Faktura VAT - NIEZNANA USŁUGA LUB TOWAR

Faktura VAT - NIEZNANA USŁUGA LUB TOWAR

Postprzez macros » 14.01.2012 14:17

Witajcie,

Piszę na tym forum po raz pierwszy, więc chciałbym się serdecznie przywitać.

Piszę głównie z problemem, który mnie męczy. Przewertowałem instrukcję Vatowca i forum, ale nie mogę sam sobie poradzić z wystawieniem faktury.
Uzupełniłem dane firmy, oraz kontrahentów. W tabeli "Dokumenty --> Rejestry VAT" wypełniłem jeden z wierszy, uzupełniając (ręcznie lub automatycznie) dane w pozycje: Data, czas, RD (FA), NDK (uzupełnione automatycznie), Gr (K), Przedmiot (naprawa komputera), netto, VAT, brutto... reszta automatycznie.
Niestety po kliknięciu Drukuj --> Faktura VAT lub jakakolwiek inna pojawia się komunikat "Wartość pozycji 1 jest prawdopodobnie źle wyliczona", a na wydruku w pozycji 1 jest "! NIEZNANA USŁUGA LUB TOWAR". Reszta danych jest ok.
Zgodnie z tym, co czytałem na forum i instrukcji trzeba wypełnić Słownik --> Katalog Towarów i Usług. Tak też zrobiłem, ale w dalszym ciągu jest ten błąd.
Jak się domyślam, mając zdefiniowane "Towary i Usługi" powinienem mieć możliwość wybrać takowy ze słownika, gdy w "Rejestry VAT" wypełniam wiersz dotyczący transakcji. Niestety nie ma takiej możliwości. Jak klikam dwukrotnie na pole "Przedmiot" to mogę go po prostu edytować. Nie pojawia się tabela z wyborem, jak np. w przypadku "Kontrahenta".

Bardzo proszę o pomoc i ewentualnie jakąś krótką instrukcję, jak i co powinienem zrobić, aby wystawić fakturę?

Pozdrawiam
Marcin
macros

Re: Faktura VAT - NIEZNANA USŁUGA LUB TOWAR

Postprzez kris6112 » 15.01.2012 23:02

spróbuj tak:

Gdy dojdziesz do rubryki przedmiot kliknij guzik "specyfikacja" następnie wybierz /znaczy kliknij dwa razy.../ w "nieznana usługa lub towar" i wyświetli Ci się lista towarów i usług możesz też w tym miejscu dodać następny towar lub usługę.

Gdy dodajesz nowy towar lub usługę sprawdź stawkę VAT oraz ilość .
Gdy jakieś dane nie są potrzebne możesz je ukryć klikając prawy klawisz myszy i menu pozycja kolumny i wybierasz które chcesz żeby były widoczne i ewentualnie w jakim kolorze..
kris6112

Postprzez macros » 17.01.2012 02:24

Dzięki Kris!
Tego mi trzeba było. Czasem człowiek się zatnie i ani w te, ani w wewte ;)
Pozdrawiam
macros
macros

Postprzez kris6112 » 25.07.2012 18:21

Proponuję zmmienić opis domyślny na " wybierz usługę lub towar"
kris6112

Postprzez edi67 » 26.07.2012 11:14

kris6112 napisał(a):Proponuję zmmienić opis domyślny na " wybierz usługę lub towar"

Popieram, dobry pomysł
Serdeczne pozdrowienia :)
Edward.

Poszukujesz pomocy - zajrzyj na http://vatowiec.wikia.com/
Pomóż od nowa napisać Społeczną Instrukcję Vatowca

W wolnych chwilach przenoszę starą wersję wiki, pomóź, jeśli masz ochotę...
edi67

Postprzez Pio » 16.08.2012 17:09

Można wpisać swój dowolny / ulubiony tekst,
w obecnej wersji nie usuwa twórczości :)
Awatar użytkownika
Pio

Powróć do Fakturowanie