Bank kas kompensaty

pełna księgowość

Bank kas kompensaty

Postprzez MagdaS » 20.02.2012 22:14

Dzień dobry
Moje pytanie dotyczy wprowadzania pozycji raportu kasowego w dolnej tabeli modułu Bank, kasa kompensaty.
Czy każdą pozycję RK wpisaną w dolnej tabeli muszę po raz kolejny wpisywać do FK,
czy jest możliwość przeniesienia tych operacji do FK i uzupełnienia dekretów?

Drugie pytanie dotyczy autodekretów.
Znalazłam jeden przykład jak je zdefiniować,
ale chciałam prosić o wyjaśnienie ich tworzenia na jeszcze jednym przykładzie.

pozdrawiam
MagdaS
MagdaS

Re: Bank kas kompensaty

Postprzez Pio » 21.02.2012 21:38

witam
ad. 1 nie, bo wystarczy przypisanie kont rozrachunkowych do kontrahentów w Słowniki->Kontrahenci->kolumna Konto FK
ad. 1a tak, j.w. przy czym, automatyczna dekretacja może być zwykła i szczegółowa (obroty na kasie przy każdej pozycji) co zależy od ustawienia w stałych programu
ad. 2 autodekrety w każdym oknie działają na zasadzie wykorzystania kont domyślnych przypisanych w menu Słowniki
oraz wywołaniu dodatkowych dekretacji po wystąpieniu jakiegoś księgowania, tj.

FK->Autodekrety-> dodajemy do pozycję (prawy myszy Dodaj lub klawisz [Ins] na klawiaturze)
następnie wybieramy konto, które wywołuje dekretację (klawisz Enter w kolumnie "Konto lub dwuklik myszą)
do kompletu trzeba wybrać stronę księgowania i to będzie wszystko co wywoła dekretację

a teraz w kolumnach Konto1 i Konto2 trzeba wybrać co ma być automatycznie dekretowane.
Awatar użytkownika
Pio

Postprzez MagdaS » 25.02.2012 16:35

Przećwiczyłam.
Bardzo dziękuję za pomoc
MagdaS
MagdaS

Bank kas kompensaty

Postprzez dabek » 16.07.2012 19:27

Witam,
Księguję pierwszy miesiąc w Vatowcu i potrzebuję pomocy. Powiedzcie proszę jak wprowadzać wyciągi bankowe kiedy spółka ma konta w kilku bankach? Jak wprowadza się wyciągi z rachunków walutowych, których też jest kilka? Jak zaczęłam wprowadzać w Dokumenty-Bank, to wszystkie wyciągi traktuje jako z jednego rachunku - nie wiem jak to ruszyć? Pomóżcie kto może:)
dabek

Postprzez Pio » 16.08.2012 17:43

W górnej tabeli wybieramy bank i walutę, czyli można księgować dowolną ilość banków i walut.
Awatar użytkownika
Pio

Bank kas kompensaty

Postprzez stow » 26.02.2013 13:45

Witam, ale nadal nie rozumiem jak dodać drugie konto w banku w górnej tabeli. Proszę o dokładną podpowiedź
stow

Postprzez tess15 » 01.08.2013 07:35

Witam , zaczynam ksiegować nie znając wogóle tego programu i też mam problem z dołożeniem dodatkowego konta bankowego . W górnej taleli mam tylko : bank , karty, kasa ....., zaliczki. Do tej tabeli nie mogę nic dopisać . Muszę dodtkowy bank gdzieś dopisać ale nie wiem gdzie. Ponawiam prośbę dokładnej instrukcji założenia dodatkowego banklu . Z góry dziękuję .
tess15

Postprzez Pio » 01.08.2013 18:03

Rozumiem, że nie działa klawisz F1 na klawiaturze, ani nie ściągnięto instrukcji w pdf.

Zatem, okno Bank,..... obsługuje wiele banków, kas, itd. nie ma limitów.
W górnej tabelce są informacje na temat gdzie są pieniądze i ile,
czyli w kolumnie "kontrahent" górnej tabelki wybieramy Bank, Kasę, itd....

Wszyscy kontrahenci są ewidencjonowani w Słowniki->Kontrahenci.
Awatar użytkownika
Pio

Powróć do FK