rosyjski

- sprawy związane z administracją oprogramowania

rosyjski

Postprzez Darek01 » 03.02.2020 08:33

Witam,
potrzebuje w dokumentach magazynowych wpisać kod towaru (opis lub cokolwiek) wpisać w języku rosyjskim, bo tak mi oznacza producent.
Jak to zrobić?
Brak kodowania pod cyrylicę?
Darek01
 
Postów: 17
Dołączył: 26.01.2020 14:33

Re: rosyjski

Postprzez 4d4m » 05.02.2020 02:52

название товара ?
Hmm to będzie trudne w bazie kodowanej dosowo 852.
Do tego potrzebowałbyś zafiksować stronę kodową z ruskimi snaczkami, jakiś unicode, np UTF-8
Czyli bez problemu zrobisz to w raporcie XML z kodowaniem UTF-8. (na przykład JPK - uwaga patrz niżej)
Przy okazji to masz fajny artykuł o kodowaniach https://www.flynerd.pl/2019/09/kodowani ... naczy.html.
Możnaby pomyśleć o zrobieniu własnej bazy z kodowaniem UTF-8, tak wpisać bukfy i w tabeli towarów mieć odnośniki do niej np do druku.
Ale to raczej domena Pana Piotra :-)
Uważać raczej trzeba z tymi różnymi znaczkami, nawet ueropejskimi.
Zaciągając dane klientów z UE (po nipie) wpisały mi się różne o umlały i czeskie daszki. Były pięknie widoczne w nazwach i adresach.
Ale przy wysyłaniu JPK .. no JPK tak mi się zbulwersował, że jeszcze go takim nie widziałem!
Musiałem popoprawiać niemieckie krzaczki na nasze polskie literki.
HejHo! 4d4m
Pecunia non olet, sed nil des­pe­ran­dum.
Awatar użytkownika
4d4m
 
Postów: 49
Dołączył: 23.01.2015 10:04

Re: rosyjski

Postprzez Darek01 » 05.02.2020 08:54

Jak widzisz jestem tu nowy. Podchodziłem do Vatowca 3 razy, w różnych okresach.
Przekonuje że jest darmowy i że ma bardzo dużo funkcji. Zniechęca, że trzeba kombinować przy najprostszych sprawach ;(
Darek01
 
Postów: 17
Dołączył: 26.01.2020 14:33

Re: rosyjski

Postprzez Pio » 05.05.2020 09:52

Cyrylica nie jest prostą sprawą :(
Jedynym ratunkiem pozostaje przełączenie systemu na UTF, ale wówczas posypie się 99% programów.
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2430
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: rosyjski

Postprzez Darek01 » 05.05.2020 10:46

Kombinuję polskimi literami, ale to straszna kombinacja. Potrzebuję wyłącznie jedno pole w cyrylicy.
Darek01
 
Postów: 17
Dołączył: 26.01.2020 14:33

Re: rosyjski

Postprzez Pio » 05.05.2020 11:00

4d4m napisał(a):..
kodowaniem UTF-8


Z tego co sprawdziłem, mogę zrobić poprawną konwersję wielu znaków na UTF-8, jedynie jest problem z wybranymi rumuńskimi i duńskimi.
Czy oprócz umlautów mam dodać jeszcze jakieś ?
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2430
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: rosyjski

Postprzez Darek01 » 05.05.2020 11:03

cyrylicę :)
Darek01
 
Postów: 17
Dołączył: 26.01.2020 14:33

Re: rosyjski

Postprzez Pio » 05.05.2020 12:09

Darek01 napisał(a):Kombinuję polskimi literami, ale to straszna kombinacja. Potrzebuję wyłącznie jedno pole w cyrylicy.


Nasuwają mi się dwa rozwiązania:
1. notatka - trzeba wyłączyć zwykły tekst
2. wstawka graficzna

(proszę wpisać kilka wierszy notatki)
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2430
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: rosyjski

Postprzez Darek01 » 05.05.2020 12:58

a jaśniej?
notatka gdzie?
Darek01
 
Postów: 17
Dołączył: 26.01.2020 14:33

Re: rosyjski

Postprzez Pio » 05.05.2020 13:03

sorki

W okach Rejestry VAT lub Operacje walutowe lub innym
są ikonki "notatka drukowana"

Zaznaczamy dokument i klikamy na guzik notatki drukowanej (są często 3, oddzielnie do dok. magazynowych i gwarancji).

Jak się otworzy okienko notatki, wyłączamy opcję "zwykły tekst" na dole okienka, bo nie przejdzie cyrylica,
włączamy klawiaturę rosyjską i wpisujemy lub kopiujemy tekst w cyrylicy do notatki.
Na koniec guzik Zapisz.

W oknie głównym guzik [Drukuj]
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2430
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Następna

Powróć do administracja

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron