Po kilku latach przerwy, postanowiłem dać Vatowcowi jeszcze jedną szansę. Wtedy zrezygnowałem ze względu na brak możliwości wystawienia faktury zaliczkowej, albo eksportowej (przez lata z mojego serwera był udostępniony plik na te potrzeby). Na razie działam testowo, tj. rejestr faktur prowadzę jeszcze na starym programie (którego nienawidzę). Z powodu zmiany rodzaju prowadzonej działalności, postanowiłem prowadzić gospodarkę magazynową (sklep motocyklowy). No i właśnie. Szlag mnie trafia. Co chwilę coś, co chwilę albo mam coś na stanie, czego mieć nie powinienem, albo mam na minusie, albo mam za dużo

Wtedy oczywiście dogrywka, reindeksacja, sumowanie, usuwanie zdarzeń i wszystko pasuje. Ale tylko na chwilę, bo kilka dokumentów później znowu jest pokrzaczone.
Przykład sprzed chwili:
28.02 Wprowadzam PZ, jedna pozycja "Opona" ilość 3szt.
3.03 Chcę wystawić Fakturę i zdjąć stan. Wybieram pozycję i.. na stanie widzę sztuk 1

Dalej więc (nie wiem czy w dobrej kolejności)
- wychodzę z specyfikacji ilościowej faktury sprzedażowej, przełączam na zakup, wchodzę w fakturę z 28.02 i jak byk widnieje "3szt.", ale po najechaniu w dolnej tabeli widnieje Stan = 1
- wpisuję 0, zatwierdzam, wpisuję ponownie 3, zatwierdzam i w dolnej tabeli zmienia się już na Stan=3
No to super. Wchodzę więc znowu w specyfikację faktury sprzedażowej, chcę wpisać sprzedaż 1szt., a tu lipa - "zredukowano do ilości dostępnych w magazynie"

Usuwam więc pozycję, wychodzę ze specyfikacji, usuwam fakturę, tworzę nową, wyszukuję znowu pozycję w magazynie "Opona" i... widzę Stan=4

Usunąłem jeszcze raz tworzoną fakturę, później Reindeksacja - stan powrócił do 3szt.
I znowu tworzę nową fakturę, wyszukuję, chcę dać "opona 1szt." i nidyrydy -> "Zredukowano wpisaną ilość do dostępnej na magazynie."

Tosz są trzy na stanie

Mam zdefiniowane dwa magazyny, wybrałem prawidłowy

System->Zdarzenia - tam pusto
Dalej próbuję. Piszę już 1:1 co właśnie robię.
Zestawienia->Magazyn, zaznaczam "Opona", prawy przycisk myszy->Sumuj (wybrany towar z kontrolą dostaw). Stan się nie zmienia, jest 3szt., tak ma być.
Znowu wchodzę w wystawianą fakturę. Nadal nie mogę zdjąć stanu

Usuwam pozycję "opona", wychodzę ze specyfikacji.
Wchodzę ponownie w Specyfikacja, znowu szukam "Opona", daję 1szt. i... DZIAŁA!
Jedna sprawa załatwiona

Niestety dzień w dzień coś takiego odkrywam, po kilka razy dziennie

Dla pewności przeniosłem Vatowca z widnowsa vista 64bit, na windows xp 32bit. Bez zmian

Czy mogą istnieć konkretne czynniki, które powodują taki stan rzeczy?