deklaracja CIT

pełna księgowość

deklaracja CIT

Postprzez Dorrotka » 20.05.2010 13:04

Witam,
Prowadzę spółkę z o.o.
1. Muszę wydrukować deklarację CIT-8. Niestety nie wiem jak to zrobić. Program usilnie pokazuje mi tylko deklarację CIT-2. Proszę o odpowiedź jak to zmodyfikować.
2. W jaki sposób wygenerować zestawienie obrotów i sald?
3. Gdzie mogę znaleźć podgląd obrotów na pojedynczym koncie?
4. Czy generowanie rachunku zysków i strat oraz bilansu wymaga zainstalowania dodatkowych raportów,czy jest to funkcja programu?
5. Czy na terenie Warszawy jest obecnie jakiś Państwa przedstawiciel, który zajmuje się wdrożeniem programu i pomocą techniczną? Jeśli tak, bardzo proszę o namiary.

Z góry dziękuję za pomoc,
Dorota
Dorrotka

Re: deklaracja CIT

Postprzez Pio » 20.05.2010 13:30

ad.1
menu System->Definicje IPS znajdują wszystkie definicje eksportu do IPS, tam też jest CIT-8, ale ma warunek PD->FD=='FN', który można przerobić na PD->FD=='SZ'
Jest to element, który modyfikują wdrożeniowcy. Owszem, można samodzielnie przystosować oprogramowanie do własnych potrzeb.

ad.2
na dwa sposoby:
1. menu FK->Plan kont->Drukuj i wybieramy odpowiednie opcje
2. menu Zestawienia->Raporty definiowane po zaimportowaniu przykładu raportu, czyli klikamy na żółty guzik Import XML i z katalogu \BR\PROGRAMY\HELP importujemy dowolne raporty (jest ich sporo)

ad.3 menu FK->Plan kont->szukamy konta->guzik FK

ad.4 nie
menu FK->Zestawienia finansowe->żółty guzik Import XML (i podobnie jak pkt.2.1) -> import wybranych definicji, pozostaje uzupełnienie kont księgowych

ad.5
zapewne tak,
http://www.vatowiec.pl/index.php?dzial=br_wdrozenie

trzeba pytać na forum

odnośnie definicji raportów i zestawień w XML, mogą być przesyłane między użytkownikami, jest ich już kilkaset w użyciu i lista błyskawicznie rośnie
Awatar użytkownika
Pio

Powróć do FK