Pierwszy raz tutaj zatem się przywitam – Dobry!
OK, dość pogaduszek, przejdźmy do rzeczy.
Wczoraj toczyłem bój z Płatnikiem o przesłanie do zus’u (celowo pisane z małych liter!) deklaracji RCA i DRA za siebie i pracownika. Po tym jak ze zdumieniem odkryłem, że Płatnik tak naprawdę robi niewiele więcej jak przesył danych stwierdziłem, że przyda mi się program, który pomoże mi co nieco w obliczeniu i wypełnieniu wszystkich danych potrzebnych do rozliczenia z zus.
W tym momencie zainstalowałem Kadrowca. Po lekturze instrukcji w pdf’ie i złożeniu do kupy informacji znalezionych na forum wyliczyłem składki pracownika i wprowadziłem je z sukcesem do Płatnika. Płatnik stękał jednak ciągle przy weryfikacji, że coś źle robię. Drogą dedukcji doszedłem do tego, że brakowało obliczonych składek za przedsiębiorcę... (tak, dopiero zaczynam tą przygodę)
Teraz pytanie – jak trzeba ustawić Kadrowca i jakie dane i gdzie trzeba wpisać, tak aby generowany plik KDU dla Płatnika zawierał też składki obliczone dla przedsiębiorcy? (przedsiębiorcy, który prowadzi swoją dzialność, jak do tej pory nie dłużej niż 2 lata)
To będzie tak samo jak dla pracownika na etacie?
(- Kartoteki -> Kartoteka osobowa + pracodawca do kartoteki
- Kartoteki -> Etat Firmy + etat pracodawcy - np. "właściciel"
- Płace -> Składniki osoby + przeciętne miesięczne wynagrodzenie z GUS za poprzedni kawartał dla pracodawcy???
- Płace -> Listy płac - przelicz???
- Płace -> Wynagrodzenia - przelicz???
- Płace -> Ubezpiecznenia - ... ???)
I w Ubezpieczeniach wypadało by dla pracodawcy wpisać kod w Kolumnie K 0570 skoro pracodawca założył działalność nie dłużej jak 2 lata temu. Dalej wypadało by zaznaczyć kolumnę RCA dla wszystkich pracowników i kliknąć "Eksport". Ale to chyba nie zadziała bo i tak domyślnie Kadrowiec nie zawiera formuł dla kodu 0570 w tabeli Składniki Płacowe.
Zdążyłem się już zorientować, że kadrowiec miał swoją stronę Wiki, na której prawdopodobnie znalazł bym wszystko co mnie interesuje, ale wiki aktualnie brak.
Ogólnie jestem zdania, że tak Płatnik jak i wytyczne prowadzenia kadr i księgowości, powinny być scigane przez Świętą Inkwyzycję za herezje a przez Helsińską Fundację Praw Człowieka za zbrodnie przeciwko społeńczeństwu. (już wiem dlaczego wybrałem drogę kariery związanej z informatyką a nie kadrami

)