Vatowiec dla Spółek z o.o.

pełna księgowość

Re: Vatowiec dla Spółek z o.o.

Postprzez alusha » 30.07.2013 17:45

Nie poddaję się!!! Walczę, ale to nierówna walka. Czy jest tu ktoś z Łodzi lub okolic? Chciałabym poprosić o pomoc.
alusha

Postprzez Pio » 01.08.2013 18:05

Nie bardzo rozumiem, że nie wiadomo gdzie się księguje :(

W większości okien jest guzik FK z dekretownikiem, to tam jest wszystko.
Po zaksięgowaniu (guzik "Księguj") dane trafiają do FK->Plan kont.
Awatar użytkownika
Pio

Postprzez alusha » 01.08.2013 23:25

W planie kont mam te kwoty, ale i tak coś źle robię. Nie miałam ich w bilansie, ale poprawiłam reguły i też je już widzę :D Vatowiec jest dla mnie za bardzo rozbudowany. Nie wiem które kolumny wypełniać, a które ignorować.

Co źle robię? Oglądam księgę dokumentów i okienku kwota mam 0. Jak klikam FK to mam piękne dekrety i kwoty. Napiszę jak to księguję:
1. Wchodzę --> Bank, kasa, kompensaty.
2. Wybieram rok, kasę i prawą myszą klikam dodaj.
3. Kontrahentem jest moja firma, przechodzę na niższą tabelkę i wpisywać gdzieś kwotę?
4. Ja od razu klikam FK, uzupełniam 2 linie. WN Kasa, MA Kapitał zakładowy. Efekt jest taki, że kwoty mam na kontach ale w księdze dokumentów mam zero. Wydaje mi się, że powinnam uzupełnić kwotę w kolumnie po walucie w tabelce pod listą księgowań.

Moje pytania są pewnie banalne, ale brakuje mi w instrukcji Vatowca informacji jak księgować różne typy dokumentów. Na forum również nie jest łatwo znaleźć taką informację.

Czy w Vatowcu mogę tak jak w Symfonii księgować "do bufora"? Po wpisaniu kont w okienku FK od razu muszę księgować do ksiąg (bez możliwości późniejszej edycji). Opcja z buforem jest dla mnie super.
alusha

Postprzez alusha » 23.10.2013 00:11

Poddałam się:) Szybciej mi idzie z Amerykanką ;) Może jak znajdę lepszy skrypt (a nie znajdę:) albo będę miała nadmiar czasu to jeszcze powalczę. Znam 6 różnych programów księgowych a taki Vaciak mnie zagiął. Niewiarygodne.
alusha

Postprzez Pio » 23.10.2013 06:21

W Księdze Dokumentów pojawi się dokument z Banku/Kasy jak będzie z jakichś powodów niezbędny.
Pustych dokumentów nie widać, żeby nie śmiecić.

Powody są dwa:
1. dokument ma znaczenie w sensie podatkowym
2. został zaksięgowany

Odnośnie "bufora" Vaciak poszedł znacznie dalej, można zaksięgować i poprawiać przy odpowiednich uprawnieniach.
Przypuszczam, że stare nawyki powodują problemy z vatowcem.
Vaciak ma nieskończony "bufor", bez ograniczeń przyczynowo-ilościowo-czasowych.

Zamiast "wymiękać" wystarczy zapytać :)
Awatar użytkownika
Pio

Postprzez K.J. » 21.05.2014 09:06

Witam,
"Odnośnie "bufora" Vaciak poszedł znacznie dalej, można zaksięgować i poprawiać przy odpowiednich uprawnieniach."

Czy mogę zatem prosić o informację jak ustawić te "odpowiednie uprawnienia" żeby można było zaksięgowane dokumenty poprawiać?

Dziękuję za pomoc.

pozdrawiam
Kasia
K.J.

Poprzednia

Powróć do FK