Krajowy System e-Faktur (KSeF)

Forum ogólne, do zadawania pytań nie związanych z żadną powyższą kategorią

Re: Krajowy System e-Faktur (KSeF)

Postprzez stah » 24.03.2026 18:18

Uruchomiłem sumowanie i tym razem zadziałało! Chyba byłem zbyt nerwowy i coś pominąłem. Dziękuję stokrotnie. Teraz kolej na wystawianie faktur. Ja od 30 lat wystawiam w Excelu i chcę, żeby tak zostało. Jak dokończę to się podzielę doświadczeniami, bo może nie jestem jedynym dinozaurem. Zrobiłem mapowanie XML w arkuszu kalkulacyjnym i wyeksportowałem do XML. Wyszło zgrabnie i zgodnie ze specyfikacją. Ale jeszcze nie wysyłałem do KSeF, czas testu nadchodzi...
stah

Postprzez stah » 26.03.2026 15:02

Faktura z Excela wysłana do KSeFu bez żadnych przygód. W programie Dane/XML/Eksportuj i plik XML do wysyłki na stronie KSeF gotowy. Jeśli ktoś chce abym opisał jak mapowałem arkusz kalkulacyjny i co to znaczy, to proszę o sygnał. Bez potencjalnego słuchacza nie będę przynudzał. W każdym razie "rewolucja" KSeF została ogarnięta. Teraz mogę wrócić do normalnej pracy. :)
stah

Postprzez smiechu » 26.03.2026 15:34

Cześć. Jak możesz to podeślij instrukcje excel->KSeF. Nie jesteś jedynym dinozaurem (pozycje faktury z VATOWCA eksportuję do arkusza i w excelu generuję pdfa - nie odpowiada mi szata graficzna VATOWACA). Stare przyzwyczajenie.
smiechu

Postprzez najmar11 » 26.03.2026 16:15

stah napisał(a):Faktura z Excela wysłana do KSeFu bez żadnych przygód. W programie Dane/XML/Eksportuj i plik XML do wysyłki na stronie KSeF gotowy. Jeśli ktoś chce abym opisał jak mapowałem arkusz kalkulacyjny i co to znaczy, to proszę o sygnał. Bez potencjalnego słuchacza nie będę przynudzał. W każdym razie "rewolucja" KSeF została ogarnięta. Teraz mogę wrócić do normalnej pracy. :)

Jeśli możesz podzielić się opisem, to byłoby super.
Słuchaczy będziesz miał przynajmniej dwóch :)
najmar11

Postprzez Vatek » 29.03.2026 18:44

stah napisał(a):Faktura z Excela wysłana do KSeFu bez żadnych przygód. W programie Dane/XML/Eksportuj i plik XML do wysyłki na stronie KSeF gotowy. Jeśli ktoś chce abym opisał jak mapowałem arkusz kalkulacyjny i co to znaczy, to proszę o sygnał. Bez potencjalnego słuchacza nie będę przynudzał. W każdym razie "rewolucja" KSeF została ogarnięta. Teraz mogę wrócić do normalnej pracy. :)

Też będę wdzięczny za info
Vatek

Postprzez Vatek » 29.03.2026 18:50

Pytanie jeszcze do znawców Vatowca. Do tej pory "rzeźbiłem" bo faktury wystawiałem w exel a w vatowiec wprowadzałem ponownie :(

Co łatwiej w tej sytuacji zrobić, używać tego formularza Excel i dzięki arkuszowi wysłać to do ksef ? (tak jak potrafi to zrobić @Stah) . A może da radę z KSEF pobrać dane do Excel i potem import do Vatowiec ?
Vatek

Postprzez Karol » 29.03.2026 23:40

Wystawiam w VATowcu.
Poprzednio drukowałem do PDF, ale teraz robię: Export XML > FA_3.
Od razu zaznaczam: nie jest to idealne, FA_3 XML może być niekompletny, ale mimo wszystko przyśpiesza pracę.

Potem loguję się do KSeF i tam: Faktury > Wczytaj fakturę.
KSeF pokazuje mi jakiś błąd (mimo poprawnego XML), ale to nie ma dla mnie znaczenia, bo daje się edytować tak wczytaną fakturę.
Poprawiam ewentualne błędy, dodaję numer rachunku bankowego (tego jeszcze brakuje w FA_3), sprawdzam czy wszystko jest OK i wysyłam.

Potem jeszcze tylko trzeba wrócić do VATowca i wpisać nadany numery KSeF do VAT i Księgi Dokumentów.

Chyba w najbliższym czasie zostanę przy takiej metodzie.
Muszę tylko rozkminić o co chodzi z tymi błędami wczytywania i spróbować dodać konto bankowe.

Nie ma co mówić, jest z tym więcej zabawy niż było poprzednio, ale da się z tym jakoś żyć.
Karol

Postprzez Vatek » 30.03.2026 13:50

Karol napisał(a):Wystawiam w VATowcu.
Poprzednio drukowałem do PDF, ale teraz robię: Export XML > FA_3.
Od razu zaznaczam: nie jest to idealne, FA_3 XML może być niekompletny, ale mimo wszystko przyśpiesza pracę.

NIe widzę FA_3 :(
Vatek

Postprzez Karol » 30.03.2026 14:11

Jest w najnowszym:
JPK3.zip

Zawsze warto sprawdzać najnowsze:
https://github.com/Roslaniec/VATowiec/releases/latest/
Karol

Postprzez stah » 30.03.2026 14:49

Witam. Opis jak zrobić z arkusza w Excelu zbiór XML do wysłania do KSeFu.
Załączam przykładową fakturę dla ułatwienia i zrozumienia.
Po otwarciu zbioru (zawiera makra) wciskamy lewy ALT i trzymając go wciskamy kolejno D X X. (Dane/XML/ŹródłoXML)
Z prawej strony wyświetli się mapa faktury XML. Tłustym drukiem zaznaczone są pozycje zmapowane w arkuszu kalkulacyjnym.
Taką pozycję można odznaczyć (prawy klawisz myszki na elemencie mapy i USUŃ), a nową pozycję można wprowadzić przeciągając niezmapowaną pozycję drzewa do odpowiedniej komórki arkusza.
Elementy obligatoryjne faktury FA(3) odpowiednie dla mojej faktury umieściłem w arkuszu poza obszarem wydruku.
Wystawiając fakturę biorę wzorzec (poprzednią fakturę), zmieniam numer, datę i kontrahenta o ile jest inny (z czasem biorę ostatnią fakturę dla tego odbiorcy), oraz wstawiam nazwy towaru/usługi, ilość i cenę.
Arkusz wylicza i wpisuje resztę - można wykorzystać moje makro "SŁOWNIE".
Moje faktury pełnią też rolę WZ-ki dla magazynu odbiorcy, stąd wpisuję w nazwie towaru numery zamówień, by wszystko było w jednym miejscu. Znajdą się one też w wersji z KSeF.
WAŻNE! - w wyeksportowanym zbiorze znajdą się rzeczywiste zawartości komórek, a nie to co widać w arkuszu na skutek formatowania. Dlatego w polu Podatek VAT (sumaryczny) zastosowałem funkcję ZAOKR, bo VAT wyliczony arytmetycznie wychodzi z dokładnością 4 miejsc po przecinku, wtedy system KSeF krzyczy że zbiór ma błędy, po czym ich nie pokazuje bo sam zaokrągla!!!
Data wytworzenia - u mnie kom. O9 - to TERAZ() ,czyli aktualna data i godzina z komputera, która się uaktualnia, więc będzie to data eksportu.
Aby wyeksportować zbiór wciskamy Dane/XML/Eksportuj i zapisujemy jako plik XML. Jest to gotowa faktura do wysyłki w systemie KSeF.
A teraz szczegóły, w których tkwi diabeł, jak mówią... Każdy ma swoją specyfikę faktury, więc trzeba sprawdzić, czy wszystko jest. Ja zaimportowałem jedną z faktur zakupowych z KSeFu jako XML, a następnie otworzyłem jako dane XML w Excelu. Excel pyskował, ale utworzył piękne drzewo mapy faktury. Skopiowałem do aktywnego arkusza moją fakturę i pole po polu pozaznaczałem potrzebne pozycje.
https://www.gov.pl/attachment/29153a78- ... 5133febba2 -stąd pobrałem opis struktury faktury dla sprawdzenia poprawności.
Myślę,że taki opis może wystarczyć. Żeby usunąć trwale niepotrzebne pozycje drzewa faktury najlepiej je usunąć już w zbiorze XML który użyliśmy na początku jako wzorzec. W notatniku, oczywiście, bo XML to zbiór tekstowy. Żeby dodać coś, co usunęliśmy z drzewa, dodajemy to w XML początkowym i od nowa mapujemy... Zbiór XML z KSeF jest brzydki i słabo w nim widać strukturę, nasz jest ładny i umożliwia sprawdzenie wizualne zawartości.
Załączniki
!cS49k.xls
przykład FA(3) z arkusza kalkulacyjnego
(96 KIB) Ściągnięto 11 razy
stah

PoprzedniaNastępna

Powróć do rozmaitości