Postaram się pisać jasno i szczegółowo - może z moich pytań i spostrzeżeń skorzysta ktoś jeszcze.
I również wniosek na początek. Może założyć podforum "początki", zwłaszcza, że instrukcja społeczna zaniknęła i nie zanosi się, żeby wróciła.
Tytułem wstępu jeszcze: Serdeczne podziękowania dla Pana Piotra za bezpłatne udostępnienie potężnego narzędzia do prowadzenia firmy, jak również - z tego co zauważyłem na forum - szybkie reakcje na wszelkie "fanaberie" użytkowników i dopisywanie kolejnych kawałków kodu do programu. Zgadzam się z zarzutami, że interfejs programu nie jest zbyt intuicyjny, ale "darowanemu koniu nie patrzy się w zęby" i nie ma co narzekać - można się go po prostu nauczyć, albo wydać kupę kasy na komercyjny program. Ja akurat nie mam wolnych dwóch tysi i wybieram opcję numer jeden.
Czas na konkrety, czyli początki przygody z Vatowcem:
1. Zaczynamy od wprowadzenia towarów do programu (Słowniki => Katalog Towarów i usług => Dodaj... i wypełniamy szczegóły dla towaru. Pamiętamy, żeby zaznaczyć w kolumnie K wybrać T (jak Towar)).
Można wcześniej jeszcze zdefiniować grupy towarów, co - jak rozumiem - pomaga potem ogarnąć setki towarów w ofercie (Słowniki => Grupy Towarów i Usług. Dalej chyba proste i nie trzeba opisywać).
2. Następnie wprowadzamy towar na magazyn (Dokumenty => Rejestry VAT =>Zakup =>Dodaj). Więc dodajemy, wpisujemy datę, a następnie wybieramy "Specyfikacja". A tam już są towary wprowadzone przez nas wcześniej do Katalogu Towarów i Usług. I wszystko gra. Jak dotychczas

3. Sprzedajemy towar. Analogicznie wybieramy Dokumenty => Rejestry VAT =>Sprzedaż =>Dodaj => Specyfikacja.
I czas na pytania, bo tutaj pojawiają mi się schodki.
1. Co zrobiłem źle, że program domyślnie sprzedaje mi towar po cenie ewidencyjnej, mimo, że wypełniłem w KTiU różne ceny sprzedaży? Czy jest możliwość przypisania którejś "z automatu"?
Jak już pisałem jestem "świeży" w temacie, więc jeśli coś robię nie tak, bardzo proszę Forumowiczów o korektę.
C.D.N.