Różnice kursowe - brak dekretu

pełna księgowość

Różnice kursowe - brak dekretu

Postprzez yszmon » 19.05.2011 20:46

Witam

Co muszę zrobić, żeby wyliczone automatycznie podczas księgowania wyciągu bankowego różnice kursowe pojawiły się w dekretowniku?
W Słownikach w kategorii KD mam różnice kursowe ustawione pod symbolami E,F. W Systemie w Stałych programów mam ustawione też te symbole E,F dla różnic kursowych kosztowych i przychodowych. Podczas księgowania wyciągu bankowego naliczają się różnice kursowe w kolumnie "różn. kurs.", zaznaczam "autodekr" i wciskam przycisk FK, niestety dekretu różnic kursowych nie ma. Czy muszę jeszcze coś ustawić, żeby pojawił się automatycznie dekret do różnic kursowych w dekretowniku wyciągu bankowego lub w innym miejscu np. w Księdze dokumentów?
yszmon

Re: Różnice kursowe - brak dekretu

Postprzez listek » 25.05.2011 15:31

z tego co wiem, to różnice kursowe zawsze powinny wyskoczyć w dokumencie PK w księdze dokumentów - różnice kursowe nigdy nie dodekretują się do wyciągu
aby automatycznie weszły konta w dokumencie PK to trzeba gdzieś domyślnie ustawić konto przychodów i kosztów finansowych,
jest na pewno kilka miejsc gdzie można wpisać konta do różnic kursowych, ale najszybciej to Słowniki-> Kategorie KD
jest kolumna "Konto" i tam trzeba wpisać konta 7-mek
listek

Powróć do FK