Zakończenie roku - spis z natury

zasady ogólne, tzw. książka

Zakończenie roku - spis z natury

Postprzez andrzej0075 » 04.04.2012 10:10

Po pierwsze witam wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy post na tym forum.

Jestem użytkownikiem programu Vatowiec. Działalność gosp. prowadzimy z żoną dopiero pierwszy rok. Pozwoliłem sobie założyć nowy temat ponieważ wreszcie wziąłem się za rozliczenie dochodów za 2011 rok. Wszystko ładnie mam wyliczone w programie, jedynie nie wiem gdzie wpisać kwotę spisu z natury na koniec okresu sprawozdawczego. A podejrzewam, że jest taka możliwość ponieważ na wydruku z grudnia widnieje taka pozycja pod zestawieniem rocznym KPiR.
Czy wpisuje się to bezpośrednio w księdze dokumentów jako oddzielna pozycja ze specjalną kategorią czy może w innym miejscu i jest to importowane do KD
Informuję, że przeczytałem wszystkie wątki na forum dotyczące spisu z natury i w żadnym nie znalazłem odpowiedzi. Nadmienić pragnę, że nie jestem z zawodu księgowym ani programistą i najzwyczajniej w świecie nie wiem jak skonfigurować program aby tą kwotę wpisać prawidłowo. Dla internautów może to być błachostka dla mnie niestety w tej chwili to wielki problem. Bardzo proszę o wyrozumiałość i życzliwość z Waszej strony.
Proszę o pomoc
andrzej0075

Re: Zakończenie roku - spis z natury

Postprzez Pio » 05.04.2012 00:01

Proszę zajrzeć do Słowniki->Kategorie KD, tam szukamy dwóch kategorii:

M - Wartość remanentu końcowego - oznaczona w kolumnie "R" literką "R"
T - remanent początkowy - nie jest oznaczony kolumnie "R"

Ważny jest dokument w KD z kategorią M, wpisany wprost do Księgi Dokumentów z odpowiednią kwotą.
Program w podsumowaniu rocznym szuka dokumentów z kategorią "M", dwóch dokumentów: końca poprzedniego roku i końca bieżącego roku.

Z tego co pamiętam powinny być przykłady w bazie testowej BRTEST. Tam można je znaleźć w Księdze Dokumentów za pomocą Szperacza.
Księga Dokumentów -> kasujemy okres bieżący w polu na górze z lewej strony okna (żeby były widoczne wszystkie dokumenty)
-> prawy mychy -> "Szperaj"-> tabela "Kwoty w kategoriach Księgi Dokumentów"-> pole "KAT_KP-Kategoria księgi" -> znajdź "M"
Awatar użytkownika
Pio

Re: Zakończenie roku - spis z natury

Postprzez andrzej0075 » 05.04.2012 10:30

Dziękuję Panie Piotrze za udzieloną pomoc. Wreszcie się udało. Jestem Panu niezmiernie wdzięczny.
andrzej0075

Powróć do PKPiR