Daty księgowania i daty wyciągu

pełna księgowość

Daty księgowania i daty wyciągu

Postprzez cwip » 13.04.2011 19:59

Witam

Bank dostarcza nam wyciągi miesięczne Nie mam pewności czy dobrze je księguje w programie. Program ma możliwość wprowadzenia dwóch dat: daty księgowania dla rejestru chronologicznego oraz daty księgowania do podatku dochodowego. Jeśli otrzymuje wyciąg z dn. 31.01 na którym opłaty bankowe zostały pobrane 15.01 i 31.01 księguje to tak:
data dok. dla rejestru 15.01 data dok. dla podatku 31.01
data dok. dla rejestru 31.01 data dok. dla podatku 31.01
Powstaje jednak wówczas problem z numeracją PK bo muszę dwa razy wprowadzić ten sam dokument i program krzyczy, że ten numer PK już istnieje, chyba że ja te daty rozumiem na odwrót? Proszę o podpowiedź
cwip

Re: Daty księgowania i daty wyciągu

Postprzez listek » 25.04.2011 20:19

Wyciągi bankowe powinno się wprowadzać w Dokumenty->Bank, Kasa, Kompensaty.
W opcji Bank w górnej tabeli wprowadzamy wyciąg i tam jest ostatnia data z wyciągu czyli 31.01., kontrahentem w górnej tabeli jest nasz BANK zaliczony do grupy "Banki"
w dolnej tabeli wprowadzamy cały wyciąg pozycja po pozycji
jeśli przypiszemy kontrahentowi który jest naszym bankiem domyślne konta księgowe w kolumnach "Konto..."
pierwsze rozrachunkowe czyli jakieś 130, drugie kosztów prowizji bankowych czyli jakąś 4-kę lub 5-tkę, a trzecie koto przychodów finansowych czyli jakieś np 750 dla odsetek na "+"
to w dolnej tabeli wprowadzając np prowizje wybieramy kontrahenta bank, wprowadzając pozycję z odsetkami na "+" też wprowadzamy bank
później dekretujemy i do ksiąg handlowych przechodzi rodzaj dokumentu WB i odpowiednio ustawiony do niego numer "PK"
- numerację do ksiąg handlowych dla rodzajów dokumentów ustawiamy FK-> numeracja PK
listek

Pomocy program pokazuje salda BO których nie było

Postprzez cwip » 09.05.2011 00:52

Błagam pomocy bo moja cierpliwość sięga zenitu Fajnie, że program jest darmowy tylko dlaczego potrafi ni stąd ni zowąd pokazać mi salda BO których wcześniej nie było Jak mam się ich pozbyć Proszę pomóżcie!!!
cwip

Re: Daty księgowania i daty wyciągu

Postprzez Pio » 02.01.2012 22:42

BO, o ile nie zablokowano jest przenoszone automatycznie z BZ poprzedniego roku.
Blokada jest możliwa w planie kont przy koncie w kolumnie "bBO"
Awatar użytkownika
Pio

Powróć do FK