Podpinanie dokumentów

pełna księgowość

Podpinanie dokumentów

Postprzez bialy » 01.11.2010 23:45

Witam serdecznie!

Jestem na forum nowy, więc po krótce chciałbym przedstawić swój problem. Podjąłem się prowadzenia pełnej księgowości stowarzyszenia (stowarzyszenie nie prowadzi działałności gospodarczej) przy pomocy VATowca, ale jest to moje pierwsze tego typu doświadczenie i ciąglę zmagam się z nowymi zagadnieniami.
Stowarzyszenie jest klubem sportowym, którego przychody stanowią tylko składki członkowskie i dotacja z gminy. Pieniądze wydajemy na sprzęt sportowy, badania, sędziów, opłaty na rzecz związku sportowego itp. Nie zatrudniamy żadnych pracowników. Oprócz kasy posiadamy rachunek bankowy. Jak na razie stworzyłem plan kont i wpisałem wszyskie operacje w "kasie" i "banku". Po fakcie zorientowałem się, że każdej operacji powinien być przypisany właściwy dokument, na podstawie którego operacja jest dokonywana. Jak wprowadzić wszystkie faktury, rachunki itp., a także wystawiane przeze mnie KP i podpiąć je pod wpisane do programu operacje? Czym są kategorie księgi? Jak dodać do listy RD w Księdze Dokumentów np. oznaczenie KP? Rozumiem że NDK to albo kolejny numer wystawionego przeze mnie dokumentu księgowego lub dokumentu zewnętrznego (i wtedy wpisze tam sam numer faktury VAT, czy też całą nazwę np Faktura VAT 2010/xx/xxxx?)
Kolejna sprawa - jak stworzyć i wydrukować coś w rodzaju miesięcznych zestawień wszystkich operacji, tak żeby w razie kontroli z urzedu skarbowego wszystko było czyste i przejrzyste?
Bardzo proszę o pomoc...
bialy

Re: Podpinanie dokumentów

Postprzez Pio » 02.11.2010 14:06

Kojarzenie płatności w banku/kasie/... odbywa się poprzez wybór dokumentu w kolumnie "dokument".
Kojarzenie NIE jest wymagane, jest niezbędne TYLKO do prowadzenia rozrachunków.
Dekretowanie automatyczne w banku/kasie/... odbywa się dzięki podpiętym kontom księgowym do kontrahentów.

Jeśli chodzi o wydruk, to proszę się przyjrzeć FK->Dziennik Chronologiczny, zawiera wszystko i jest wymagany.
Awatar użytkownika
Pio

Re: Podpinanie dokumentów

Postprzez listek » 02.11.2010 14:50

aby zrozumieć działanie i sposób postępowania w VATowcu trzeba widzieć, że na mim można także prowadzić księgowość uproszczoną - czyli wszyscy, co nie mają planu kont muszą posługiwać się kategoriami księgi dokumentów aby
określić rodzaj dokumentów (przychód, koszt itp) - z tego później liczą podatki
najprościej pełną rachunkowość prowadzi się wprowadzając wszystko tak, jakby się było na np PKPiR, ale pod kontrahentów
przypisując domyślne konta księgowe (dzięki temu dokumenty dekretują się automatycznie na konta księgowe)
jeśli nigdy nie prowadziłeś uproszczonej księgowości może być Ci ciężko - natomiast jak nie chcesz prowadzić rozrachunków
i nic nie chcesz widzieć jakby z perspektywy uproszczonej księgowości to możesz nawet pod jednym dokumentem zaksięgować
wszystko do Planu Kont i robić tylko wydruki z planu kont
listek

Powróć do FK