Witam serdecznie!
Jestem na forum nowy, więc po krótce chciałbym przedstawić swój problem. Podjąłem się prowadzenia pełnej księgowości stowarzyszenia (stowarzyszenie nie prowadzi działałności gospodarczej) przy pomocy VATowca, ale jest to moje pierwsze tego typu doświadczenie i ciąglę zmagam się z nowymi zagadnieniami.
Stowarzyszenie jest klubem sportowym, którego przychody stanowią tylko składki członkowskie i dotacja z gminy. Pieniądze wydajemy na sprzęt sportowy, badania, sędziów, opłaty na rzecz związku sportowego itp. Nie zatrudniamy żadnych pracowników. Oprócz kasy posiadamy rachunek bankowy. Jak na razie stworzyłem plan kont i wpisałem wszyskie operacje w "kasie" i "banku". Po fakcie zorientowałem się, że każdej operacji powinien być przypisany właściwy dokument, na podstawie którego operacja jest dokonywana. Jak wprowadzić wszystkie faktury, rachunki itp., a także wystawiane przeze mnie KP i podpiąć je pod wpisane do programu operacje? Czym są kategorie księgi? Jak dodać do listy RD w Księdze Dokumentów np. oznaczenie KP? Rozumiem że NDK to albo kolejny numer wystawionego przeze mnie dokumentu księgowego lub dokumentu zewnętrznego (i wtedy wpisze tam sam numer faktury VAT, czy też całą nazwę np Faktura VAT 2010/xx/xxxx?)
Kolejna sprawa - jak stworzyć i wydrukować coś w rodzaju miesięcznych zestawień wszystkich operacji, tak żeby w razie kontroli z urzedu skarbowego wszystko było czyste i przejrzyste?
Bardzo proszę o pomoc...