Kilka podstawowych pytań

pełna księgowość

Kilka podstawowych pytań

Postprzez bartek1044 » 18.10.2013 11:18

Witam,
mam kilka pytań i mam nadzieję, że doświadczeni forumowicze pomogą mi w odpowiedzi na kilka pytań:
1. W jaki sposób w Programie wystawić dokumenty KP i KW, bo w księdze dokumentów jak wpisuję rodzaj dokumentu KP to automatycznie zmienia mi się na RA i prosi o wskazanie dokumentów, za to w Kasie do wydruku po wprowadzeniu powstaje jedynie raport kasowy.
2. W jaki sposób zaksięgować taką operację - otrzymaliśmy fakturę na kwotę załóżmy 100 zł - zostaje ona wpisana do księgi dokumentów jako rozrachunki z dostawcami po stronie MA, natomiast po stronie WN zostaje wpisana w koszty administracyjne. Zapłata tej faktury odbyła się z prywatnego konta, więc trzeba wystawić KW na kwotę 100 złotych i wziąć je z kasy i zaksięgować po stronie MA na koncie kasy i po stronie winien na koncie rozrachunków. Pierwsze pytanie czy dobrze kombinuję? A drugie pytanie w jaki sposób umieścić to w Księdze Dokumentów, ponieważ gdy to wpisuje to wzrasta mi saldo, a chyba nie powinno.

Przepraszam za być może elementarne pytania ale jestem w kropce w tym zakresie i proszę o pomoc.

Pozdrawiam
bartek1044

Re: Kilka podstawowych pytań

Postprzez edi67 » 18.10.2013 12:07

bartek1044 napisał(a):Witam,
mam kilka pytań i mam nadzieję, że doświadczeni forumowicze pomogą mi w odpowiedzi na kilka pytań:
1. W jaki sposób w Programie wystawić dokumenty KP i KW, bo w księdze dokumentów jak wpisuję rodzaj dokumentu KP to automatycznie zmienia mi się na RA i prosi o wskazanie dokumentów, za to w Kasie do wydruku po wprowadzeniu powstaje jedynie raport kasowy.

No jest to trochę nieintuicyjnie zrobione (ew. do przemyślenia przez Piotra), ale
żeby wydrukować KW, KP musisz będąc w Kasie zaznaczyć właściwy rekord i nacisnąć PPM, a dopiero potem wybrać Drukuj.

Wydaje mi się, że lepiej byłoby dodać drukowanie KP/KW do zwykłej operacji Drukowania w tym oknie (i np. wprowadzić okno dialogowe z wyborem rodzaju dokumentu: raport; dokumenty KP-KW jak np. przy fakturze.
Serdeczne pozdrowienia :)
Edward.

Poszukujesz pomocy - zajrzyj na http://vatowiec.wikia.com/
Pomóż od nowa napisać Społeczną Instrukcję Vatowca

W wolnych chwilach przenoszę starą wersję wiki, pomóź, jeśli masz ochotę...
edi67

Re: Kilka podstawowych pytań

Postprzez bartek1044 » 18.10.2013 12:12

Dzięki bardzo za odpowiedź!
Faktycznie drukowanie KP i KW mam już z głowy :)
Teraz czekam na kogoś kto odpowie na drugie pytanie :)
bartek1044

Powróć do FK