Praca zdalna raz jeszcze

Forum ogólne, do zadawania pytań nie związanych z żadną powyższą kategorią

Praca zdalna raz jeszcze

Postprzez wm101 » 20.07.2017 13:02

Wykombinowałem taki oto scenariusz pracy . Proszę biegłych o zweryfikowanie realnego działania .

Umieszczam bazy na serwerze wirtualnym ( dostęp np. przez ftp ) . Odpalam program na komputerze lokalnym korzystając z bazy umieszczonej w sieci . W ten sam sposób udostępniam swoim klientom ich katalog ( oczywiście z odpowiednimi uprawnieniami ) by np. wystawiali faktury w Vatowcu z księgowaniem tychże faktur w bazie na odległym serwerze . W efekcie ja mam już zaksięgowane ich faktury .
wm101

Re: Praca zdalna raz jeszcze

Postprzez babaj » 20.07.2017 15:00

Myślę, że to nie zadziała.

Jeśli dobrze zrozumiałem to należałoby poszukać jakiegoś programu do faktur z możliwością eksportu. Pytanie, czy robimy tylko kpir, czy jeszcze coś, ponieważ specyfikacja się nie chce importować (z xml nie próbowałem).

Z darmowych korzystam z InvoicePlane do wystawiania faktur i raz w miesiącu importuję za pośrednictwem pliku excela. Poniewarz to leży na moim serwerze to sterownikiem ODBC pobieram dane bezpośrednio do excela. Problem był z dostosowaniem faktury do polskich wymogów, ale mi się udało. Kiedyś VAT można było naliczać tylko do całej faktury, a nie do poszczególnych pozycji, ale zdaje się, że teraz jest to już poprawione. Szablony faktur robi się w HTMLu, naprawdę bardzo przyjemnie.
Pozdrawiam,
Bartosz
babaj

Postprzez wm101 » 20.07.2017 16:52

Szczerze mówiąc myślałem o Vatowcu .
Bazy umieszczam na serwerze wirtualnym ( ja akurat mam w Superhost.pl ) . Mapuję tak jak mapuje się dysk za pomocą FTPUSE i to powinno zapewniać mi normalną pracę z Vatowcem .
U klienta instaluję Vatowca z ograniczonymi uprawnieniami ( żeby tylko mógł wystawiać faktury sprzedaży i przeglądać swoje dane ) . W jego komputerze umieszczam skrypt , który także przez FTPUSE mapuje bazy na moim serwerze i jedziemy .
Niestety nie za bardzo mam teraz czas ale po rozliczeniach ( po 25-tym ) muszę spróbować .
wm101

Postprzez pixy » 24.03.2025 13:10

Uważaj na możliwe problemy z wydajnością i spójnością danych, bo baza na serwerze FTP może nie działać tak stabilnie jak lokalna lub na dedykowanym SQL. Może warto rozważyć VPN albo dostęp przez RDP, żeby uniknąć ewentualnych błędów przy jednoczesnym dostępie? Jeśli działa bez zarzutu, to super, ale dobrze mieć kopię zapasową na wypadek problemów.
https://pizzeriavesuviana.pl/produkt/napoletana/
pixy

Powróć do rozmaitości