AUTOMAT: GOTÓWKA DO KASY

pełna księgowość

AUTOMAT: GOTÓWKA DO KASY

Postprzez jtby » 25.07.2012 20:40

Dotychczas prowadzę RK nastepująco:
1. Założony kontrahent KASA GŁÓWNA z kontem kasy (dlatego tak, aby mieć rezerwę na ewentualne inne kasy pomocnicze) i szczegółowa dekretacja.
2. Jeden wspólny raport za cały miesiąc.
3. Zakładam RK w górnym oknie z datą ostatniego dnia mmiesiąca i w dolnym wprowadzam kolejne wpłaty i wypłaty chronologicznie wg daty.
3. Data pozycji raportu, to data dokument w danym miesiącu (danym RK).
Wszystko mi działa tak jak oczekiwałem.

Chciałem wypróbować AUTOMAT: GOTÓWKA DO KASY. Ustawiłem parametr M jako miesiąc
i działa mi to nie tak jak się spodziewałem:
1. Na każdą fakturę płatną gotówką, nawet z tego samego dnia, generuje się osobny raport w górnym oknie z jedną konkretną pozycją w dolnym.
2. Zamiast KASA GŁÓWNA jest firma właściciela.
Wolałbym,żeby działało tak jak to prowadziłem wcześniej.Czy można tak?
jtby

Re: AUTOMAT: GOTÓWKA DO KASY

Postprzez Pio » 16.08.2012 18:40

dogrywka
Awatar użytkownika
Pio

Postprzez jtby » 20.09.2012 23:58

Mam jeszcze uwagi ( dotyczą RK miesięcznego, bo taki testuję):
1. Data raportu jest generowana jako data pierwszej operacji GOTÓWKA. Czy nie można zrobić tak, że w opcji miesięcznej jest to ostatni dzień miesiąca ? Niby można zmienić ale dopiero po ostatniej operacji, bo jak wcześniej, to przy kolejnej operacji GOTÓWKA wygeneruje nowy raport pod starą datą.
2. Data płatności jest generowana jako data raportu, a przy płatności gotówkowej jest to z reguły data wystawienia faktury. Nie ma znaczenia przy raportach dziennych ale przy okresowych już tak.
3. Data jest generowana dopiero poprzez KONTROLA - można wytrzymać ale czy nie można zrobić, żeby od razu była wstawiana data płatności.
4. Brakuje automatycznego opisu. Przy moim systemie wykorzystywania specyfikacji do dekretacji (post DEKRETACJA PRZEZ SPECYFIKACJĘ) do faktury był przypisany skrót nazwy grupy towarów/usług (gr). Krótki ale zawsze - nie trzeba pisać ręcznie za każdym razem, a jak potrzebowałem, to sobie zmieniłem.
5. Czy nie można zrobić tak, że zamiast gr do faktury jako opis byłaby przypisana nazwa grupy towarów/usług? Wtedy opis byłby czytelniejszy.
6. Czy nie można dodać jeszcze opcji ZALICZKI? Rozliczanie wydatków gotówkowych przez zaliczki jest prostsze niż przez kasę.
jtby

Postprzez Pio » 04.02.2013 22:32

.. hm, a jak ma być z datami w zaliczkach ?
Awatar użytkownika
Pio

Postprzez jtby » 30.06.2013 16:30

Zakładam, że przez zaliczki przede wszystkim rozliczamy płatności gotówkowe, gdzie faktura jest płatna gotówką w dniu jej wystawienia. W przypadku faktur z odroczonym terminem mamy dokument kasowy i księgujemy to przez kasę.

Moim zdaniem powinno to wyglądać tak:
1. Daty w ROZLICZENIU ZALICZKI-data płatności powinny być generowane wg daty wystawienia faktury.
2. ROZLICZENIE ZALICZKI powinno móc obejmować dowolne okresy w danym miesiącu.
3. ROZLICZENIE ZALICZKI będzie się generowało z chwilą (datą) użycia pierwszy raz formy zapłaty ZALICZKA (data wystawienia pierwszej rozliczanej faktury).
Np.
- 01.03.2013 (data wystawienia pierwszej faktury w danym ROZLICZENIU ZALICZEK) - generuje się ROZLICZENIE ZALICZKI, z tą datą,
- w następnych dniach występują kolejne faktury płatne gotówką i dopisują się do ROZLICZENIA ZALICZKI z dnia 01.03.2013 z datami płatności jak data wystawienia tych kolejnych faktur,
- chcemy zamknąć ROZLICZENIE ZALICZKI np w dniu 10.03.2013, to wtedy zmieniamy datę początkową rozliczenia zaliczki tu 01.03.2013 na 10.03.2013 i mamy ROZLICZENIE ZALICZKI za okres 01-10.03.2013.
- kolejne użycie formy płatności ZALICZKA np w dniu 11-03-2013 otworzy nowe ROZLICZENIE ZALICZEK z dniem 11-03-2013,
- gdy mamy już zamknięty okres, tu 01-10.03.2013, a dostaliśmy już po zamknięciu danego ROZLICZENIA ZALICZKI fakturę do rozliczenia z datą obejmująca zamknięty okres np. z dnia 03.2013, to powinniśmy móc ją dopisać do kolejnego ROZLICZENIA ZALICZKI (stąd uważam, że data w ROZLICZENIU ZALICZKI powinna być datą wystawienia faktury, a nie datą wpisania do REJESTRU VAT),
- tytuł takiego zestawienia mógłby brzmieć ZESTAWIENIE WYDATKÓW W OKRESIE
DD/MM/RRRR - DD/MM/RRRR, tu ZESTAWIENIE WYDATKÓW W OKRESIE 01.03.2013 - 10.03.2013., chociaż najlepiej byłoby móc wpisać własny tytuł przed wydrukiem.
jtby

Powróć do FK