Nie vatowiec - dodatkowe puste pozycje

zasady ogólne, tzw. książka

Nie vatowiec - dodatkowe puste pozycje

Postprzez pkotulak » 12.04.2014 13:46

Witam,
od półtora roku prowadzę księgowość mojej firmy jako vatowiec bez żadnych problemów. Od jakiegoś czasu zacząłem prowadzić księgowość żony, która nie jest vatowcem i pojawił się problem - program dodał w każdym miesiącu po cztery puste pozycje podrzędne (odnoszą się do rejestru vat, w którym oczywiście nic nie ma, nie da ich się usunąć bezpośrednio w księdze dokumentów). Pojawiły się one po około miesiącu od rozpoczęcia korzystania z programu - wydaje mi się, że w momencie przeprowadzania archiwizacji czy też sprawdzania poprawności danych. Wszystko wygląda jak w dodanym załączniku. Pytanie - skąd się wzięły i jak się ich pozbyć?
Pozdrawiam
Piotr Kotulak
Załączniki
vatowiec problem.jpg
pkotulak

Re: Nie vatowiec - dodatkowe puste pozycje

Postprzez edi67 » 12.04.2014 14:10

Musisz znaleźć co jest źródłem tych dokumentów (bo jakieś jest), niekoniecznie musi to być RV, mogą być inne moduły, np. bank, kasa.., amortyzacja itp., które wpisują się do KD. Posprawdzaj, gdzieś pewnie są takie częściowo wypełniane wpisy, które pojawiły się po sumowaniu.
Serdeczne pozdrowienia :)
Edward.

Poszukujesz pomocy - zajrzyj na http://vatowiec.wikia.com/
Pomóż od nowa napisać Społeczną Instrukcję Vatowca

W wolnych chwilach przenoszę starą wersję wiki, pomóź, jeśli masz ochotę...
edi67

Postprzez pkotulak » 12.04.2014 14:37

Wszystko jest puste - sprawdzałem już kilka razy. Nawet jak pierwszy raz pojawiły się puste pozycje i nie mogłem ich zlikwidować to założyłem nowe konto na drugim komputerze, przepisałem wszystkie rachunki z pierwszego miesiąca działalności i po kolejnym miesiącu pojawiły się znów puste pozycje.
Zastanawia mnie czy mogło mieć na to wpływ, że pierwotnie wystawiając rachunki nie ustawiałem w "specyfikacji" kolumny z "kategorią rejestru vat". Dopiero szukając przyczyny tych pustych pozycji ustawiłem tę kolumnę jako "N" - czyli sprzedaż bez vat należnego. No ale mimo takiego ustawienia puste pozycje pozostały.
Firmę zacząłem prowadzić w październiku 2013 roku, puste pozycje pojawiają się od stycznia 2012 roku i jak na razie pojawiły się do końca 2014 roku.
Piotr Kotulak
pkotulak

Postprzez edi67 » 12.04.2014 17:02

Na zrzucie są dokumenty podrzędne - tworzone automatycznie z innych dokumentów. Jeśli już raz zaczynałeś od początku, to zrób to jeszcze raz, tyle że sprawdzając, po której operacji te wpisy się pojawią.
Serdeczne pozdrowienia :)
Edward.

Poszukujesz pomocy - zajrzyj na http://vatowiec.wikia.com/
Pomóż od nowa napisać Społeczną Instrukcję Vatowca

W wolnych chwilach przenoszę starą wersję wiki, pomóź, jeśli masz ochotę...
edi67

Postprzez asystentKs » 15.04.2014 07:28

Witam

U mnie też takowe pozycje pojawiają się znikąd, wygląda to zupełnie tak samo jak na zrzucie kolegi, przechodzę na nowy miesiąc a te pozycje ze znakami "?" już tam są w Księdze Dokumentów. Czy ktoś potrafi dać odpowiedź dlaczego one się pojawiają i jak ustawić, aby się nie pojawiały?

Na piechotę można je usunąć, z KD bezpośrednio się nie da, najpierw należy zrobić usuń z RV zakup i sprzedaż, jako dok. nadrzędnego, a potem z KD. Raz usunięte nie pojawiają się ponownie.

Pozdrawiam
Asystent
asystentKs

Postprzez pkotulak » 15.04.2014 18:09

Witam,
przed chwilą program przeprowadził u mnie "okresową kontrolę bazy danych" i puste pozycje zniknęły. Wygląda więc na to, że powodem pustych pozycji było nie określenie wcześniej przeze mnie kategorii rejestru vat dla wprowadzanych pozycji rachunku - puste pozycje pojawiały się wtedy po "okresowej kontroli bazy danych". No i tak samo zniknęły :-)
Pozdrawiam!
Piotr Kotulak
pkotulak

Powróć do PKPiR