Witam serdecznie.
Prowadzę auto handel i mam zamiar sam być księgowym oczywiście z pomocą "vaciaka".
Mam kilka pytań.
Jak wprowadzić zakup towaru( tu konkretnie chodzi o samochód) na umowę kupna -sprzedaży. Jest to zakup od prywatnej osoby , cena oczywiście brutto bez Vat.Jak to zrobic aby wszystko było w porządku i w RV i księdze dokumentów i żeby towar(samochód) znalazł się na magazynie. Następnie sprzedajemy ten towar oczywiście na fakturę Vat-marża. Panie Piotrze jak to najprościej zrobić( oczywiście vat jest tylko od marży) aby wszystko było w porzadku w zestawieniach vat itp.
No i przy okazji ( proszę sie nie śmiać ale dopiero poznaję program-i jestem pod wrażeniem ) co oznaczają w : Rejestry Vat - rodzaje dokumentów - następujące skróty ZT-? , ZU-? bo FA-to oczywiście faktura , KO-to korekta i czy można i w jaki sposób wprowadzić tam swoje ?
A może dla działalności auto handel mozna by było zrobic jakąs dogrywkę nakładkę która na te potrzeby zmodifikowała by magazyn i własnie sprzedaż vat-marża i może jeszcze jakiś dodatek dla typowego komisu z umową komisową a może to wszystko "vaciak" oferuje tylko ja jeszcze nieoświecony i niewedukowany nie potrafie tego diamencika oszlifować
Pozdrawiam wszystkich a w szczególności Pana Piotra i życzę samych sukcesów i dużo zdrówka w Nowym Roku
Maciej J.