limarco1 napisał(a):Co do wątpliwości , że obecni uzytkownicy będą mieli wątpliwości czym rózni się nowa metoda od dotychczasowej - to zauważam, że wątpliwości te się wogóle nie pojawią (precyzyjniej nie muszą się pojawić). Pisałam bowiem, że moje propozycje podkładaja coś na kształt Makra (niech nawet będzie że zostaną dotychczasowe nazwy guzików) ale włączenie Makr nastapi gdzieś w Stałych Programu - sugerowałam żeby w Stałych zamieścić opcję Wł/Wył uproszczenie obsługi paragonów.- defaultowo będzie Wył. a zatem tak jak dotychczas i wtedy nikt nie krzyczy, a jeżeli ktoś taki jak ja będzie chciał ułatwienia ustawi Wł. - będzie z moimi ułatwieniami. - co Pan na to?
Inaczej pozostanie nam użytkownikom perseweracja i brak możliwości wpływania na rozwój PAńskiego projektu. Oczywiście rozwój który PAn kontroluje, żeby się nie rozjechał ( tu przyjmuję Pana argumenty )- co jednak nie zamyka drogi rozwoju oprogramowania.
Proszę mi wskazać innym program, który ma więcej zmian niż vaciak, poniżej ważniejsze zmiany, bo drobnych nie odnotowuję.
http://www.vatowiec.pl/index.php?dzial=brv_zmianylimarco1 napisał(a): 
Co do statystyki, zgoda że dla ciągu kliknięć jest takie p-wo pomyłki jakie Pan podał, ale proszę zauważyć że istotą jest powaga konsekwencji 1 kroku a tu już p-wo wynosi 50%.
Pozostaję z szacunkiem i nadzieją na ułatwienia.

Chętnie dokonuję zmiany zwiększające wartość użytkową.
Każda zmiana jest sprawdzana pod względem funkcjonalności, prawnym i zwyczajnie przydatności.
Proszę mi
konkretnie odpowiedzieć, jak po włączeniu "makra":
1. będzie sprawdzana specyfikacja
2. będzie wybierany magazyn (dodam, że może wystąpić WIELE magazynów w specyfikacji)
Przypominam, że cała dyskusja dotyczy
jednego kliknięcia na początku wypełniania specyfikacji !
(wykazałem, że modernizacja poprzez wprowadzenie "makra" daje oszczędność TYLKO na jednym kliku)
Użycie dosyć mocnego określenia "perseweracja" raczej nie pasuje do sytuacji i obniża jego wagę.
PYTANIE - próba podpięcia ceny (np. 1 , 1b) pod klienta DETAL i używania go w sprzedaży detalicznej - może się nie powieść. Sprawdzałam co się dzieje z cenami 1, 1b w KTiU i niestety zmieniaja się (co prawda zmieniają sie inaczej niż [C.brutto]-czyli ta którą nazwał Pan dynamiczną w KTiU). Jeszcze nie znam zależności ale na pewno dotyczy to pozycji towarowych w których dokupiłam towar. Są też takie przypadki gdzie program sam robi zaokrąglenia. Zauważyłam -bo mam ceny zawsze zaokrąglone w dziesiątkach groszy a zmienił z dokładnością do grosza - dopowiem że w stałych programu ustawiłam dokładność na dwa miejsca po przecinku a wyświetla nadal 4 miejsca po przecinku - co robię nie tak, proszę o wskazówkę?).
Ceny 1-6 są stałe i się NIE ZMIENIAJĄ.
Jest jedna procedura, chyba zresztą nie wykorzystana, przeliczenia cen, Słowniki->Katalog Towarów i Usług->Sumuj, która poprzez wybranie odpowiednich opcji może zmienić WYBRANĄ CENĘ STAŁĄ.
Program zaokrągla do waluty krajowej dla dokumentów krajowych i do waluty obcej dla dokumentów z walutą obcą.
Walutą krajową jest jeszcze złoty i grosze, przy czym złoty zawiera 100 groszy.
A co do cen tych dynamicznych, zauważyłam, że mimo iż w KTiU miałam dla towarów ustaloną cenę Brutto to przy kolejnej dostawie (a wprowadzam w niej przecież tylko c. netto ewidencyjną) cena brutto głupieje i wylicza się ponownie w oparciu o nowo wprowadzoną cenę netto ewidencyjną - czy można to zabezpieczyć tak aby raz wprowadzone w KTiU C.brutto nie ulegały zmianom. (zawsze przecież na paragonie z ręki można wpisać inną cenę - ale chodzi o to żeby nie zmieniało to ceny Brutto w KTiU).
Stop.
Program wyraźnie dzieli ceny ewidencyjne/zakupu od cen sprzedaży i ich nie miesza.
Zmiana ceny zakupu w specyfikacji nie zmienia cen sprzedaży w katalogu i odwrotnie.
Cena ewidencyjna (netto/brutto), to często cena zakupu towaru. Rozmowa o niej ma sens, gdy firma prowadzi gospodarkę magazynową.
Bez GM cena ewidencyjna jest zawsze ceną zakupu (Pani nie prowadzi GM).
Cena sprzedaży (netto/brutto) występuje w dwóch wariantach, jako dynamiczna i stała (1 do 6 netto i brutto)
Program na podstawie stawki vat wpisanej do katalogu towarów i usług wylicza brakującą cenę, czyli jak ma netto, to wyliczy brutto i odwrotnie.
Proszę o odpowiedź na pytania dotyczące "makro" i o ile nie zniszczą Pani koncepcji dokonam odpowiednich zmian w oprogramowaniu.