witam
ze swoim problemem się tu dołączę, bo problematyka podobna ...
zupełnie nie rozumiem instrukcji obsługi, wiec droga prób i błędów próbowałam w środkach trwałych popracować ... wybrałam 4 środki trwałe amortyzowane co miesiąc przez rok i te środki trwałe sa na kwotę 3 600, a wiec m-czna amortyzacja jest po 300 zł .. trochę kasowałam i zmieniałam liczby, bawiłam się robiąc różne rzeczy próbując odgadnąć jak to działa... (wybacz mi tą amortyzacje roczną

- nie sprawdzałam tego w przepisach i przypuszczam ze takowej nie ma .... )
efekt ...
w ewidencji środków trwałych niby wszystko prawie jest ok ... cztery środki trwałe z właściwie zaplanowana amortyzacją na cały rok ...
tylko podświetlone są na szaro są miesiące i kwiecień i maj - choć próbowałam pokasować i od nowa przeliczać tak aby był zaksięgowany tylko kwiecień .... chce tylko zaksięgować kwiecień (bez maja).... poksięgowane są wszystkie 4 środki trwałe ....
w planie kont po weryfikacji jest tylko amortyzacja i umorzenie jednego środka trwałego czyli na koncie 060 jest tylko 300 zł ( a gdzie pozostałe 4 środki trwałe?)
w Księdze Dokumentów mam:
w 4/2009 - 1 - 125,00 zł
- 2 - 891,67 zł
- 3 - 125,00 zł
- 4 - brak
w miesiącu 5 - też mam taki bałagan i w kolejnych miesiącach .... różne kwoty które powstały w wyniku zabawy stopą amortyzacji ...
ponadto wszytko jest na szaro ... choć w FK pousuwałam dekrety i nic nie ma ...
jestem w stanie wytłumaczyć skąd to się wzięło ....bo sporo tu kombinowałam i jestem świadoma, co źle zrobiłam ... ale jak to wyczyścić? jak zrobić aby poksięgowany był tylko 4/2009 a może i zapisy w dzienniku mają być ... tylko ze wg mnie powinny być tylko po 4 razy po 300 zł a nie te nieszczęsne kwoty z księżyca ... (dobrze, że to firma testowa ....)
proszę pomóż

życzę też zdrowych pogodnych świąt - odpowiedź przeczytam dopiero po powrocie po świętach ...
pozdrawiam
Agata
- 4 - brak