Dzień dobry Panie Piotrze.
Obawiam się, że trudno mi będzie dyskutować na te tematy, gdyż za bardzo się na tym nie znam

Jednak sądzę, że jakby przyjąć jedną metodę i to właśnie przeliczając walutę w specyfikacji i ją sumować byloby najwlaściwszym rozwiązaniem...ale tak nie jest.
Rzeczywiście z moich obserwacji i wyliczen wychodzi, że to przeliczanie w specyfikacji i sumowanie jest widoczne na górze ale na fakturze pojawia się przeliczenie tej waluty ze stopki a to już powoduje duże błędy i niezgodności, gdyż przeważnie suma wartości netto i VAT nie daje wartości brutto.
Co najdziwniejsze ta niezgodność w rejestrze VAT jest w jakiś sposób korygowana (nie wiem w jaki sposób ?) w każdym bądź razie przeliczone wartości netto, VAT i brutto na PLN w specyfikacji są inne, na fakturze są inne i w rejestrze VAT są inne (oczywiście to inne nie oznacza, że każda wartość jest różna ale powiedzmy jedna czy dwie)
Uważnie się temu ostatnio przyjrzałem i autentycznie przeliczenie każdej pozycji w specyfikacji i z sumowanie tych wartości jest jak dotąd w moim przypadku zgodne z kasą fiskalną i myślę, że prawidłowym wynikiem.
Jeżeli prościej by było to wyliczać ze stopki to powinno się wychodzić z wartości brutto a nie poszczególne kolumny przeliczać po kolei sumę w walucie netto, VAT i brutto. Jak brutto zawsze się zgadza to wartość netto i VAT już się rozchodzą.
Pozdrawiam

Marek