Witajcie,
Piszę na tym forum po raz pierwszy, więc chciałbym się serdecznie przywitać.
Piszę głównie z problemem, który mnie męczy. Przewertowałem instrukcję Vatowca i forum, ale nie mogę sam sobie poradzić z wystawieniem faktury.
Uzupełniłem dane firmy, oraz kontrahentów. W tabeli "Dokumenty --> Rejestry VAT" wypełniłem jeden z wierszy, uzupełniając (ręcznie lub automatycznie) dane w pozycje: Data, czas, RD (FA), NDK (uzupełnione automatycznie), Gr (K), Przedmiot (naprawa komputera), netto, VAT, brutto... reszta automatycznie.
Niestety po kliknięciu Drukuj --> Faktura VAT lub jakakolwiek inna pojawia się komunikat "Wartość pozycji 1 jest prawdopodobnie źle wyliczona", a na wydruku w pozycji 1 jest "! NIEZNANA USŁUGA LUB TOWAR". Reszta danych jest ok.
Zgodnie z tym, co czytałem na forum i instrukcji trzeba wypełnić Słownik --> Katalog Towarów i Usług. Tak też zrobiłem, ale w dalszym ciągu jest ten błąd.
Jak się domyślam, mając zdefiniowane "Towary i Usługi" powinienem mieć możliwość wybrać takowy ze słownika, gdy w "Rejestry VAT" wypełniam wiersz dotyczący transakcji. Niestety nie ma takiej możliwości. Jak klikam dwukrotnie na pole "Przedmiot" to mogę go po prostu edytować. Nie pojawia się tabela z wyborem, jak np. w przypadku "Kontrahenta".
Bardzo proszę o pomoc i ewentualnie jakąś krótką instrukcję, jak i co powinienem zrobić, aby wystawić fakturę?
Pozdrawiam
Marcin