Pytania nowicjusza cz.2 - rózne ceny zakupu towarów

zasady ogólne, tzw. książka

Pytania nowicjusza cz.2 - rózne ceny zakupu towarów

Postprzez Marakesz » 13.01.2011 00:38

Tak się składa, ze importuję towary z innych krajów UE. Ponieważ występują różnice kursowe, zdarza się, ze mam ten sam towar w różnych cenach zakupu (przeważnie kilka groszy), bo część poprzedniej dostawy jeszcze nie zeszła, ale musiałem już kupić następną.
Zauważyłem, że kiedy robię zestawienie magazynu (Zestawienia => Magazyn) cena towaru jest ostatnią wprowadzoną do systemu.
Pytanie:
Co zrobić, żeby program pokazał mi: "chłopie, masz jeszcze na magazynie 38 sztuk "towaru nr 1" w cenie zakupu (ewidencyjnej) 20,78 PLN netto, i dodatkowo 79 sztuk tego samego "towaru nr 1" w cenie zakupu (ewidencyjnej) 20,96 PLN netto.
Istotne zwłaszcza przy spisie z natury, jak zwierzyła mi się ostatnio księgowa...
Wiem, że podobny wątek był na forum, ale ja poproszę na tym etapie jeszcze łopatologicznie...
Awatar użytkownika
Marakesz

Re: Pytania nowicjusza cz.2 - rózne ceny zakupu towarów

Postprzez edi67 » 13.01.2011 09:24

Do Remanentu możesz zaznaczyć opcję "Czy dokumenty dostaw?", wtedy na wydruku będziesz miał ceny poszczególnych dostaw.

Podczas sprzedaży, przy wybieraniu towaru z magazynu będziesz miał na dole tabele ze wszystkimi dostawami danego towaru, ich stanem magazynowym oraz ceną (można wskazać towar z konkretnej dostawy).

Nie wiem, być może da się wyświetlić jeszcze jakieś zestawienie z cenami dostaw poza wydrukiem remanentu.
Serdeczne pozdrowienia :)
Edward.

Poszukujesz pomocy - zajrzyj na http://vatowiec.wikia.com/
Pomóż od nowa napisać Społeczną Instrukcję Vatowca

W wolnych chwilach przenoszę starą wersję wiki, pomóź, jeśli masz ochotę...
edi67

Postprzez Marakesz » 13.01.2011 12:25

OK, dzięki, to działa.
A dla przyszłych pokoleń:
Wydruk remanentu robi się następująco: Zestawienia => Magazyn => Ikonka wydruku. A tam już dalej łatwo idzie...
Dla użytkowników oczywiste. Mi po Twojej odpowiedzi zajęło z 5 min wymyślenie jak tu się robi wydruk remanentu.
Może ktoś przyoszczędzi dzięki temu 5 minut :)
Awatar użytkownika
Marakesz

Postprzez Marakesz » 13.01.2011 12:30

edi67 napisał(a):Nie wiem, być może da się wyświetlić jeszcze jakieś zestawienie z cenami dostaw poza wydrukiem remanentu.

Wprawdzie udzielona w poprzednim poście odpowiedź jest w pełni dla mnie satysfakcjonująca, to jednak, jeśli ktoś zna inny sposób, to niech się podzieli. Szkoda nie wykorzystywać pełnej potęgi Vaciaka.
Awatar użytkownika
Marakesz

Powróć do PKPiR