Mam  problem z księgowaniem  faktur vat  w rejestrze B - zakupy  opodatkowne i zwolnione . Jak prawidłowo  powinno  wyglądać  to księgowanie i co  mam  sobie ustawić  aby  komputer prawidłowo  wyliczył i zaksięgował   mi  kwoty  wg.  % struktury .  
W rejestrze zakupów B  w poz. udział  %  podaję odliczenia vat 40%.  Dalej  wchodząc  do  zakładki  FK  widzę  kwoty  podatku  vat i  kwotę  brutto ( jakie wprowadziłam  ręcznie  )- a chciałabym widzieć  kwotę podatku  vat  przeliczoną wg  % tj. 40% podatku  - abym nie musiała  za każdym razem  wyliczac  z faktury  40 % vat .  Rejestr  zakupów  B  drukuje mi  się  juz po  przeliczeniu  prawidłowym podatku vat.  Dodam  jeszcze  że przy każdym wprowadzeniu  faktury  wpisuję  udział  %  Vat ,  a może  trzeba  to gdzieś wpisać w parametrach  .   
P.S.  Po  raz pierwszy  mam  do czynienia  ze strukturą zakupów i z tym programem i nie bardzo  umiem sobie z tym poradzić  .  
Z gory  dziekuję za odpowiedź  , może jakiś  link do  strony  internetowej  abym dokładnie  mogła sie zapoznać  jak   prawidłowo  powinna wygladać  strukura zakupów.  Denerwuje mnie że po  wydrukowaniu   rejestu  nie widzę  kwot  które  wprowadziłam z faktury   (  netto , vat  i  brutto  )  żeby  sprawdzić czy  wszystkie  faktury  prawidłowo  zaksięgowane  - pasowałyby mi  tutaj  dodatkowe  rubryki  na to co   wprowadziłam   ręcznie