Brak odpisów amortyzacji w zestawieniu PD

zasady ogólne, tzw. książka

Brak odpisów amortyzacji w zestawieniu PD

Postprzez sirPKL » 06.09.2009 03:07

Witam
Jestem nowyn użytkownikiem VATOWCA jako OF i ogólnie mam problemy jak w temacie. Opiszę w miarę szczegółowo. Po utworzeniu nowej firmy ustawieniu na początku stałych typu bieżący rok i miesiąc wyłączeniu rozrachunków, wprowadzeniu masek do numeracji, dodałem paru kontrahentów i zacząłem wprowadzać zakupy. Zacząłem od zakupu samochodu, w RV wybrałem kategorię C a w KD kategorię Q (jak wybrałem U to całe koszty były odejmowane w miesiacu zakupu). Teraz wprowadziłęm zakup do środków trwałych tam również wstawiłęm kategorię Q, przeliczyłęm wielkości i okres były właściwe ale już w zestawieniu PD nie pojawił się ani jeden odpis amortyzacyjny. Również mam problem gdy wprowadzę inny zakup i chcę go wprowadzić na wyposażenie. Ani dodaj nic nie dodaje ani weryfikuj, a w specyfikacji jest wybrany magazyn W. Magazyny mają wypełnione pola adresu etc. Przeinstalowywałem program bez skutku. Czasami uda mi się uzyskać odpisy w PD ale już dopisanie do wyposażenia ani razu. Teraz mała uwaga - Gdy dodajemy nowego kontrahenta i nie korzystamy z przycisku szczegóły to podczas wpisywania NIPU z kreskami ostanie dwie cyfry nie można wpisać trzeba otworzyć okno szczegóły i tam dokończyć wpisywanie. I jeszcze jedno - czy da się tak skonfigurować aby okno programu otwierało się w wielkości takiej jak było zamnięte. Z góry dzięki za odpowiedź

Z poważaniem sirPKL
sirPKL

Re: Brak odpisów amortyzacji w zestawieniu PD

Postprzez Pio » 07.09.2009 21:00

ad. środki trwałe, kategorie odwrotnie, czyli do zakupu bez kosztów, a odpisy kosztowe

ad. reinstalacji, to nic nie da, trzeba tylko zmienić j.w.

ad. wyposażenia, czy to wyposażenie jest towarem magazynowanym ?
czyli Katalog Towarów i Usług->kolumna "K"->literka "T"
po wpisaniu idziemy do dokumentu, proszę przeklikać ilość, żeby program sobie przeliczył
specyfikację i dodał wyposażenie na magazyn W

Wyposażenie jest magazynowane, żeby można było je w jakiś sposób kontrolować i ewentualnie zbywać.

ad. NIP, może trzeba zwiększyć szerokość kolumny ? proszę złapać myszką na krawędź kolumny koło tytułu
lub zmienić szerokość w prawy klawisz mychy -> Kolumny

ad. okna, tak powinno działać już od dłuższego czasu, chyba kilka lat. Która to wersja programu ?

pozdrówka
Awatar użytkownika
Pio

Postprzez sirPKL » 08.09.2009 19:42

Witam i dziękuję za odpowiedź. Tak jak podajesz z tymi kategoriami to ja tak postępowałem, błąd był w klasyfikacji kosztów i tak samochód w stopce KD ma mieć [Q] a w Środkach Trwałych kategorię [U], natomiast z tym wyposarzeniem to w stopce musi być kategoria [U] w KD, no i oczywiście na magazyn [W] w Specyfikacji.

Jeżeli idzie o oprogramowanie to jest to wersja 3.68 z upgradem z 2009.09.02.
(Ciężko mi jest się przyzwyczaić do słowa "dogrywka" z dwojga złego wolę "upgrade")
NIP to nie jest kwestia szerokości kolumn bo w pole to można np. wkleić numer prawidłowy z myślnikami w obu formatach tj. 3223 lub 3322, natomiast wpisywanie cyferek po kolei z myśnikami to po 10 znaku kończy się edycja a wpisanie ostanich trzech cyfr kasuje wcześniej wpisane znaki i pozostają tylko te trzy ostatnie. Jeżeli wpiszemy 10 cyfr i dopiero teraz wstawimy myślniki to jest OK.
Ustawienie szerokości kolumn poprzez przesunięcie nie jest zapamiętywane pomimo iż program jest jest uruchomiony z opcją T. Dobrze by było, aby była funkcja autodopasowania (poprzez dwuklik).
W przypadku otwierania programu to u mnie tylko napoczątku otworzył się w oknie tzw. normalnym (nie zmaksymalizowanym). Teraz za każdym razem bez wzgłedu da sposób zakończenia programu, następne okno jest pełnoekranowe.

Teraz jeżeli autor pozwoli to trochę innych uwag.
01.W oknach Rejestr Vat i KD są dwie kolumny o identycznych tytułach [P] można by jedną z nich zatytuować np. [G] (ja tak zrobiłem) dla tych co używają tych kolumn było by czytelniejsze.
02.Część okien z tych co mają aktywne Maksymalizację maksymalizuje się do wielkości okna programu a część do wielkości ekranu. Chyba dobrze by było aby one maksymalizowały się do okna programu.
03.Przydałaby się większa personalizacja tj. w przypadku użytkowania jednego stanowiska PC przez kilku użytkowników teraz oni mogą użyć opcji standartowych bez [T] lub dostosowanych ale tylko globalnie dla wszystkich jednakowe z wyjątkiem różnych praw dostępu.
04.Suwaki przewijania w oknach mają jednakowy rozmiar a mogły by mieć wielkość proporcjonalną do wielkości wyświetlanego okna w stosunku do całej tabeli. W niektórych tak jest.
05.Szerokość kolumny cena jedn. netto na wydruku Faktury Vat jest zbyt duża, próba zmiany jej szerokości w arkuszu kalkulacyjnym nie przynosi rezultatu. Prawdopodobnie program już nie korzysta z tego arkusza (Chyba wykorzystywany jest VBSript.) Przydałoby się aby móc ustalać szerokość tych pól. Trochę za mały jest lewy margines, na ogół jest dziurkowany przed zaksięgowaniem.
06.Szanowny autorze program jest dobry ale byłoby lepiej pewnie gdyby były opcje które by hurtowo ukrywały, wyłączały (kolumny, funkcje etc.) czyli takie wersje dla początkujących (np. RE, KPiR dla handlowców, usług, produkcji etc). Mimo że moje możliwości są na poziomie 150% wymagań to miałem trochę problemów z wdrożeniem się.

Z poważaniem sirPKL
sirPKL

Postprzez Pio » 08.09.2009 20:09

aktualizacja :)
lub inaczej dogrywka ;)

Dziękuję za cenne uwagi.
Awatar użytkownika
Pio

Powróć do PKPiR