane koszty NKUP czyli zrobiłam sobie sumę kont analitycznych
sumowanie, różnicowanie w celu dojścia do DOCHODU PODATKOWEGO należy robić wskazując numery wierszy oznaczone literką "R" np: R1+R4+R6+R8-R2-R3-R5-R7
można oczywiście wpisać także funkcję zaokrąglania
pod przyciskiem F1 jest kilka słów na temat wykorzystania tego miejsca
listek

Postprzez listek » 10.01.2013 14:23

odnośnie zobowiązań to w kontrahentach jest gdzieś kolumna "zob" w której można określać który kontrahent jest zobowiązaniem, a jeśli chodzi o odsetki to chyba jest taki myk, że jak coś nie ma terminu płatności to na pewno nie będzie się pojawiało gdzieś na wydrukach i na pewno nie policzy odsetek - można nie zaznaczać terminu płatności
w Grupach Kontrahentów można dodać inne grupy np "Właściciel" itp i tam można zbiorczo określić która grupa będzie zobowiązaniem
listek

Postprzez listek » 10.01.2013 14:30

jeśli ktoś nie jest VATowcem a korzysta z VATowca
to pomimo większego problemu z wpisywaniem znaku minus przy zobowiązaniach, a wprowadzaniu kwot dodatnich przy należnościach
uważam, że powinien wprowadzać wszystko tylko w Księdze Dokumentów, a nie w Rejestrze VAT

jeśli natomiast jest jest już wprowadzane do Rejestrów to wg mnie zmiana literki w rejestrze na "N" powinna spowodować, że wszędzie policzy brutto
listek

Postprzez Tom » 10.01.2013 16:49

Ok, dziekuje bardzo, sprobuje,
ale czy da sie szybko zrobic wydruk CIT z miejsca Zestawienia->Podatek dochodowy?

Bo musze ogarnac do 15. place a pozniej do 20. ten CIT i obawiam sie, ze jak zaczne wprowadzac wszystko na piechote to nie dam rady zmiescic sie w terminach ;)
Tom

Postprzez listek » 11.01.2013 16:17

jeśli można wydrukować VAT z Zestawień VAT to CIT także powinien wydrukować
listek

Postprzez listek » 11.01.2013 16:28

proszę pamiętać, że wydruki są wydrukami IPS
a IPS informuje, wszystko jest 16-bitowe poniżej ich wywody na temat uruchamiania ich programów

http://www.ips-infor.com.pl/index.php?ml=4
listek

Postprzez Tom » 11.01.2013 17:36

ok, czyli vatowiec sam w sobie z potwierdzen podatku dochodowego drukuje tylko PIT5?
Ale jest opcja samodzielnego tworzenia wydrukow, mozna edytowac linie, odstepy itp wiec trzeba sie pobawic rozumiem...

A taki pomysl mi przyszedl do glowy.
Gdyby tak zrobic wspolne repozytorium gdzie uzytkownicy wysylaliby szablony, formuly itp rzeczy do pobrania przez innych?
Bardzo ulatwiloby to prace na wstepie :)
Tom

Postprzez Tom » 17.01.2013 17:45

listek napisał(a):odnośnie zobowiązań to w kontrahentach jest gdzieś kolumna "zob" w której można określać który kontrahent jest zobowiązaniem, a jeśli chodzi o odsetki to chyba jest taki myk, że jak coś nie ma terminu płatności to na pewno nie będzie się pojawiało gdzieś na wydrukach i na pewno nie policzy odsetek - można nie zaznaczać terminu płatności
w Grupach Kontrahentów można dodać inne grupy np "Właściciel" itp i tam można zbiorczo określić która grupa będzie zobowiązaniem

Sprawdzilem, nie mam zaznaczonych "x" zobowiązań, a wszystkie wprowadzone faktury mimo ze zaplacone "wiszą" jako przeterminowane z odsetkami...
Nie mogę teraz edytować daty "do zapłaty" bo są już zaksięgowane ;/
Przez to wszystko zle mi liczy bilans.
Mozna to jakos naprawić?
Tom

Postprzez Pio » 30.01.2013 13:24

Jeśli ma się wystarczające uprawnienia w oknie, jest otwarty okres i jest się właścicielem lub "szefem", to można w kolumnie "K" zmienić "T" na "N" i poprawić dane.
Awatar użytkownika
Pio

Powróć do FK