Wiekowanie należności i zobowiązań

pełna księgowość

Wiekowanie należności i zobowiązań

Postprzez Cabana » 09.02.2012 00:09

W jaki sposób można wygenerować z systemu raport przedstawiający strukturę wiekową (struktura wg terminów płatności) należności i zobowiązań w podziale na poszczególnych kontrahentów?
Czy jest gdzieś gotowy raport lub prośba o pomoc jak można taki raport zdefiniować (jeszcze nie definiowałem własnych raportów :oops: ).

Pozdrawiam,
Cabana

Re: Wiekowanie należności i zobowiązań

Postprzez Pio » 10.02.2012 10:06

menu Zestawienia->Należności i zobowiązania
wybieramy datę kontroli - w lewym górnym rogu
klikamy na guzik [Kontrola], którą uruchamiamy dla wszystkich kontrahentów i pełną
klikamy na guzik drukarki (na pasku pierwszy z lewej)
zaznaczamy "wiekowanie"
możemy wpisać dowolne okresy wiekowania i wybrać dodatkowe filtry
klikamy na guzik [Drukuj]
Awatar użytkownika
Pio

Postprzez Cabana » 13.02.2012 01:17

Dziękuję bardzo. Jutro (tzn. dzisiaj) wypróbuję.

Pozdrawiam,
Artur
Cabana

Postprzez filetta » 13.02.2012 16:17

Po ostatniej dogrywce w zobowiązaniach i należnościach jako nierozliczone pojawiają mi się wszystkie dokumenty skompensowane.
Wczesniej tego nie było. Co mam robić?
filetta

Postprzez Pio » 13.02.2012 16:46

Kompensata była robiona na pełną kwotę do zapłaty, a może na część.
Tak się dopytuję, bo nic nie było robione w nal-zob.
Proszę sprawdzić te kompensaty, jakie kwoty i czy są wskazane konkretne dokumenty.
Awatar użytkownika
Pio

Postprzez filetta » 20.02.2012 15:58

Od zawsze mam taką sytuację, że szef za wiele faktur płacił kartą.
Od zawsze rozksięgowywałam to w ten sposób, że:
1) faktura zaksięgowana na rozrachunki z dostawcami,
2) wyciąg bankowy zaksięgowany na pozostałe rozrachunki
3) kompensata faktury z wyciągiem bankowym.
Działało idealnie do momentu ostatniej dogrywki.
Teraz wywaliło mi wszystkie faktury zapłacone kartą jako niezapłacone - to jakieś trzy lata i ponad setka niezapłaconych faktur.
Co mam teraz zrobić? Czy zawsze musi tak być, że jak się coś zmienia, to psuje się to, co dobrze działało?
filetta

Postprzez filetta » 20.02.2012 16:05

Dodam tylko, że to sa karty płatnicze do konta firmowego (nie kredytowe) i wydatki opłacone tymi kartami ewidencjonowane są na wyciągu bankowym rachunku bieżącego.
filetta

Postprzez Pio » 20.02.2012 17:00

filetta napisał(a):Od zawsze mam taką sytuację, że szef za wiele faktur płacił kartą.
Od zawsze rozksięgowywałam to w ten sposób, że:
1) faktura zaksięgowana na rozrachunki z dostawcami,
2) wyciąg bankowy zaksięgowany na pozostałe rozrachunki
3) kompensata faktury z wyciągiem bankowym.
Działało idealnie do momentu ostatniej dogrywki.
Teraz wywaliło mi wszystkie faktury zapłacone kartą jako niezapłacone - to jakieś trzy lata i ponad setka niezapłaconych faktur.
Co mam teraz zrobić? Czy zawsze musi tak być, że jak się coś zmienia, to psuje się to, co dobrze działało?

Proszę mi pomóc i się nie gorączkować. Mógł być zawsze jakiś błąd, który umożliwiał wykonanie jakiejś czynności.
Ponieważ chodzi o rozliczenie zapłaty, więc pomijam punkt 1.
W pkt.2 - wyciąg bankowy są wskazane dokumenty, czy jest tylko obrót ?
Pkt.3. nie bardzo rozumiem kompensaty zapłaty z wyciągiem bankowym, bo kompensata powinna się odbywać między kontrahentem a nami jako operacja czysto księgowa, tj. bez gotówki/przelewu.

Proszę mi pomoc, a na pewno znajdziemy razem dobre rozwiązanie problemu.
Awatar użytkownika
Pio

Postprzez filetta » 21.02.2012 12:22

Dobrze. Poprzednie lata poprawiam w ten sposób, ze faktury zapłacone kartą odhaczam jako zapłacone przelewem w dniu, w którym pieniądze zeszły z konta. Chodzi mi o bieżące księgowania. Jeżeli kompensaty nie zdają egzaminu, to w jaki sposób skorelować zapłatę za fakturę - konto 202 Wn z zapłatą kartą widoczną na wyciągu bankowym - konto 249 Ma? Wczesniej mozna to było robić, teraz juz nie. Próbuję coś tam kombinować przez zakładkę "karty", tylko, że w żaden sposób nie mogę połączyć dokumentu SK z WB.
filetta

Postprzez listek » 21.02.2012 22:13

Nie wiem o co chodzi ze zniknięciem zapłat, bo sama robię kompensaty różnego rodzaju i nic mi nie zniknęło po dogrywce,
wg mnie są dwa dobre sposoby rozliczania płatności kartami. Oczywiście mówimy o zwykłych kartach do konta bieżącego gdzie na zwykłym wyciągu widać firmę do której było płacone

u mnie jest tak że, jeśli wyciąg może być wprowadzany z lekkim poślizgiem i faktury płacone kartą są wprowadzone to w wyciągu ściągam fakturę, a jeśli kwota ściągnięta z karty jest wyższa niż faktura to obliczam różnicę i także w wyciągu dodaję jako kontrahenta nazwisko pracownika (mam oddzielną grupę pracowników z przypisanymi kontami 234), nie wskazuję w wyciągu żadnego dokumentu i w opisie daję coś w stylu "zaliczka", bo na resztę nie ma dokumentów (jeśli nie skazuje się żadnego dokumentu, ani nie zaznacza okienka "dp" to salda widać tylko na planie kont)

drugim sposobem jest rozliczanie np w kompensatach i wtedy najlepiej założyć sobie kontrahenta do tego konta u Pani 249 np "PŁATNOŚCI KARTĄ", wskazywać tego kontrahenta w banku i kwotę
i teraz tak: jeśli chcemy rozliczać te płatności i chcemy widzieć ile schodzi z każdej zapłaty czyli chcemy mieć kontrahenta "PŁATNOŚCI KARTĄ" i w jego historii pod guzikiem "Historia" widzieć wszystko to w banku wskazując "PŁATNOŚĆ KARTĄ" należy zaznaczyć krzyżyk w kolumnie "dp" - utworzy się opis przedpłata, służy to do tego aby widzieć w historii kwoty które są płacone bez wskazania dokumentów źródłowych
później idziemy do kompensat i w dolnej tabeli ściągamy fakturę zapłaconą kartą a po drugiej "PŁATNOŚĆ KARTĄ" i ściągamy z kwoty przedpłaty dokładnie tyle ile mamy fakturę
najlepiej nie przypisywać żadnego kontrahenta w górnej tabeli i każdą taką kompensatę rozliczać stronami na zero, później "autodekr" i księgować - efekt jest taki że na historii "PŁATNOŚĆ KARTĄ" i na koncie księgowym tego kontrahenta będzie dokładnie taka sama kwota czyli np zostanie jakaś reszta nierozliczona fakturami

zakładka karty służy do wprowadzania wyciągów z kart kredytowych z kontrolą sald identycznie jak w wyciągach zwykłych i lepiej tam tego nie robić
listek

Powróć do FK