Początkujący - problem z wydrukiem ips pit-5

zasady ogólne, tzw. książka

Początkujący - problem z wydrukiem ips pit-5

Postprzez Arturos2 » 13.08.2013 11:03

Proszę o poradę , jak zaznaczyłem rozpoczynam swoją przygodę z vatowcem i zanim zacznę "produkcyjną" pracę postanowiłem potestować czy moje wiedza wystarczy do samodzielnego prowadzenia KPiR i rozliczania vat i podatku w mojej działalności :) (kilka- kilkanaście dokumentów w miesiącu bez żadnych wygibasów kilka faktur zakupowych i sprzedażowych + ZUS :) ). Mając zestawienia z poprzedniego roku prowadzone przez "specjalistów", chciałem odtworzyć w vatowcu księgowania z jednego miesiąca ubiegłego roku w celu sprawdzenia czy sobie poradzę. I wszystko było ok do momentu exportu danych z zestawienia - > podatek dochodowy-> wybrany miesiąc (konkretnie styczeń 2012) -> export do IPS . W zestawieniu są dane zarówno jeśli chodzi o kwotę przychodów jak i koszty , natomiast wydruk IPS pit 5 v. 15 otwiera się z zerowymi danymi , co ciekawsze jak wybiorę formularz przelewu do tego podatku to kwota na przelewie jest OK. wyliczenia są poprawne KPiR drukuje się OK łącznie z uwzględnienie składek zus i paliwa. export do deklaracji ips VAT 7 jest ok wszystko poprawnie, stałe roczne zaimportowane, re indeksacja zrobiona , aplikacja przeinstalowana, skala podatku ustawiona ręcznie :) , czy jeszcze o czymś zapomniałem , coś sprawdzić ?
PS. Oczywiście system jest 32 bit co można było stwierdzić po fakcje prawidłowej generacji deklaracji VAT 7 :)
Ostatnio edytowany przez Arturos2, 13.08.2013 11:19, edytowano w sumie 1 raz
Arturos2

Re: Początkujący - problem z wydrukiem ips pit-5

Postprzez Arturos2 » 13.08.2013 11:18

Sprawa się wyjaśniła - sam do tego doszedłem :) ale opisze bo ktoś również może przegapi ten fakt, żeby formularze ips prawidłowo się drukowały a w zasadzie przeliczały konieczne okazało się prawidłowe wpisanie danych firmowych (dane typu moja firma zaimplementowane w aplikacji przy zakładaniu nowej firmy nie są wystarczające) przeliczanie formularza porostu zatrzymywało się na oczekiwaniu na wprowadzenie poprawnego nip ( a doszedłem do tego klikając drukuj - wtedy pojawiła się lista błędów które trzeba było uzupełnić :) ) Może moje doświadczenia jeszcze komuś pomogą :)

Pozdrawiam.
Arturos2

Powróć do PKPiR