Kategoria Księgi dokumentów

pełna księgowość

Kategoria Księgi dokumentów

Postprzez Cabana » 20.10.2012 22:49

Czy mógłbym prosić o informację jak funkcjonują pola Kategoria KD? Użyłem liczby mnogiej, bo informacja wprowadzona w specyfikacji produktu nie jest tożsamą z informacją wyświetlaną w dolnej tabelce Rejestru VAT. Właśnie spędziłem chwilę czasu na szukanie błędu i odkryłem, że to co się wyświetla w RV, nie jest tym samym, co zostało wprowadzone w specyfikacji :evil: .
Pozdrawiam,
Artur
Cabana

Re: Kategoria Księgi dokumentów

Postprzez edi67 » 22.10.2012 08:21

Nie "evil"uj tylko wyjaśnij _dokładnie_ o co Ci chodzi?
Kategoria KD, jak sam skrót mówi dotyczy Księgi Dokumentów.
Za to co pojawia się w RV odpowiadają kategorie Rejestru VAT - to są 2 różne rzeczy..?
Serdeczne pozdrowienia :)
Edward.

Poszukujesz pomocy - zajrzyj na http://vatowiec.wikia.com/
Pomóż od nowa napisać Społeczną Instrukcję Vatowca

W wolnych chwilach przenoszę starą wersję wiki, pomóź, jeśli masz ochotę...
edi67

Postprzez Cabana » 31.01.2013 01:15

Trochę czasu minęło, ale problem dalej aktualny, więc wyjaśniam o co mi chodzi.

W kilku miejscach w programie widoczne jest pole w tabelce opisane jako Kategoria KD. W szczególności (i tego dotyczył mój poprzedni post) takie pola znajdują się w tabelce Specyfikacja, przy wprowadzaniu pozycji w Rejestrze VAT i w tabelce znajdującej się w Rejestrze VAT pod główną tabelą, w której można zobaczyć szczegóły danej pozycji po jej wybraniu. Wpisuję w Specyfikacji np. NKUP dla kategorii Księgi Dokumentów, zamykam okno i w tabelce na dole strony widzę puste pole. Co więcej to pole jest edytowalne i mogę tam coś wpisać, nie wiem tylko, jaki będzie to miało skutek - i tego dotyczył mój poprzedni post.

Jeżeli kolumna Kat. KD w oknie Rejestru VAT nie ma znaczenia (tzn. nie pokazuje właściwej wartości tego pola dla danej pozycji rejestru i zmiany w tym miejscu nie mają żadnego wpływu na KD, to może lepiej nie pokazywać tej kolumny, żeby nie wprowadzała w błąd?

Pozdrawiam,
Artur
Cabana

Postprzez edi67 » 31.01.2013 15:02

Wydaje mi się, że niepotrzebnie orasz koniem pod górę..
Kategorię KD możesz wybrać dla każdej pozycji Specyfikacji towarów i usług z osobna.
W stopce możesz arbitralnie zmienić wartości nadane wcześniej. Jak nie wiesz po co to robić, to oznacza, że nie musisz z tej możliwości korzystać.
Edward.

edi67

Postprzez Cabana » 01.02.2013 01:28

Moja uwaga do Vatowca dotyczyła tylko tego, że w RV w stopce nie widzę wartości wprowadzonych wcześniej w Specyfikacji, więc nie wiem, co jest tam wpisane. A najlepiej mi się pracuje w RV. Sprawdzić niestety trzeba każdą pozycję.

Pozdrawiam,
Artur
Cabana

Postprzez edi67 » 01.02.2013 12:18

ok, zajarzyłem.
Zgadzam się, wybrana kategoria KD mogłaby się w stopce wyświetlać, jak już tam jest.
Edward.

edi67

Postprzez Pio » 04.02.2013 22:11

Niestety stopka VAT odpowiada specyfikacji TYLKO w zakresie VAT.
Nie można do stopki wstawić zsumowanych kategorii KD, bo najczęściej się po prostu nie da.
Należy tutaj założyć, że dla pewnej stawki VAT są możliwe różne kategorie KD,
a skoro tak, to można sobie wyobrazić jak stopka VAT puchnie do rozmiarów specyfikacji.
Awatar użytkownika
Pio

Powróć do FK