Witam. Opis jak zrobić z arkusza w Excelu zbiór XML do wysłania do KSeFu.
Załączam przykładową fakturę dla ułatwienia i zrozumienia.
Po otwarciu zbioru (zawiera makra) wciskamy lewy ALT i trzymając go wciskamy kolejno D X X. (Dane/XML/ŹródłoXML)
Z prawej strony wyświetli się mapa faktury XML. Tłustym drukiem zaznaczone są pozycje zmapowane w arkuszu kalkulacyjnym.
Taką pozycję można odznaczyć (prawy klawisz myszki na elemencie mapy i USUŃ), a nową pozycję można wprowadzić przeciągając niezmapowaną pozycję drzewa do odpowiedniej komórki arkusza.
Elementy obligatoryjne faktury FA(3) odpowiednie dla mojej faktury umieściłem w arkuszu poza obszarem wydruku.
Wystawiając fakturę biorę wzorzec (poprzednią fakturę), zmieniam numer, datę i kontrahenta o ile jest inny (z czasem biorę ostatnią fakturę dla tego odbiorcy), oraz wstawiam nazwy towaru/usługi, ilość i cenę.
Arkusz wylicza i wpisuje resztę - można wykorzystać moje makro "SŁOWNIE".
Moje faktury pełnią też rolę WZ-ki dla magazynu odbiorcy, stąd wpisuję w nazwie towaru numery zamówień, by wszystko było w jednym miejscu. Znajdą się one też w wersji z KSeF.
WAŻNE! - w wyeksportowanym zbiorze znajdą się rzeczywiste zawartości komórek, a nie to co widać w arkuszu na skutek formatowania. Dlatego w polu Podatek VAT (sumaryczny) zastosowałem funkcję ZAOKR, bo
VAT wyliczony arytmetycznie wychodzi z dokładnością 4 miejsc po przecinku, wtedy system KSeF krzyczy że zbiór ma błędy, po czym ich nie pokazuje bo sam zaokrągla!!!
Data wytworzenia - u mnie kom. O9 - to TERAZ() ,czyli aktualna data i godzina z komputera, która się uaktualnia, więc będzie to data eksportu.
Aby wyeksportować zbiór wciskamy Dane/XML/Eksportuj i zapisujemy jako plik XML. Jest to gotowa faktura do wysyłki w systemie KSeF.A teraz szczegóły, w których tkwi diabeł, jak mówią... Każdy ma swoją specyfikę faktury, więc trzeba sprawdzić, czy wszystko jest. Ja zaimportowałem jedną z faktur zakupowych z KSeFu jako XML, a następnie otworzyłem jako dane XML w Excelu. Excel pyskował, ale utworzył piękne drzewo mapy faktury. Skopiowałem do aktywnego arkusza moją fakturę i pole po polu pozaznaczałem potrzebne pozycje.
https://www.gov.pl/attachment/29153a78- ... 5133febba2 -stąd pobrałem opis struktury faktury dla sprawdzenia poprawności.
Myślę,że taki opis może wystarczyć. Żeby usunąć trwale niepotrzebne pozycje drzewa faktury najlepiej je usunąć już w zbiorze XML który użyliśmy na początku jako wzorzec. W notatniku, oczywiście, bo XML to zbiór tekstowy. Żeby dodać coś, co usunęliśmy z drzewa, dodajemy to w XML początkowym i od nowa mapujemy... Zbiór XML z KSeF jest brzydki i słabo w nim widać strukturę, nasz jest ładny i umożliwia sprawdzenie wizualne zawartości.