limarco1 napisał(a):po pierwsze - operowanie skrótami klawiszowymi - nie wszyscy są wprawieni i przede wszystkim nie jest tak intuicyjne - operowanie interfejsem jest zawsze czytelniejsze a obsługa staje się intuicyjna - czym sie przecież programiści zawsze szczycą, często bowiem pisze się że program jest intuicyjny i można go obsłużyć bez wgłębiania się w instrukcję
Działanie intuicyjne, to działanie zgodnie z wcześniej wyuczonymi zasadami/mechanizmami. Intuicja księgowej z lat 80 - praca z wykorzystaniem klawiatury, a księgowej z tego wieku, czyli myszki, jest zupełnie inna.
Mówiąc, że jest intuicyjny trzeba koniecznie dodać "dla kogo", bo z całą pewnością nie dla wszystkich.
Dlatego zamiast klawiszy [Alt]+[S] (na guziku Specyfikacja "S" jest podkreślone, czyli widać) można klikać myszką na guzik [Specyfikacja].
Tak samo zamiast wpisywać pierwszą literkę nazwy towaru, można klikać na tą nazwę myszką, za chwilkę i tak trzeba coś wpisać

Wydaje mi się, iż w wielu przypadkach stosowanie myszki jest dosyć proste, ale nie zawsze konieczne i celowe.
Zamiast klawisza [Ins] można kliknąć na prawy myszy i wybrać [Dodaj]. Niech każdy robi tak jak lubi

Idziemy dalej w rozważaniach. Jedną czynność, dodanie nowej pozycji, można wykonać na kilka sposobów: guzik, skrót klawiszowy i menu podręczne.
Nie wyobrażam sobie dodawanie takich możliwości dla nowego guzika [Nowy paragon].
po drugie - automat który proponuję w poście powyżej zastępuje cały ciąg kliknięć (właściwie proponuje zastąpienie dwóch ciągów kliknięć) które zawsze są powtarzalne w takiej samej kolejności, tj. bez pojawiających się wewnątrz opcji wyboru co oznacza, że mogłyby zostać zastąpione dopisaną do guzika procedurą wykonującą to za nas (coś jakby Makro) - czyli byłoby prościej i przyjemniej dla obsługującego
Nie prawda, powtarzam metodą porównawczą:
teraz ---------------------- automat
[Ins] lub [Dodaj] lub prawy myszy "Dodaj" --------------- [Nowy paragon]
[Alt]+[S] lub [Specyfikacja]
nazwa towaru ----------------- nazwa towaru
[Enter] -------------------- [Enter]
ilość ------------------------ ilość
kolejna pozycja specyfikacji
[Ins] lub [Dodaj] lub prawy myszy "Dodaj' ---------------- [Dodaj]
nazwa towaru ----------------- nazwa towaru
[Enter] --------------------- [Enter]
ilość ------------------- ilość
jak nie koniec, to wracamy na "kolejna pozycja specyfikacji"
I gdzie jest zysk ? Tylko JEDEN klik na samym początku tworzenia specyfikacji i tylko dla niego nowy guzik i brak skrótu i brak opcji w menu podręcznym.
po trzecie nie zmieniam logiki funkcjonowania programu tylko pomija się powtarzalną sekwencje opisaną w pkt. 2
nie sekwencję a jeden klik

a logika się zmienia, bo pojawia się nowe polecenie "..... nowy", dostanę wiele zapytań, czym się różni [Dodaj] od [.. Nowy ..]
po czwarte - jestem zadowolona

i myslę że inni też
Ja nie, bo chcę jak najlepiej, ale nie niszcząc. W pewnym momencie rozwoju oprogramowania trzeba zwracać uwagę na dotychczasowe zasady.
po piąte - i tak będzie mniej kliknięć niż w Pańskim przykładzie a co za tym idzie z mniejsza ilością pomyłek
Zgoda. Jedno kliknięcie za dużo może być przyczyną powstania błędu. Jednak biorąc pod uwagę statystykę, to wychodzi, przy 10 pozycjach specyfikacji, zaledwie 2% więcej kliknięć, więc nie ma o czym mówić.
Liczę na Pana

a ja liczę na Panią