odwrotne obciążenie

pełna księgowość

odwrotne obciążenie

Postprzez Dorrotka » 27.01.2014 15:31

Witam,

jak wprowadzać do rejestru vat faktury zakupowe których dotyczy "odwrotne obciążenie vat", aby były uwzględniane w obu rejestrach i w deklaracji VAT? Na mnie ciąży obowiązek naliczenia vat. Jak dodać kategorię rejestru vat, aby była widoczna w obu rejestrach?
Pozdrawiam.
Dorrotka

Re: odwrotne obciążenie

Postprzez Pio » 28.01.2014 23:14

Wszystko co program "robi" z vatem jest zdefiniowane w Słowniki->Kategorie RV,
proszę zwrócić uwagę na kolumnę "P" - podatek przeciwstawny.
Jeśli jest zaznaczenie w tej kolumnie po stronie zakupów, to będzie należny, a sprzedaży, to naliczony.

W dokumencie za vat odpowiada stopka vat (mała tabelka na dole ekranu), w której może być wiele pozycji,
nie ma tutaj ograniczeń. Kolejne pozycje dodajemy klawiszem [Ins] lub prawy mychy i Dodaj.

Dokument może zawierać dwie pozycje w stopce vat, jedna "normalna" a druga z kategorią RV oznaczoną "P".
Wówczas taki dokument trafi w sensie podatku vat do zakupu i sprzedaży jednocześnie.
W ten sposób księguje się czasami faktury wewnętrzne.

W Słowniki->Kategorie RV proszę nacisnąć F1.
Awatar użytkownika
Pio

Postprzez Renata81 » 09.03.2014 21:10

Witam wszystkich Forumowiczów,
Ponieważ to mój pierwszy post na Forum więc pasuje się przywitać ;) Program Vatowiec jest ze mną już prawie rok i jestem baaaardzo zadowolona z jego elastyczności i bardzo dużych możliwości dlatego bardzo dziękuję, że jest :D
Temat "obciążenia odwrotnego" był już poruszany na Forum więc pozwolę podpiąć się pod temat.
Męcze i dręcze tego Vatowca ale nie potrafie sobie poradzić z tym obciążeniem.
Nie rozumie chyba poleceń P. Piotra :oops: i innych pomagających. Rozumie, że trzeba myśleć kombinować i w końcu się uda ale w tym temacie jakoś nie mogę tego ogarnąć :roll:
O ile kategorie Vat "o.o." udało mi się stworzyć to juz zupełnie nie umie właściwie wypełnić tabelki na dole - specyfikacji, nie mówiąc juz o tym, jak "zrobić" żeby w zobowiązaniu pojawiała się właściwa kwota do zapłaty. Zapytam tak nieśmiało: Pomoże ktoś i wyjaśni to bardziej zrozumiale tak krok po kroku?
Będę wdzięczna za odpowiedź. Z góry dziękuję za pomoc. ;)
Renata

PS. Czy ktoś tu zagląda i mógłby pomóc?
Renata81

Postprzez Pio » 25.03.2014 21:58

Zaglądają ludziska, ale u każdego z czasem jest słabo :)
Najszybsza metoda ustawienia zobowiązania, to wpisanie kwoty w kolumnie "do zapłaty" ;)

OK, a jak ma być grzecznie, to stopka vat/specyfikacja, przy czym, kategorie rv mają opcje "zapł."

Proszę podać jakiś przykład, z którym jest problem.
Awatar użytkownika
Pio

Postprzez Renata81 » 07.04.2014 10:35

Dziękuję za odpowiedź.
Jeżeli chodzi o zobowiązania - zapłatę faktycznie sprawa okazała się prosta ;-) - podpowiedź się przydała bo nie "wpadłabym" na to a przecież to takie "oczywiste" :oops:
Natomiast dalej nie potrafie osiągnąć tego co bym chciała.
Zakupiłam pręty, mam fakture zakupową "o.o" i chciałabym osiągnąć to aby faktura widniała w rejestrze zakupowym w kolumnie o.o.(udało mi sie to uzyskać, tzn utworzyłam kategorię o.o. - w opcjach zaznaczyłam ze "zapł' - N nic więcej nie zaznaczyłam) oraz równolegle w rejestrze sprzedażowym tez pod pozycją o.o. z naliczonym vatem 23% - tego nie potrafie uzyskać - jedynie wpisując ręcznie do rejestru sprzedażowego fakturę zakupową zaznaczając w stopce ze nie idzie do przychodów.
Jeżeli w stopce Vat zrobie dwie pozycje tzn. o.o. jak opisałam wcześniej i drugie o.o. gdzie zaznaczam "P" to w rejestrze zakupowym mam 2 kolumny o.o. a w sprzedażowym nie mam nic.
Bardzo proszę o pomoc...
Renata81

Powróć do FK