1. Przychodzi wyciąg bankowy wprowadzam go do modułu "Bank, kasa, kompensaty". Najpierw dokument w górnym oknie data, SP dla pierwszego wyciągu (jak rozumiem w polu kontrahent po prostu wybieram bank), potem operacje w dolnym oknie zgodnie z pozycjami z wyciągu (opis przychód rozchód, kontrahent, pozostawiam puste m.in. pole oddział i dokument), na końcu dekret.
- kwestia dat. Wyciąg przychodzi na ostatni dzień miesiąca i tego samego dnia je otrzymuję, ale operacje wypadają także w środku miesiąca. Czy właściwe będzie zatem wpisanie daty np. 31 stycznia w oknie górnym, zaś w dolnym oknie dotyczącym operacji, wpisanie właściwych dat dla dni tych operacji?
- jak rozumiem kiedy otwieram okno Dekretacja, to odnosi się ono do całego wyciągu, a nie do każdej operacji osobno (czyli w sumie tak jak na papierze)
- kolejne pytanie do okna Dekretacja - czy jest jakaś dodatkowa opcja na księgowanie równoległe, czy po prostu wprowadzam najpierw dekret z czwórką i zaraz potem w kolejnym wierszu dekret z piątką? Czytałem o autodekretach i polu 4?, ale nim zrozumiem system wolę to robić ręcznie (jeśli się da).
- czy w przypadku występowania na wyciągu kilku pozycji z tym samym dekretem, np. usług obcych mogę je po prostu wprowadzić jako jedną dekretacją z kwota łączną?
2. Przechodzę do Księgi dokumentów - mam już uzupełnione pole z datą, RD NDK, opis ZG wpisuję sam, ale nie zaciągnęło mi kwoty. Powiedzmy że mam 500 zł. przychodu i 100 zł. rozchodu - czy w tej sytuacji wpisać po prostu 500-100 zł., może SK dokumentu, albo coś jeszcze innego? Potem sumuję.
Pytanie jeszcze o to czy kolejność postępowania jest dobra (dodam jeszcze że między krokiem 1 a 2 wchodzę do dziennika chronologicznego i wykonuje sumowanie) i czy czegoś nie przegapiłem, np. jakieś czynności czy zlekceważyłem kolumnę którą należałoby wypełnić.
Zdaję sobie sprawę, że poziom i ilość pytań może załamać co niektórych użytkowników, ale liczę na wyrozumiałość

Na końcu pytanie z innej beczki - czy między firmami mogę po prostu przekopiować plany kont kopiując któryś z plików z folderu z bazą danych?