Co do automatycznej dekretacji, to polecam mój sposób opisany tutaj:
viewtopic.php?f=8&t=1278. Jest tu pewna niedogodność ale mniejsza niż opisałem tam w pkt. 8. Żeby uzyskać pełną dekretację ROZRACHUNEK-VAT-KOSZT(Y) wystarczy:
1. Wybrać w SPECYFIKACJI towar/usługę, uzupełnić cenę i co tam jeszcze komu potrzeba; można wybrać więcej towarów/usług i też zadekretuje.
2. Zamknąć SPECYFIKACJĘ i ponownie tylko ją otworzyć i zamknąć bez dokonywania w niej czegokolwiek.
3. Przejść do FK i jeżeli wszystko zostało wcześniej poprawnie zdefiniowane w SPECYFIKACJI, to w FK pojawi się pełna dekretacja.
Przynajmniej u mnie działa bez problemu dla zakupu i sprzedaży jeżeli dokumenty księgowane są przez RV, a nie np. "bezwatowe" od razu w KSIĘDZE DOKUMENTÓW.
Dodatkowo, poprzez automatyczne nadawanie nr PK, ułatwiam sobie pracę następująco:1. Stosuję przedrostek przy numerze PK np RSV dla sprzedaży i RZV dla zakupu. Przykład: RSV/mm/nnn. Tak też przechowuję dokumenty - osobne rejestry.
2. Najpierw segreguję odpowiednio faktury i nadaję im (opisuję) tylko nr PK (tak dekretuję, nie bawię się z pieczątką WN-MA), bo potem mogę z DZIENNIKA CHRONOLOGICZNEGO wydrukować zbiorczo szczegółowe dekretacje dla danego zakresu PK (segregacja wg przedrostka).
3.W FK->NUMERACJA PK wpisuję odpowiednio nr początkowy PK, np: RSV/01/001 i numer bieżący od którego zaczynam, tu będzie RSV/01/001 ale jak muszę coś poprawić i zacząć ponownie numerację automatyczną, to wpisuję odpowiedni numer bieżący np: RSV/01/025.
4. Przy zamykaniu dekretownika-ksiegowaniu program nadaje automatycznie numer PK wg zdefiniowanego przeze mnie formatu.